Betoog voor het vuurwerkverbod.

Beoordeling 7.9
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • 5e klas vwo | 551 woorden
  • 21 januari 2022
  • 20 keer beoordeeld
Cijfer 7.9
20 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Stap in jouw toekomst

Kom naar de Open Avond van Inholland op woensdagavond 29 maart van 17:00 - 20:00 uur. Proef de sfeer en ontdek onze opleidingen.

Meld je aan!

Vuurwerk; Oogverblindend en Oorverdovend
Vuurwerk is iets waar we al decennia lang mee te maken hebben. Het is een jaarlijkse traditie waarbij mensen bij elkaar komen om het nieuwe jaar in te luiden met een knaller. Dat is allemaal leuk en aardig, maar er is ook een donkere kant aan het verhaal. Namelijk de schade die het met zich mee brengt. Schade voor dieren, schade voor mensen, schade voor eigendommen, schade voor milieu en dus schade voor ons allemaal. Daarom ben ik het eens met de stelling: ’Er moet een algeheel verbod komen op het afsteken van vuurwerk door particulieren’. 

Iedere jaarwisseling is het weer te druk in de ziekenhuizen en op de huisartsenpost. De patiënten die dan binnenstromen zijn dan bijna altijd vuurwerkslachtoffers. Vaak hebben deze patiënten oogletsel of zware verwondingen aan de handen. Volgens VeiligheidNL lagen er tijdens de jaarwisseling van 2019-2020 385 mensen op de SEH en waren er 900 patiënten op een huisartsenpost. Terwijl dat tijdens de jaarwisseling van 2020-2021 heel anders was. Toen lagen er bijna geen patiënten op de SEH of bij de huisartsenpost. Daarom wordt deze jaarwisseling aangedragen door de zorg als het bewijs waarom er een algeheel verbod moet komen op het afsteken van vuurwerk.

Het afsteken van vuurwerk is erg schadelijk voor het milieu. Volgens het RIVM was er tijdens de jaarwisseling van 2019-2020 33x zoveel fijnstof in de lucht. Met als gevolg dat veel kwetsbaren moeilijker konden ademen en dat de veiligheid op straat niet altijd gewaarborgd kon worden door de mist. Ook was er een groot probleem van vuurwerkafval op straat en in de natuur, want metalen als barium, strontium en koper belandden in de natuur. Waardoor veel planten en dieren stierven aan het gif wat deze metalen met zich meedroegen. Als klap op de vuurpijl breken deze metalen ook niet zo makkelijk af. Hierdoor blijven deze metalen en stoffen schade toebrengen aan onze prachtige leefomgeving. Milieuorganisaties pleiten er daarom ook voor om een vuurwerkverbod in het leven te roepen.

Kapotte vuilnisbakken, ontplofte brievenbussen en zelfs autobranden zijn de normaalste zaak van de wereld rond de jaarwisseling. Allemaal het gevolg van vandalen die fout bezig zijn met vuurwerk. Hierdoor moeten de hulpdiensten vaak oprukken. Vooral de brandweer, want die kreeg 4340 meldingen tijdens de jaarwisseling van 2019-2020. De schade is enorm en dan moet allemaal betaald worden. De Verzekerraarsbond maakte bekend dat tijdens de jaarwisseling van 2019-2020 er 15 miljoen euro moest worden uitgekeerd. Met als gevolg dat de premies en gemeentebelastingen stegen en de daarop volgende rekening komt weer bij u terecht. De burger.

Waar we het in de inleiding nog hadden over de positieve kanten van het vuurwerk is dat nu totaal verandert. Het plezier wat vuurwerk met zich meebrengt weegt niet op tegen de schade die het met zich meebrengt. Het is tijd voor verandering. Volgens RTL Nieuws groeit het aantal mensen dat voor een vuurwerkverbod is met een rap tempo. We moeten ons zelf een paar vragen stellen. Hoeveel ogen moeten er nog verloren raken? Hoeveel dieren moeten er nog sterven? Hoeveel Fiat Panda’s moeten er nog ontploffen? Het is prima om naar alternatieven te zoeken zoals een vuurwerkshow in iedere stad, maar laat deze traditie in zijn huidige vorm achterwege. Nederland is rijp voor verandering en politiek Den Haag is nu aanzet. Nu doorpakken.


REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.