Camera's in uitgaansgelegenheden

Beoordeling 7.2
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • 5e klas vwo | 860 woorden
  • 10 juli 2002
  • 93 keer beoordeeld
Cijfer 7.2
93 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Sturen mensen in jouw appgroep ongevraagd naaktbeelden door?

Weinig mensen zitten te wachten op ongevraagde naaktbeelden, maar toch worden ze massaal doorgestuurd. Het verspreiden van zulke beelden is eenvoudig, maar kan grote gevolgen hebben voor degene over wie het gaat. Het is dus belangrijk om in actie te komen als je ongevraagd naaktbeelden van iemand hebt ontvangen. Weten wat jij het beste kunt doen? 

Check het nu!

Camera’s voor je eigen veiligheid

Een jongeman verlaat een uitgaansgelegenheid. Hij ziet een aantal onbekende mannen een fiets in de gracht gooien. Hij zegt er wat van. De mannen worden agressief, komen op hem af. Er ontstaat een vechtpartij. Uiteindelijk wordt de jongeman doodgeschopt. Het lijkt tegenwoordig wel de gewoonste zaak van de wereld. We zullen zinloos geweld nooit helemaal kunnen stoppen, maar we kunnen het in ieder geval proberen het geweld te verminderen. Daarom ben ik voor camera’s in uitgaansgelegenheden.

De meeste mensen vinden dat geweld bijna altijd zinloos is. Dat geldt zeker voor slachtoffers en familieleden. Toch is het begrip zinloos geweld de laatste jaren ingeburgerd in het taalgebruik en denken we meteen aan een paar bekende voorbeelden. Wat verstaan we precies onder zinloos geweld? In verschillende onderzoeken wordt geen duidelijke definitie gegeven. In het algemeen wordt onder zinloos geweld verstaan: een spontane vorm van fysiek geweld (of dreiging) waarbij het opzettelijk verwonden of doden van iemand centraal staat (expressief geweld). Het geweld kenmerkt zich door zijn incidentele aard, en ook door de willekeurige wijze waarop de dader het slachtoffer kiest. Onder deze algemene definitie van zinloos geweld kunnen verschillende vormen voorkomen: uitgaansgeweld, verkeersgeweld, geweld tegen overheidsfunctionarissen en overige vormen (zoals geweld op straat enzovoort). En ik denk dat we zeker iets tegen het uitgaansgeweld kunnen doen.

Als je op verschillende plaatsen in een discotheek of andere uitgaansgelegenheden camera’s hangt, heb je een veel overzichtelijkere kijk op de dansvloer, gangen / hallen en wc. Je kijkt namelijk van bovenaf en ziet meer mensen tegelijk, dan dat je op de grond tussen de mensen loopt. Doordat je alles veel beter en sneller ziet kun je ook sneller op de plek aanwezig zijn. Degene die achter de beeldschermen zit, hoeft maar een seintje te geven, en je kunt snel op de juiste plek zijn. Het geeft een grotere veiligheid voor degene die komen om lol te maken en niet om te vechten. En niet te vergeten de werknemers die er staan om geld te verdienen, en de klant het naar hun zin te maken.

Als er nou een gevecht zou ontstaan, wat toch regelmatig gebeurt, heb je alles gelijk in beeld. Vanaf het kleine conflictje vooraf, tot aan het bittere eind. Je kunt bijvoorbeeld zien waar het begonnen is, hoe het begonnen is en wie er allemaal bij betrokken waren, dus niet de vechters zelf, maar ook getuigen die erbij stonden. De identiteiten zijn veel gemakkelijker te achterhalen, hij hoeft maar één keer richting camera te kijken en ze hebben hem te pakken, niet alleen de dader, maar ook ooggetuigen. Als het om grotere gevechten gaat, waar de politie aan te pas moest komen, heb je één groot voordeel. Je hebt namelijk heel duidelijk, en natuurlijk geldig bewijsmateriaal.

Dit alles speelt een grote rol op vermindering op zinloos geweld en drugsgebruik in een discotheek of andere uitgaansgelegenheden. Het is, zoals iedereen weet, verboden om drugs te gebruiken. Als er nou een camera op je staat gericht, haal je het al niet zo snel in je hoofd om in de gangen / hallen of op de wc, drugs te verhandelen of te gebruiken. Je zou ook niet meer zo snel iemand uit gaan dagen voor een gevecht, want dan ben je toch wel enorm stom bezig. Je kunt natuurlijk niet alle gevechten vermijden, omdat alcohol ook een groot effect kan hebben. Maar het kan je in ieder geval een veel veiliger gevoel geven. Ze weten wie de dader is, en geven niet de verkeerde de schuld. Nou kun je natuurlijk zeggen dat je helemaal geen privacy meer hebt als elke beweging die je maakt op video vaststaat. Vooral om op de wc een camera te hangen is gewaagd. Maar meestal wordt de camera niet op de wc zelf gericht, maar op de wasbakken en de loopruimte, en anders wordt er wel zo gericht, dat je niks meer ziet als anders. Veel denken dat dit anders is, maar dat is helemaal niet het geval. En als je lichamelijk contact hebt met elkaar, zal de beveiliging je echt niet uit elkaar halen. Wat is het verschil tussen rondlopende mensen, of iemand die via de camera’s alles kan zien? Eigenlijk krijg je meer privacy, want rondlopende mensen vangen je gesprekken op, en camera’s kunnen niks van je gesprek opvangen.

Een ander nadeel is dat de aanschaf en aansluiting van de camera’s behoorlijk veel geld kost. Maar daar tegenover staat dat je sneller aanwezig kan zijn, en er daardoor minder vernield wordt. Je zaak wordt niet alleen beter beveiligd tegen vernielingen maar ook tegen brand. Je kunt je werknemers veiliger laten werken, en misschien krijg je zo wel meer klanten. De kosten kunnen snel weer terugverdiend worden. De meeste mensen zul je er in ieder geval een plezier mee kunnen doen, omdat ze zich veiliger voelen.

Met het ophangen van camera’s heb je dus betere controle over het geweld in de uitgaansgelegenheden. Het zou in elke discotheek of café verplicht moeten zijn. De camera’s zullen zeker het zinloos geweld in de uitgaansgelegenheden flink laten dalen. Ik ben voor camera’s in uitgaansgelegenheden, en dat zou u ook moeten zijn.

REACTIES

N.

N.

He gemma, wat een vantastisch opstel... Welke school zit je eigenlijk?

21 jaar geleden

R.

R.

hoi, wat voor cijfer had je op dit betoog?

groetjes Robbie

18 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.