Apathie onder jongeren

Beoordeling 7.5
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • 5e klas vwo | 457 woorden
  • 4 februari 2009
  • 45 keer beoordeeld
Cijfer 7.5
45 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Methode
Onderwerpen

ADVERTENTIE
Sturen mensen in jouw appgroep ongevraagd naaktbeelden door?

Weinig mensen zitten te wachten op ongevraagde naaktbeelden, maar toch worden ze massaal doorgestuurd. Het verspreiden van zulke beelden is eenvoudig, maar kan grote gevolgen hebben voor degene over wie het gaat. Het is dus belangrijk om in actie te komen als je ongevraagd naaktbeelden van iemand hebt ontvangen. Weten wat jij het beste kunt doen? 

Check het nu!

Apathie onder jongeren
Wij, de jeugd, willen ons niet met de maatschappij bemoeien. En willen ook zeker niet dat de maatschappij zich met ons bemoeit. Het gaat ons enkel om ‘chillen’ en feesten, politiek vinden we zwaar oninteressant en naar het nieuws kijken is zó uit.
Volgens velen is dit het beeld van de jongeren. We zijn apathisch – lui, onbetrokken en ongeïnteresseerd. Is dit wel zo? Zijn jongeren werkelijk maatschappelijk onbetrokken, of zijn wij gewoon op een andere manier betrokken dan de generaties voor ons?

De cijfers zijn spijkerhard, 3,6% van de jongeren kijkt nog naar het nieuws, 1% is lid van een politieke partij en 41% gebruikt cannabis. De vraag is nu, wat zeggen deze cijfers eigenlijk? Neem nou het nieuws: wie is er nog geïnteresseerd in Philip Freriks of Sacha de Boer als je ook het nieuws op nu.nl kunt lezen?

En ook als je geen lid van een politieke partij bent, betekent dat nog niet meteen dat je ook meteen politiek onbetrokken bent. Zoals Arjan van Veelen ook op nrc.nl schrijft: “Neem mijn broertje (1982). Nergens lid. Wel heeft hij misschien een keer geblowd. Volgens Wijnberg is hij „apathisch en hedonistisch”. Maar mijn broertje organiseerde deze zomer met vrienden een liftwedstrijd voor Darfur. Website, mailacties, bakken met sponsorgeld binnengehaald. Gaf zijn vakantie er voor op. Hij is erg politiek betrokken.” Je kunt echt wel politiek betrokken zijn zonder nou perse lid te zijn van de PvdA of CDA.

Neem nu vervolgens het blowen, 41% van de jongeren blowt. Dit betekent dus dat 60%, duidelijk een grote meerderheid, niet blowt. Oftewel, wij zijn cleaner dan de vorige generatie. Verder zegt blowen vrij weinig over hoe apathisch iemand is. Stel nou dat Balkenende cannabis zou gebruiken, dan is hij toch nog steeds politiek betrokken?

Daarbij zijn wij volgens velen ongeïnteresseerd. We willen niets leren en absoluut geen moeite doen voor school. Dit is met name een houding, iemand die alleen maar tienen haalt in de klas wordt minder snel cool gevonden dan iemand die vaak een grote mond geeft tegen de leraren. Maar het feit dat je op school brutaal bent, zegt nog niet dat je niets wil leren, je laat dit alleen niet blijken aan je klasgenoten.

Oftewel, wij jongeren zijn niet lui, onbetrokken en ongeïnteresseerd. We uiten onze interesses alleen op andere manieren. Het feit dat wij dingen niet precies hetzelfde doen dan de vorige generatie zegt nog niet dat wij nergens meer interesse in hebben. Vaak hebben wij nog steeds evenveel interesse dan de vorige generaties, maar, zoals al eerder genoemd, laten wij dit op andere manieren merken.

Bronnen:
http://www.boeiuh.com/site/blog/-intrigerend-essay-over-de-mini-problemen-van-de-huidige-jeugd---aldus-nrc-handelsblad
http://www.nrc.nl/scholieren/article1780471.ece/Herken_jij_je_ook_niet_Auteur_meet_in_Boeiuh_met_fossiele_maten

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.