Bovenbouwers gezocht!

Ben je bezig met je studiekeuze en doe je havo of vwo? Doe mee aan dit onderzoek over een Nederlandse universiteit. Vul de vragenlijst in en maak kans op één van de Bol.com bonnen!

Doe mee!

Bont

Beoordeling 6.7
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • 3e klas havo | 825 woorden
  • 3 mei 2004
  • 57 keer beoordeeld
Cijfer 6.7
57 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak

Jagen op bont voor luxe artikelen moet stoppen.

In Nederland worden elk jaar 3 miljoen nertsen gefokt voor hun vacht. Dit gebeurt op 200 bontfokkerijen. In 1995 werd het fokken van vossen verboden en in 1997 het fokken van chinchilla's. Maar liefst 86% van de Nederlanders vindt dat het fokken van nertsen ook verboden moet worden. In 1999 besloot de meerderheid van de Tweede Kamer (PvdA, D66, Groenlinks, SP en ChristenUnie) dat er ook een nertsenfokverbod moest komen, maar dit werd weer ingetrokken op 31 januari 2003 door de CDA, VVD en LPF. Dit kwam doordat het kabinet in 2002 viel en er een andere voor in de plaats kwam, een dieronvriendelijk kabinet.

Sinds 1983 is de import van bont van babyzeehondjes in de Europese Unie verboden. Helaas mag bont afkomstig van oudere zeehonden (drie weken en ouder) nog altijd wel verhandeld worden in de Europese Unie. Gelukkig wijzen de consumenten zeehondenbont af.

Er worden jaarlijks in Canada zo’n 275.000 zeehonden gedood voor hun pels. WWF Canada stemt in met het doodknuppelen van meer dan 1 miljoen zeehonden in de komende 3 jaar, aan de Canadese kust. Ik citeer een argument van medewerker van WWF Dr. Robert Rengeley:” De zeehond wordt nu eenmaal niet met uitsterven bedreigd, dus de jacht zou geen probleem vormen”. Dit sluit niet aan op het standpunt van het Wereld Natuur Fonds. Nog een excuus voor het afslachten van zeehonden is, dat de zeehonden te veel kabeljauw eten en er zo te weinig overblijft voor de vissers. Slechts 3% van het voedsel dat zeehonden tot zich nemen bestaat uit kabeljauw. Niet de zeehond maar de mens is schuldig aan de afname van de vis, door overbevissing. De werkelijke reden voor de zeehondenjacht is de bonthandel. Met name in Azië is zeehondenbont nog steeds populair. In landen als Japan, China en Zuid-Korea willen de mensen zich kleden in jassen van zeehondenbont. Een andere reden om zeehonden te doden is om van de penis een liefdesdrankje te maken, dat vooral in het Verre Oosten gebruikt wordt. Maar met de komst van de Viagrapil is deze vraag gelukkig aan het afnemen.

De meeste zeehonden zijn ook nog eens heel jong als ze gedood worden. Uit een onderzoek is gebleken dat 95% van de gedode zeehonden tussen de 14 dagen en 1 jaar oud is, 42% daarvan wordt levend gevild. En dit allemaal alleen maar voor onze luxe, ons uiterlijk. Wij doden deze dieren alleen maar om er aantrekkelijk uit te zien. Gelukkig is er nu ook nepbont, dit is vaak net zo warm en mooi als echt bont. Vroeger jaagden mensen op dieren om hun vlees om zo te overleven, en voor hun bont om warm te blijven. In dit geval kun je het respecteren dat ze dieren doden voor hun bont. Als deze mensen dit niet deden zouden ze het niet overleven.

In Azië worden elk jaar zo’n 2 miljoen honden en katten slachtoffer van de bonthandel. Ook in Nederlandse winkels worden deze artikelen verkocht. Als de import en export van deze bonthandel stopt, is het alleen maar goed. Een onderzoek in een wetenschappelijk laboratorium in opdracht van de stichting Bont voor Dieren heeft aangetoond dat bij speelgoedartikelen van hondenbont sprake is van een verhoogd chroomgehalte. Deze geven 3 tot 5 keer de wettelijk toegestane hoeveelheid chroom af. Een kattenspeeltje van bont zelfs bijna 6 maal de toegestane hoeveelheid.

Het verdwijnen van de bont-industrie in Nederland zal grote gevolgen hebben voor de bontproductie wereldwijd. Natuurlijk zal de bont-productie (licht) aantrekken in andere landen met name bontnatie Denemarken (12 miljoen nertsen), maar in Oost-Europa zou er niet zo snel een nieuwe bontnatie ontstaan. Het gebrek aan kennis, voeding en de slechte politiek zijn allemaal dingen die meespelen. Vaak zijn Nederlandse bontfokkers oud en verbonden aan Nederland, zij zullen dus niet zo snel naar het buitenland gaan.

Voor Canada is het qua inkomen niet erg belangrijk als het jagen op bont stopt. Uit een onderzoek onder jagers in Amerika is gebleken dat jagen zorgt voor 4% van het inkomen van de jager. Zo zie je maar weer, dat je niet hoeft te jagen voor het geld dat je voor het bont ontvangt.

Gelukkig zijn er nog mensen die wel weten hoe het hoort. Zoals Shania Twain, die in Ahoy Rotterdam een concert gaf, voor de dieren die slachtoffer zijn van de bonthandel. Hun actieslogan was: 'Canada: make music, not fur' (Canada: maak muziek, geen bont). Zo ook Charlotte Mutsaers, schrijfster en beeldend kunstenares. Zij bood 10 bijzondere edities van haar boek "Bont, Uit de zoo van Charlotte Mutsaers" aan Bont voor Dieren. Ook werd er op 25 maart tijdens een actie op een muzikale bonte avond in de Rode Hoed het eindbedrag van € 1868,- bekendgemaakt. Uitgever Meulenhoff verdubbelde het bedrag en overhandigde de cheque ter waarde van € 3736,- aan Bont voor Dieren.

Naast Nederland wordt er geprotesteerd in België, Duitsland, Finland, Frankrijk, Groot Brittannië, Italië, Noorwegen, Oostenrijk, Spanje, Tsjechië, de Verenigde Staten van Amerika, Zweden en Zwitserland. Zolang al deze landen mee werken om dragen van bont tegen te gaan zullen er ook niet zoveel dieren meer slachtoffer worden.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.