Het Expertisebureau Online KinderMisbruik (EOKM) en Slachtofferhulp Nederland doen onderzoek naar financiële afpersing met naaktvideo’s onder jongens (ofwel: sextortion). Is dit jou overkomen? Deel dan jouw ervaringen door mee te doen met het anonieme onderzoek. Met jouw bijdrage help jij de hulpverlening verbeteren!

 


Naar het onderzoek


Het is een gewone zaterdagavond en mijn vriendinnen en ik gaan voor het opstap gaan even indrinken. Op zo’n avond houden we het niet bij een colaatje. Een biertje, wijntje of iets sterkers wordt graag genuttigd, ook al mag dit volgens de alcoholwet niet. In mijn ogen had de verhoging van de alcoholleeftijd van 16 naar 18 op 1 januari 2014 dan ook echt geen zin. Daarom is mijn standpunt dat de alcoholleeftijd terug naar 16 moet.

Het aantal comazuipers is sinds de alcoholleeftijd is gestegen. Dit is naar voren gekomen uit onderzoek van het Nederlandse signaleringscentrum voor kindergeneeskunde naar alcoholintoxinaties onder jongeren . Uit het onderzoek kwam dat in 2013 713 jongeren onder de 18 in het ziekenhuis belandden door klachten veroorzaakt door alcohol, waarvan 48% een comazuiper was.  Het jaar daarop steeg dit naar 783, waarvan het aantal comazuipers steeg naar 55% en in 2015,  steeg het maar liefst naar 931, waarvan 74% een coma zuiper was.

Ook het aantal alcoholverslavingen onder de jeugd neemt toe. Een onderzoek van Stap, het Nederlands instituut van alcoholbeleid, heeft aangetoond dat het aantal alcoholhulpvragers in de verslavingszorg tussen de 12 en 25 nog steeds aan het stijgen is.

Uit een ander onderzoek van Stap blijkt dat Nederland relatief meer crimineel geworden is sinds de alcoholleeftijd is gestegen Het onderzoek heeft aangewezen dat het aantal jongeren dat een sanctie opgelegd heeft gekregen wegens openbaar dronkenschap en het aanwezig hebben van alcohol in publiek sinds 2013 alleen maar gestegen is. In 2013 werden er nog 1040 jongeren een sanctie opgelegd in de vorm van een boete, waarschuwing of taakstraf bij halt. In 2015 waren dit er wel 3117. Er wordt dus steeds meer de wet overtreden.

Horeca blijkt zich ook weinig van de alcoholwet aan te trekken, aldus staatssecretaris Martin van Rijn van volksgezondheid. Jongeren onder de 18 kunnen nog steeds aan alcohol en tabak komen. Martin van Rijn liet dit jaar een groep mysteryshoppers  met een leeftijd van 15 tot 17 op verschillende manieren testen of zij aan alcohol en tabak konden komen. Uit de cijfers bleek dat over het geheel aan alcoholverkoop maar 36% alcoholcontrole wordt uitgevoerd. Sportkantines en café deden het minst aan idcontrole met een 15 %. De supermarkten checkten de id’s het beste en kwamen op een 53%

Nu wordt er misschien wel veel gezegd dat alcohol slecht voor je hersenontwikkeling is, maar volgens neuropsychologe sarai Boelema is er te weinig studie naar gedaan wordt. Dit was de aanleiding om zelf een onderzoek te starten waaruit kwam dat een normale hoeveelheid alcohol vrijwel geen invloed op het puberbrein heeft. In haar onderzoek heeft ze 2230 jongeren van hun 11 tot hun 19 gevolgd. Deze jongeren waren verdeeld in 6 groepen van niet-drinkers tot zware drinkers. Drank gaf geen verhoogd risico op afwijkingen in het functioneren, aldus Boelema. 'Zelfs niet bij de zware drinkers.' Ook ingewikkelder testen, die probleemoplossend vermogen toetsen, lieten geen verschil zien.

De alcoholleeftijd die op 1 januari 2014 is ingevoerd naar 18 is dus onzin, doordat de comazuipers en alcoholverslavingen alleen maar toegenomen zijn. Ook wordt de alcoholwet sinds 1 januari 2014 meer overtreden. De horeca trekt zich ook weinig aan van de wet waardoor het komen aan alcohol al vrij makkelijk is en alcohol blijkt helemaal niet zo slecht voor je te zijn, als iedereen zegt. Al met al kan de alcoholwet wel weer terug naar 16 jaar. Nix 16 daar drinken we een op.

 

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Evelien

Evelien

Er zitten wel zeer veel formulerings fouten in, bijvoorbeeld de 1e zin van de 2e alinéa.

9 maanden geleden

Antwoorden

gast

gast

Paultje

Paultje

Bron?

1 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

Pierter

Pierter

Van mij zou je minister premier worden, je standpunt ben ik volledig mee eens

1 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

Jasper van Moorsel

Jasper van Moorsel

Wat is de bron waar u deze informatie vandaan heeft?

1 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

Chris

Chris

Zeer veel typfouten

2 jaar geleden

Antwoorden

klopt

klopt

klopt

1 jaar geleden

gast

gast