Zit je in 4/5 havo en heb je een N&T of N&G profiel? Vul deze korte vragenlijst in over chemie-opleidingen en maak kans op 20 euro Bol.com tegoed.

Meedoen

Burka (tegen)

Beoordeling 7
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • 5e klas vwo | 551 woorden
  • 15 maart 2007
  • 44 keer beoordeeld
  • Cijfer 7
  • 44 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Musical The Prom verloot een limousine naar je eindfeest!

Zit je middenin je eindexamens en wil je in stijl naar je eindfeest? Doe dan mee aan de winactie en maak kans op een limousine die jou en je vrienden naar jullie eindfeest brengt!

Ja, ik doe mee!
Weg met de burka

De Tweede Kamer heeft in 2005 mede dankzij Geert Wilders een motie ingediend tegen het dragen van Burka’s in openbare ruimten. Eerst leek dit juridisch gezien onmogelijk, maar na een onderzoek van Rita Verdonk bleek dit toch wel mogelijk. Het oude kabinet heeft besloten dit in te voeren, maar het wetsvoorstel moet nog wel worden goedgekeurd door de Eerste Kamer. Hopen dat dit gebeurd, want ik ben tegen het dragen van een burka in openbare ruimten!

Allereerst wil ik graag even kort uitleggen wat de burka precies is. De burka is een kledingstuk dat met name door streng islamitische vrouwen wordt gedragen. De burka bedekt het hele lichaam. Voor de ogen zit een soort gaasje waardoor de vrouw de buitenwereld wel kan zien, maar de buitenwereld haar niet. Vanuit de traditie wordt de burka gedragen zodat mannen niet verleid kunnen worden door een vrouw.


Ik vind het belangrijk dat buitenlanders in de samenleving volledig integreren. Door het dragen van een burka wordt het integratie proces in vele opzichten enorm belemmerd.
In de westerse samenleving van tegenwoordig is non-verbale communicatie belangrijk, met alleen woorden kom je er niet. Nou zou je kunnen zeggen dat het uiteindelijk gaat om wat iemand zegt, maar de manier waarop is ook belangrijk. Het leven met een burka is mogelijk, maar stel als je gaat solliciteren, een Nederlandse werkgever zal niet snel iemand aannemen met een burka. Je wilt wel weten wat voor gezicht er achter je eventuele toekomstige werknemer schuilt.
Nog een groot ander probleem is de identificatieplicht. Op Schiphol bij de douane wordt een vrouw even apart genomen door een andere vrouw van de douane. Zo kunnen ze zich alsnog identificeren, dit veroorzaakt zo geen problemen. Maar stel er gebeurd een ramp of je wordt aangehouden door de politie, iedereen moet zich snel kunnen identificeren.. Die burka zal toch af moeten.

Ik vind dat er van een burka dreiging uitgaat. Veel mensen schrikken toch wel als ze een vrouw met een burka zien lopen. Over het algemeen zullen de vrouwen er geen bedoelingen mee hebben, maar een burka wordt hoe je het ook wend of keert met geweld geassocieerd.
Door deze associatie met geweld ontstaat er afstandelijkheid op straat. Integreren wordt op deze manier erg lastig.

Met het dragen van een burka plaatsen de vrouwen zichzelf ook in een lastig positie in deze westerse samenleving. Ze leven in een isolement. Het enige wat ze hebben is een man en eventueel kinderen. Voor een buitenlandse vrouw is het ook belangrijk om een sociaal leven tot stand te brengen. Dit werkt ook nog eens bevorderend voor de integratie.
De veiligheid van de vrouwen komt ook in het geding. In het verkeer neemt de veiligheid een stuk af, het gezichtsveld wordt namelijk een stuk kleiner. Hierdoor brengt de vrouw zichzelf én anderen in gevaar.

Een ander veiligheidsprobleem zou kunnen zijn, het geweld van nationalistische groeperingen. Deze mensen zijn absoluut tegen buitenlanders, en dus al helemaal van het dragen van een burka. Je weet nog waar deze groeperingen toe in staat zijn.

Iedereen moet zelf mogen weten wat hij of zij draagt, maar het dragen van een burka brengt zoveel problemen met zich mee dat dit echt niet meer moet kunnen!
Genoeg redenen voor de Eerste Kamer om het wetsvoorstel goed te keuren lijkt mij!

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.