Balkenende

Beoordeling 6
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • 4e klas vwo | 716 woorden
  • 21 april 2010
  • 2 keer beoordeeld
Cijfer 6
2 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Fix onze energie!

Studeer energie & techniek. Iedereen staat te springen om jou! We hebben namelijk veel technische toppers nodig die de energie van morgen fixen. Met een opleiding in energie & techniek ben je onmisbaar voor de toekomst. Check Power Up The Planet en ontdek welke opleiding het beste bij je past! 

Check Power Up The Planet!

JP, WEG ERMEE!

Na het vallen van een skateboard, valt Balkenende nu voor de vierde keer met zijn kabinet. De aanleiding hiervoor was de discussie over de troepen in Uruzgan. Na 16 uren lang vergaderen konden ze het nog steeds niet eens worden, dus besloten de PvdA-ministers uit het kabinet te stappen. Balkenende maakte dit in een persconferentie bekend. Dit is nu al het vierde kabinet dat onder leiding van de heer Balkenende valt. Het is natuurlijk wel opvallend dat dit al zijn vierde kabinet is. Daarom kun je gerust zeggen, dat Balkenende een slechte premier is.

Balkenende heeft nu vier kabinetten versleten. Het eerste viel in 2002 door de LPF. Ook was dit het eerste jaar dat Balkenende premier was, dus hij had nog totaal geen ervaring. Het tweede viel in 2006. Dit keer verloor het kabinet de steun van D66. Het derde viel ook in 2006, 7 dagen na de val van het tweede, omdat er toen verkiezingen waren. En als laatste viel het vierde afgelopen 20 februari. Ook in dit kabinet verloor Balkenende de steun van een coalitiepartner. Het is niet normaal dat een premier zoveel kabinetten verslijt, waarbij hij twee keer steun verloor.

Ten tweede kan Balkenende geen leiding geven. ‘Een automonteur die probeert een eenvoudig defect aan een auto te repareren en daar al dagen lang mee bezig is en steeds meer onderdelen her en der door de garage laat slingeren en maar blijft zeggen dat het allemaal goed komt, dan doet me dat sterk denken aan de heer Balkenende,’ zei iemand een keer over de premier.
Balkenende blijft maar zeggen dat alles goed komt, maar dat is niet zo. Ook als er vragen aan hem worden gesteld, probeert hij daar telkens omheen te draaien. Als premier en leidinggevende moet je goed antwoorden kunnen geven om zaken op te helderen en op te lossen.

Ten derde respecteert Balkenende de besluiten van de kamer niet. Als één of meerde partijen het niet met hem eens is, negeert hij het. Hij houdt voet bij stuk. Bij sommige zaken is dit wel goed, maar als regering moet je goed samen kunnen werken en samen tot een oplossing komen.
Neem nou de discussie over Uruzgan. De Tweede kamer had besloten om de troepen daar weg te halen. Balkenende was het hier niet mee eens: de troepen moesten blijven! Balkenende ging hier lang op door wat voor veel onrust zorgde en uiteindelijk de val van het kabinet.

Ten vierde maakt Balkenende ook geen goede indruk. Hij wordt ook wel ‘Harry Potter’ genoemd. Als premier zou je macht uit moeten stralen. Balkenende straalt niks bijzonders uit. Neem nou Jan Marijnissen of Job Cohen, zij stralen macht uit. Hen zou je als premier willen hebben. Femke Halsema, GroenLinks- leider, zei over Balkenende: "Het wordt wel wat gênant. De premier staat rondjes te draaien. Als hij een titaan wil zijn, laat hij zich dan zo gedragen."
Als een premier rondjes staat te draaien en zich belachelijk gedraagt, dan maakt hij niet echt een goede indruk.

Balkenende doet wat in het landsbelang nodig is. Dit is de hoofdtaak van een premier. Maar als je in een tijd van crisis je kabinet laat vallen, dan ben je niet handig bezig, en zeker niet voor het land. Het hele land lijdt eronder. Als premier moet je er geen zooitje van maken, wat Balkenende dus wel doet. Als het land eronder lijdt, doe je ook niet wat er in het landsbelang nodig is.

Ook zeggen mensen dat Balkenende heel slim is. Hij heeft atheneum gedaan, geschiedenis en rechten gestudeerd en is benoemd tot eredoctoraat. Maar lang niet altijd leidt dit tot een oplossing. Hij gebruikt zijn verstand niet altijd goed, wat tot onheldere zaken leidt.

Veel mensen blijven toch op zijn partij stemmen, maar dat lijkt is niet om zijn goede handelen. CDA krijgt veel stemmen om zijn standpunten, niet om Balkenende. Een andere lijsttrekker zou evenveel stemmen krijgen, misschien nog wel meer.

Vier kabinetten laten vallen, geen leiding kunnen geven, besluiten van anderen niet respecteren, geen goede indruk, verkeerde beslissingen nemen en het vertrouwen dat we in hem hadden, is weg. Als je dit zo hoort klinkt Balkenende niet echt goed, en dat is hij ook niet. Balkenende kun je dus gerust een slechte premier noemen.
En uiteindelijk zal het skateboard dan ook zonder Balkenende verder rollen.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.