BETOOG CD'S BRANDEN

Johan is thuis, zit een beetje op de bank met een glaasje cola naar de radio te luisteren. Tussen het programma door wat hij wil horen komt er reclame. De reclame gaat over zijn favoriete artiest. Deze artiest heeft een nieuw album uitgebracht en dit album is vanaf volgende week in de winkel te koop. Johan denkt bij zichzelf: dat lijkt me wel een mooi album, ik zou hem wel willen hebben. Dus hij drukt de computer aan. Gaat naar een site waar hij de liedjes kan vinden. Vervolgens start hij Kazaa (een downloadprogramma) en download de 17 liedjes. Binnen een half uurtje zijn deze gedownload. Hij pakt een leeg cd’tje ter waarde van 1 euro, en brand de 17 nummer op cd. Zo heeft Johan meer als 20 euro bespaard en een ritje naar de muziekwinkel.


De jongen uit dit voorbeeld is een van de velen die zich waagt aan het branden van cd’s. Mijn stelling luidt: ‘Illegaal cd’s branden moet veel beter gecontroleerd en bestraft worden’.


Ik ga mijn stelling verdedigen met een aantal argumenten en ik zal 2 tegenargumenten ontkrachten.


Veel mensen weten dat het branden van cd’s op grote schaal illegaal is. Wat ze niet weten is dat het op kleine schaal ook illegaal en dus strafbaar is. Als je een cd’tje voor jezelf brand zonder dat je het origineel in huis hebt, is het illegaal. Als je een cd’tje brand voor een vriend van je is het ook illegaal. Het downloaden van een liedje vanaf internet, een top40 muziekje op de achtergrond van je website, een ringtone maken van een top40 liedje en deze verspreiden; het is allemaal illegaal.

Als er iemand is die op grote schaal cd’s brand en in gebrande cd’s handelt, verdient hij er veel geld mee. Hij verdient dus eigenlijk geld met andermans werk. Een artiest heeft lang gewerkt aan een album om er geld mee te verdienen, maar de crimineel verdient er geld mee.
Er zijn zelfs hele criminele organisaties die zich alleen maar bezig houden met het branden van cd’s. Een aantal jaar geleden is het uit de hand gelopen tussen 2 criminele organisaties in Dordrecht. Er zijn 3 mensen in hun eigen huis neergeschoten, omdat ze Playstations ombouwden zodat deze gebrande cd’s konden lezen. Hierbij zaten ze waarschijnlijk een andere bende in de weg, die ook handelde in gebrande cd’s.

Er worden door gewone mensen of organisaties ook hele encyclopedieën overgebrand. Het is duidelijk dat het bedrijf die deze encyclopedie heeft gemaakt, minder winst maakt. Het verkrijgen van informatie kost heel erg veel tijd en nog belangrijker, geld. Door het branden heeft het bedrijf minder inkomsten en gaan goed nadenken of ze nog wel een volgende editie willen maken van de encyclopedie, met het risico dat er geen nieuwe encyclopedie meer komt.

Dit is hetzelfde met de populairste vorm van branden: muziek cd’s. Hier wordt het meeste verlies geleden. Winkels verkochten vorig jaar 5% minder singels. Een van de oorzaken is het vele branden van cd’s.


Er is ook nog een heel andere hoek in het cd’s branden: Games, of computerspellen. Dit wordt veel minder gedaan dan muziek cd’s, maar toch worden de gevolgen groter. Het maken van een spel kost veel tijd en geld, en als de makers geen geld binnen krijgen, worden er op den duur geen games meer gemaakt.

Een heel andere hoek die ook verlies lijdt is de overheid. Ook de overheid loopt een stukje inkomsten mis. Op elke cd zit BTW. De BTW die de overheid normaal krijgt van de verkochte cd’s krijgen ze nu niet meer. De BTW op de cd’s is voor hun uiteindelijk ook nog een flinke som. Ze lopen dus ook heel wat inkomsten mis. De overheid heeft dit geld eigenlijk hard nodig, maar moet nu op een andere manier aan meer geld komen.


Mocht het branden van cd’s toch doorgaan, dan zal je duidelijk merken wat de gevolgen zijn. Als er minder cd’s worden verkocht, verdienen de platenmaatschappij veel minder geld en kunnen op den duur zelfs failliet gaan. De platenmaatschappijen durven geen risico’s meer te nemen en nemen bijna geen nieuw talent aan. Zo komen er geen nieuwe artiesten.

In de achterstandswijken in bv. Amerika hopen veel jongeren op een leven als popster. Ze dromen hun hele leven al over veel geld en dat houdt bij hun de moed erin. In plaats van drugs te handelen of winkels te beroven oefenen ze dagelijks op straat of thuis. Ze zingen of rappen hun eigen teksten, of doen mee aan talentendagen in de hoop ontdekt te worden. Als deze jongeren horen dat er bijna geen nieuw talent meer wordt aangenomen bij de platenmaatschappijen, moeten ze wel heel sterk zijn willen ze niet in de criminaliteit terecht komen. Het merendeel stort zich dus in de criminaliteit, en vergeten hun dromen om een artiest te worden.


Als iedereen thuis toch zijn eigen brander heeft, worden cd-winkels ook overbodig. Deze zullen dus langzaam maar zeker gaan verdwijnen. Daar zullen dus ook banen verdwijnen en mensen worden werkloos.
Ook de grote bedrijven merken de gevolgen. Vorig jaar besloot Sony minder cd’s te gaan produceren, met het gevolg dat 290 werknemers in Haarlem werden ontslagen. Je vader zal er maar werken, dan is hij dus gewoon werkloos en merkt je gezin de gevolgen.

Er zijn mensen die beweren dat de prijs van de cd’s kunstmatig hooggehouden wordt en dat de artiesten en platenmaatschappijen bakken vol met geld verdienen. In de praktijk valt dit reuze mee. De cd en computerindustrie is een tak van de economie waar harde concurrentie vrij gewoon is. Platenmaatschappijen willen de prijs helemaal niet hoger maken of laten, omdat ze dan waarschijnlijk nog minder verkopen. De totale kosten om een cd te produceren blijken toch een stuk hoger uit te vallen dan mensen schijnen te denken. Er wordt veel minder winst gemaakt dan ze denken. Natuurlijk wordt er wel een beetje winst gemaakt maar dat is niet meer dan logisch.
Veel mensen zien op tv de artiesten in grote huizen met zwembaden en mooie kleren rondlopen. De mensen denken dat ze alleen aan al dat geld komen door de verkoop van hun cd’s. Dat is zeker niet zo. Veel artiesten hebben sponsorcontracten en verdienen veel geld met het maken van reclames op tv. (Britney Spears zat in een reclame voor Pepsi en verdiende 1 Miljoen $). Sommige vrouwen of mannen staan ook nog model in modebladen of bijvoorbeeld de Playboy. Daarmee verdienen ze ook bakken vol met geld. De verkoop van hun cd’s is dus duidelijk niet de enige oorzaak waarom ze zoveel geld hebben.


Er zijn dus veel meer argumenten tegen dan voor illegaal branden te noemen. Veel mensen hebben niet door wat ze aan het doen zijn en weten niet dat het illegaal is.

Ik ben het dus met mijn stelling ‘‘Illegaal cd’s branden moet veel beter gecontroleerd en bestraft worden’ eens.
Er moet gewoon veel minder gebrand worden.

Cd’s branden? Je verbrand er de toekomst van de muziek mee!

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.