Gezocht: vmbo-scholieren uit jaar 3 of 4! Vul deze vragenlijst over het mbo in, en maak kans op een cadeaubon van 25 euro.

Meedoen

Alternatieve straffen

Beoordeling 6.5
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • 6e klas vwo | 923 woorden
  • 29 oktober 2006
  • 62 keer beoordeeld
  • Cijfer 6.5
  • 62 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Musical The Prom verloot een limousine naar je eindfeest!

Zit je middenin je eindexamens en wil je in stijl naar je eindfeest? Doe dan mee aan de winactie en maak kans op een limousine die jou en je vrienden naar jullie eindfeest brengt!

Ja, ik doe mee!
Inleiding

Pakken! En dan? Iemand op heterdaad betrappen is 1, maar wat dan? Jongeren opzadelen met een gevangenisstraf? Of iemand een straf geven die hand in hand gaat met het strafbaar feit… Ik ben van mening dat iemand meer leert van een alternatieve straf dan maanden cq jaren vast te zitten in een 3 sterrenhotel met traliezicht.

Mijn stelling luidt dan ook als volgt:
Alternatieve straffen zijn effectiever dan gevangenisstraffen.

Mijn eerste argument voor deze stelling is dat alternatieve straffen vooral bij jongeren veel meer effect hebben. Zij krijgen een straf die nauw samenhangt met hun meestal kleine misdaad. Zo hebben ze niet al op zeer jonge leeftijd een strafblad aan de broek hangen maar men geeft hun nog de kans om hun gedrag in de toekomst te veranderen.

Ten tweede, doordat ze geen strafblad hebben is het effect op samenleving ook minder zwaar. Zo krijgt ze ook geen stempel opgedrukt. Je hebt alsnog een strafblad, of dat nou voor een snoepje stelen of voor vandalisme was, strafblad = strafblad. Dit kan sommige jongeren zelfs belemmeren in hun verdere leven bijvoorbeeld omdat ze een bepaalde studie willen volgen. Maar jammer genoeg nadat ze gescreend zijn blijkt dus dat zij een strafblad hebben.
Mijn derde argument is dat meeste jongeren die terecht komen bij bureau Halt, dat overigens een afkorting is voor Het ALTernatieve, denken er makkelijk af te komen. Paar uurtjes in een tuintje ploeteren en klaar is kees. Maar in de praktijk worden zij eigenlijk voor paal gezet voor de hele maatschappij doordat het iedereen in principe kan zien. Terwijl als je in een celletje zit of in een of ander complex ze jou daar niet kunnen zien. Hooguit de roddels dat je bestraft bent worden of je tijdelijk afwezigheid vallen op.
Citaat NRC à Caroline Veerman medewerkster bureau Halt Utrecht: “Het effect van een werkstraf is dat je het aan je lichaam voelt dat je verkeerd bent geweest. Het is echt hard werk.”
Naast het effectiever zijn van taakstraffen voor jongeren, dat het effect op de samenleving minder hard is en dat maatschappij je straf kan zien heb ik nog een vierde argument namelijk dat verschillende onderzoeken hebben uitgewezen van 60% van de misdadigers first-offenders blijven. Dat wil zeggen dat zij geen tweede keer in aanraking komen met justitie. Het blijft in de meeste gevallen dus na de eerste aanraking met bureau Halt verdacht stil. Dit wijst weer eens erop dat alternatieve straffen veel effectiever zijn dan gevangenisstraffen. Omdat de meeste mensen die in de gevangenis hebben gezeten, meteen weer op het verkeerde pad komen en zo weer terug zijn op hun oude vertrouwde stekkie namelijk: de gevangenis met een duur woord word dit ook wel recidive genoemd.
Mijn vijfde argument is dat het de overheid een hoop geld bespaard aangezien ze een aantal cellen minder hoeven te bekostigen. Doordat zij als het ware genezen zijn van alle kwade geesten en later niet meer in aanraking komen met justitie dat een gevangenisstraf als gevolg kan hebben. Ook kunnen mensen gewoon hun baan behouden na de uitvoering van hun taakstraf, de staat hoeft dus niet garant te staan voor de sociale toestand van de misdadiger omdat hij gewoon daarna weer zijn eigen geld kan gaan verdienen. En dus gewoon aan de bak kan zonder enkele juridische belemmeringen. Eigenlijk levert het alternatief straffen de gemeente ook nog eens geld op doordat ze klusjes die normaal door bedrijven opgeknapt moesten worden nu door mensen met een alternatieve straf gedaan kunnen worden gedaan. Tot zover de kostenbesparingen betreffend de alternatieve straffen.
Als zesde argument zou ik graag willen aanvoeren dat door de snelle afhandeling er minder tijd tussen de misdaad en de daadwerkelijke straf zit, dat wederom een positief effect heeft op het leerproces dat de “ crimineel “ op dat moment moet ondergaan. Ook is er géén langdurige procedure voorafgaand aan de straf dit wordt allemaal intern geregeld bij bureau Halt waardoor de lange periode van onzekerheid over de straf verdwijnt.

Mijn zevende en ook laatste argument voor mijn stelling is dat het een goed alternatief is voor minder zware delicten men zoekt namelijk de confrontatie op met zichzelf. Dit heeft mijns inziens een veel beter effect dan de confrontatie met de witte muren in een cellencomplex.

De meeste mensen die van mening zijn dat alternatief straffen maar onzin is komen meestal met de 2 meest voor de handliggende argumenten namelijk:
Ten eerste dat ze er veel te makkelijk vanaf komen en ten tweede dat nog steeds 40% weer in aanraking komt met justitie terwijl ze eerst ook al eens in behandeling waren, hun conclusie op hand van deze argumenten luidt dan ook alternatieve straffen nutteloos zijn en complete tijdsverspilling.
Ik denk dat ik hiervoor in mijn betoog al genoeg argumenten heb aangedragen om deze argumenten te kunnen ontkrachten namelijk:
Punt 1: De mensen die een gevangenisstraf hebben gehad, de kans op recidive bijna 100% is.
Punt 2: Dat de taakstraffen niet bepaald mild genoemd kunnen worden.
en Punt 3: Dat het leerproces vele malen groter is bij een taakstraf dan bij een celstraf.

Naast deze 3 punten kan ik ook nog eens aanhalen dat:
- De taakstraffen een beter alternatief zijn voor minder zware delicten
- De snellere afhandeling een kans op succes vergroot
- De kosten die gemaakt worden verminderd worden, en het levert zelfs geld op!
- En de kans op het verbeteren van je leven een stuk groter word doordat je niet in het bezit bent van een strafblad.

Dus kan ik maar tot één conclusie komen:
Alternatieve straffen zijn veel effectiever dan celstraffen en dan specifiek bij minder zware delicten en jongeren.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.