Welke jongere heeft deze tijd nou nog geen baantje? Iedereen wil graag extra geld om die leuke broek te kopen, of die mooie scooter. Zelf werk ik ook, een bijbaantje bij de V&D. En ik vind dat er niks mis is met een bijbaantje. Maar is dat wel terecht? Ik ben wel benieuwd welke voor- en nadelen aan bijbaantjes kleven en daarom heb ik de feiten eens op een rijtje gezet en daarna kan ik pas goed bewijzen, dat er niks mis is met een bijbaantje.
Serveerster of vakkenvuller?
Er zijn veel verschillen in soorten werk. Welk werk is wel goed te keuren en welk werk kan je beter niet door jongeren van 15 jaar laten doen? Je kan bijvoorbeeld beter nog niet beginnen aan een verantwoordelijke baan, zoals serveerster. De meesten werken zich kapot en als je serveerster bent krijg je meestal te maken met onregelmatige werktijden, veeleisende bazen en werken tot midden in de nacht. Niet echt geschikt werk voor iemand die nog kind is. Maar er zijn veel banen die wèl geschikt zijn voor 15-jarigen. Op de logistiek bij de V&D, in de koekjesfabriek, vakkenvullen bij de Albert Heyn, meehelpen op de markt en ga zo maar door. Allemaal geen verantwoordelijk werk en geen van allen tast het kind lichamelijk of geestelijk aan. Er zijn een paar soorten werk die je beter niet kan laten doen door een 15-jarige, maar er is zoveel werk die een kind prima kan doen.
Je loon
Een heel belangrijk voordeel van werken is natuurlijk het loon. Als je een contract afsluit en als het allemaal officieel wordt vastgelegd, krijg je meestal het minimumloon, rond de vijf en halve gulden. Maar een meisje uit mijn klas krijgt zeven en een halve gulden, omdat zij bij een schoonmaakbedrijf werkt en dat vergt veel meer van je. Er zit veel verschil tussen loon, maar elk loon heeft hetzelfde doel, je hebt meer geld, meer zelfstandigheid, want je hoeft niet meer te zeuren bij je moeder om geld voor dat leuke truitje. Dus alleen maar voordeel.
Een bijbaantje is ook een goede voorbereiding voor later. Op vaste tijden aanwezig zijn, je aan bepaalde regels houden. Het zorgt er allemaal voor dat je meer discipline krijgt, je leert meer rekening te houden met anderen. Je ziet hoe een bedrijf functioneert, hoe het achter de schermen gaat.
Collega´s en nieuwe vrienden
Een ander voordeel van bijbaantjes is dat je veel nieuwe contacten opdoet. Je krijgt collega´s en misschien ook wel nieuwe vrienden. Voor kinderen die zich eenzaam voelen, is het goed om een bijbaantje te nemen. Collega´s moeten samenwerken en kunnen elkaar niet buitensluiten, omdat ze er voor moeten zorgen dat hun werk goed gedaan wordt.
Studeren of werken?
Een bijbaantje zorgt ervoor dat je minder tijd hebt om te studeren, maar dat hoeft geen problemen op te leveren. Je moet namelijk ook nog andere dingen doen dan leren en daar is werken een goede oplossing voor, omdat je met werken ook weer dingen leert die je nooit op school zal leren.
Bijbaantje, wel of niet?
Nadat ik al deze voor- en nadelen overwogen heb, ben ik tot de conclusie gekomen dat school bijbaantjes niet moet verbieden, maar dat de kinderen wel rekening moeten houden met een paar dingen. Je moet een duidelijk contract opstellen met het bedrijf, zodat je niet in de problemen komt en je moet genoeg vrije tijd over hebben voor je studie. Voor de rest is het goed als je een bijbaantje neemt, want het is goed voor je verantwoordelijkheidsgevoel, zelfstandigheid, sociale contacten en natuurlijk je portemonnee!
REACTIES
:name
:name
:comment
1 seconde geleden
T.
T.
slecht betoog... was dit het niveau van vwo 4 destijds? Dan zijn we er een stuk op vooruitgegaan.
10 jaar geleden
Antwoorden