Baarmoederhalskankerinenting

Beoordeling 6.1
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • 5e klas havo | 1473 woorden
  • 6 december 2009
  • 24 keer beoordeeld
Cijfer 6.1
24 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Stap in jouw toekomst

Kom naar de Open Avond van Inholland op woensdagavond 29 maart van 17:00 - 20:00 uur. Proef de sfeer en ontdek onze opleidingen.

Meld je aan!

Baarmoederhalskankerinenting
Als er iets is dat de laatste tijd veel in het nieuws is geweest, is het wel de inenting tegen baarmoederhalskanker. Iedereen heeft er wel een mening over; niet alleen verschillende doktoren en de overheid, maar ook de media heeft er veel over te vertellen.

Een halfjaar geleden kon is samen met heel veel andere meisjes in Eindhoven die tussen 1996 en 1993 waren geboren de eerste prik halen. Kort daarop volgde de tweede prik en over een paar maanden worden we opgeroepen voor de derde prik. In die tijd hoorde ik overal mensen discussiëren. En dat maakte het extra moeilijk voor mij en de andere meisjes die nog moesten kiezen. Het ene vriendinnetje gaat het wel doen, het andere vriendinnetje doet het zeker niet. Papa zegt dat ze het gewoon moet doen, maar mama vindt het een heel slecht idee. Ze slaat de krant open en leest; Meningen verdeelt over inenting, ook bij BN‘ers. Ze zet de radio aan en ze hoort een dokter spreken over alle voor- en nadelen van het vaccin. Ik zelf vond het ook heel erg moeilijk om te kiezen, maar nadat ik er veel over had gelezen en mezelf goed had laten informeren, heb ik de prikken toch gehaald. Als je er goed over na denkt, is het eigenlijk helemaal niet moeilijk om te kiezen. Het is gewoon logisch dat je de prikken haalt. Maar doordat er veel verhalen worden opgeblazen en er veel onzin wordt verteld, was het percentage van de meisjes die de eerste prik ging halen maar 52 procent. En zo lijkt het nog logischer om de prik niet te gaan halen voor de meisjes die nog moeten kiezen, 48 procent doet dat immers ook niet, dus zo goed zal die prik wel niet zijn. Jawel dus, en ik ga jullie nu vertellen waarom dat zo is.

Tot zover mijn inleiding, jullie hebben wel gemerkt dat ik voor de inenting tegen baarmoederhalskanker ben en dit ga ik nu onderbouwen met de volgende vier argumenten:

Haal je de inenting, heb je minder kans op de verschrikkelijke, dodelijke ziekte: baarmoederhalskanker.
Baarmoederhalskanker wordt veroorzaakt door het virus HPV. Als je seksueel actief bent heb je tot 70 a 80 procent om dit virus op te lopen. Dat het virus zich ook echt uitbreid tot baarmoederhalskanker is niet zo groot maar wel aanwezig. Het virus kan zich nestelen in de baarmoederhals of baarmoedermond en als er dan geen antistoffen komen om het virus uit te bannen, delen de cellen van het virus zich en ontstaat er baarmoederhalskanker.

Er zijn verschillende typen van dit virus, het vaccin bied bescherming voor de typen 16 en 18, deze typen veroorzaken 70 procent van alle gevallen van baarmoederhalskanker. Het vaccin bied tegen deze typen 95 procent bescherming. Dit is ook een goed argument voor mensen die tegen de inenting zijn. Haal je zo’n vaccin, bied het nog geen volledige bescherming.

Er zijn in Nederland per jaar zo’n kleine 6000 vrouwen die baarmoederhalskanker krijgen, waaronder ongeveer 700 vrouwen die verder komen dan het voorstadium en die dus ook echt behandeld moeten worden. Van deze vrouwen zijn er weer 200 per jaar die ook echt overlijden. Stel; het vaccin was er een tijdje geleden al, konden er dus bijna 500 vrouwen per jaar gered worden van alle pijn en al het verdriet, en maar liefst 140 sterftegevallen zouden kunnen worden voorkomen!! Deze vrouwen zouden zweren bij een vaccin als deze die nu op de markt is. En wat doen wij? We komen met 52 procent opdagen. Eigenlijk te gek voor woorden dus.


Ook is baarmoederhalskanker in tegenstelling tot andere kankers veel voorkomend op jonge leeftijd. 53 procent van de vrouwen die baarmoederhalskanker krijgen is jonger dan 50 jaar. Deze vrouwen hebben nog kinderen die ze in de steek moeten laten en die nog niet voor zichzelf kunnen zorgen.

De overheid neemt geen risico.
Er zijn in Nederland in totaal ruim 380.000 meisjes opgeroepen. De kosten voor de ouders zijn geheel gratis. Een vaccin kost 125 euro, maar elk meisjes moet drie keer gevaccineerd worden, elk ingeent meisje kost de overheid dus 375 euro. Oja, tuurlijk de overheid gaat zoveel geld uitgeven aan een doelloos en gevaarlijk vaccin. Want er is toch geld zat in Nederland. We zitten helemaal niet in een economische crisis. Dus die miljoenen voor die nutteloze prik kunnen er ook nog wel bij. Dat de overheid zoveel geld uitgeeft, laat toch zien dat ze het heel belangrijk vinden en het ook echt nodig is?

En daarbij, stel het is zo’n gevaarlijke inenting, zou de overheid dan het risico nemen om 380.000 meisjes op te roepen. Wat zal er gebeuren als ze allemaal ziek worden? De overheid zou zo’n groot risico nooit nemen. Want zij zijn wel verantwoordelijk en ze willen geen 380.000 processen aan hun broek.

En dan nog iets, de overheid is natuurlijk heel slim. Die denken; nu even heel veel geld uitgeven aan de inenting, over 30 jaar 70 procent minder vrouwen in de ziekenhuizen die behandeld moeten worden. Want dat kost ook geld. De overheid heeft er weldegelijk over nagedacht hoor.

De inenting is NIET gevaarlijk
Er gaan veel verhalen de ronde dat de inenting gevaarlijk is en dat het veel bijwerkingen heeft. Maar wordt er wel gedacht aan al die tests die het vaccin heeft moeten doorlopen. Een medicijn wordt echt niet zomaar op de markt gebracht hoor, dat moet wel aan allerlei veiligheidseisen voldoen.

Veel mensen zijn bang voor de bijwerking van de inenting, maar deze zijn heel mild, misschien nog wel milder dan de bijwerkingen die je krijgt van een griepprik. Na de prik kunnen de meisjes last krijgen van spierpijn, jeuk of een dikkere huid rond de prikplek. Maar dat komt meer door de naald als door het vaccin. Meisjes kunnen ook last krijgen van buikpijn, misselijkheid, hoofpijn of koorts, dat komt omdat je lichaam antistoffen aan het maken is nadat je de prik hebt gehaald. Er zijn geen bijwerkingen op lange termijn.

Ook gaat er een gerucht dat de inenting later je ongeboren kinderen kan beschadigen, het vaccin zou er bijvoorbeeld voor kunnen zorgen dat het kindje gehandicapt wordt geboren of met een open ruggetje. Dit kan nooit de oorzaak zijn van deze inenting. Waarom niet? Het vaccin bevat geen hormonen, het bevat eiwitten die het virus baarmoederhalskanker veroorzaken. Deze eiwitten worden door het afweersysteem herkend en daar wordt een reactie op gemaakt. Deze herkenning wordt opgeslagen in de geheugencellen, als dan later een meisje of een vrouw besmet wordt herinneren de geheugencellen zich zo van: he dat eiwit heb ik eerder gezien, ze komen dan gelijk in actie om die antistoffen weer te maken en het virus wordt uitgebannen. Deze eiwitten zijn dus totaal niet schadelijk voor de baarmoeder en ook niet voor je eventuele kindje later.

Het vaccin is niet alleen in Nederland op de markt gebracht.
Het vaccin is na een vergunning van de Europese Unie in 13 Europese landen op de markt gebracht. Dit laat wel weer zien dat niet alleen onze overheid een megarisico zou lopen als het vaccin niet goed zou zijn, ook de overheid van de ander 12 landen. Lijkt me een beetje sterk eerlijk gezegd. Als het zo slecht zou zijn, zouden maar liefst 13 landen zo gek zijn om het op de markt te brengen. Jullie vragen je natuurlijk af waarom die al die andere landen het vaccin niet op de markt brengen, zouden deze landen het wel gevaarlijk vinden? Nee hoor, deze landen hebben gewoon het geld niet om het vaccin uit te brengen. Dat is puur financieel.

Afsluitend zou ik willen zeggen dat ik ervan overtuigd ben dat er niemand op deze wereld is die baarmoederhalskanker wilt krijgen. Ook geen voorstadium of weet ik veel. Je wilt gewoon zo weinig mogelijk in een ziekenhuis komen en zo weinig mogelijk in contact komen met enge doktor. De inenting zorgt ervoor dat de kans dat dit een meisje overkomt een stuk kleiner wordt.

Miljoenen kost de inenting. Maar miljarden zou het kosten als het vaccin slecht zou zijn. Alle meisjes die ziek worden of misschien wel dood gaan aan het vaccin zouden de overheid en zijn goede naam en ontzettend veel geld kosten, het zou de overheid zijn kop kosten. Maar gelukkig is het vaccin niet gevaarlijk. Er is namelijk over nagedacht door de overheid. Ze brengen echt geen vaccin op de markt als het slecht voor hun en voor hun bevolking zou zijn. En niet alleen voor de overheid van Nederland. Ook voor de overheid van 12 andere Europese landen waar het vaccin ook op de markt is gebracht.

De inenting is niet gevaarlijk, in het slechtste geval zou je kunnen zeggen ‘wat niet baad, schaad niet’. Maar gelukkig baad het wel en schaad het niet. Dus dat is helemaal mooi.

Hoor je mensen discussiëren? Wijs ze op mijn argumenten.
Hoor je iemand twijfelen? Vertel haar dan dat ze het moet doen!
Want ik zeg JA tegen deze inenting en NEE tegen de verschrikkelijke ziekte baarmoederhalskanker!

REACTIES

G.

G.

Er klopt niet veel van je betoog.
Als je dingen op internet gaat plaatsen zorg dan dat je goed geinformeerd bent. Ter info ( en dit is nog NIKS):
http://zolarsem.hyves.nl/blog/28593908/INDIANEN_VERHALEN_EN_DE_GRIEP_PRIK/M-CT/
http://www.youtube.com/watch?v=t25RwbLD-Lk
http://www.youtube.com/watch?v=I0UNlF6VH5A
Wil je zo worden?:
http://www.youtube.com/watch?v=WYAO0xipc3s

13 jaar geleden

M.

M.

Gatverdamme, vast weer een betoog door zo een sentimenteel meisje van 16 jaar die denkt dat 1) de overheid zo nadenkt als hoe je beschrijft 2) de onderzoeksresultaten al binnen zijn. Dit is niet het geval tevens is het onderzoek nu bezig 3) wat niet baad(t), wat niet schaad(t)? neem je de prik terwijl je al seksueel actief bent, verhoog je de kans op evt virus met 45%

10 jaar geleden

M.

M.

Je hebt vast en zeker je informatie uit een nogal subjectieve bron, je eiwitverhaal klopt overigens ook niet, denk aan de DES kinderen. Iniedergeval moet je met feiten komen en niet met subjectieve rommel. Je overheid verhaal slaat ook nergens op, denk hierbij ook aan de DES kinderen, of aan Softanon. 2 middelen die blind werden gegeven aan vrouwen met dramatische gevolgen en ja; dit heeft de overheid ook veel geld gekost

10 jaar geleden

M.

M.

Bovendien overleefdt 75% van de vrouwen door opruiming van hun eigen lichaam en kan 50% voorkomen worden door 1 keer per jaar een uitstrijk te laten maken. Ook kan je natuurlijk het aantal bedpartners aanpassen ;)

10 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.