AlcoholMisbruik onder Jongeren

Beoordeling 5.7
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • 4e klas vmbo | 952 woorden
  • 9 februari 2009
  • 46 keer beoordeeld
Cijfer 5.7
46 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Ik hou mijn betogende spreekbeurt over Alcoholmisbruik onder jongeren.
Ik wil graag als eerste beginnen met een stukje film:

Filmpje laten zien:

Je kan zien dat dit een steeds groter probleem wordt. Want in het filmpje kon je zien dat in de laatste paar jaren het alcohol misbruik steeds meer toenam. Het lijkt zo onschuldig. Een spelletje met alcohol maar het kan verkeerd uitpakken.
Nu mijn stelling: Verkoop van alcohol onder de 18 jaar moet worden verboden.
Waarom: Ik vind dat alcohol verkoop onder de 18 moet verboden worden want steeds meer mensen raken in coma of krijgen ziektes door te veel alcohol drinken op te jonge leeftijd. Daarom ben ik tegen het verkoop van alcohol onder de 18 jaar.

Wie is er voor en wie is er tegen ?

Nu ga ik wat informatie geven over dit probleem.
Volgens oud VVD-minister Hoogervorst zijn wij de zuipschuiten van Europa.
Uit onderzoek blijkt dat wij in Nederland veel meer drinken dan ergens anders in Europa.
Ongeveer 20 procent van jongeren tussen 16 en 24 jaar behoort tot de categorie ‘probleemdrinker’.
Steeds meer kinderen drinken voor hun twaalfde hun eerste glas bier, wijn of mixdrankje.
De helft van de 15-jarigen drinkt wekelijks alcohol.
11% van de jongens en 3% van de meisjes van twaalf tot zeventien jaar, behoort tot de zware drinkers.
Dit houdt in dat ze minstens één keer per week minstens zes glazen alcohol drinken.
11 van de 25 lidstaten in de Europese Unie hebben op dit moment een eenduidige grens van 18 jaar voor het verkopen van alcoholische dranken.
Bijvoorbeeld in Polen, Hongarije, Engeland en Ierland.
In Finland, Verenigde Staten en Zweden ligt de grens voor sterke drank zelfs op 20 jaar.
Oud Minister Hoogervorst van Volksgezondheid wilde dat de leeftijdsgrens voor het kopen van bier, wijn en mixdrankjes omhoog gaat van zestien naar achttien jaar.

Het nieuwe kabinet staat hier niet helemaal achter, Maar dit vind ik nonsens.
Jongeren die zich hier niet aan houden en toch drank kopen, zijn strafbaar en krijgen een boete.

Argumenten Voor:

- Je hebt grotere kans op schade aan de hersenen (leren, geheugen, aandacht)
- Jongeren lopen die al vroeg beginnen met drinken een groter risico om op latere leeftijd problemen te krijgen met alcohol.
- Het leidt tot meer risicovol seksueel gedrag, een grotere kans op ongevallen en verwondingen en op agressief gedrag.
- Één van de risico’s op korte termijn is alcoholvergiftiging. Je spreek van alcoholvergiftiging als iemand bewusteloos is geraakt door te veel Alcohol te hebben gedronken. Bij een volwassene is dat vanaf 4 á 5 promille(ongeveer 20 glazen)Bij jongeren heeft alcohol veel sneller zijn “hoogtepunt”bereikt, omdat ze een kleiner lichaam hebben. Dus bij veel minder glazen kan het toch zijn dat iemand eraan kan overlijden.
- Als een kind te veel en te vaak drinkt, kan een black-out het gevolg daarvan zijn. Dat betekent dat gegevens uit het korte termijngeheugen niet worden doorgegeven aan het lange termijngeheugen. Bijvoorbeeld: de persoon die gedronken heeft, weet niet meer wat er is gebeurd tijdens de periode waarin hij of zij gedronken heeft.
- Dan de laatste risico: verstoorde prikkels. Veel van de alcohol die wij drinken, komt via de dunne darm in het bloed. Vervolgens gaat de alcohol via het bloed naar onze hersenen. Onze hersenen zijn heel gevoelig voor alcohol, omdat het veel bloed bevat. Alcohol heeft een verdovende werking en verstoort daardoor de doorgave van de prikkels. Deze prikkels zijn erg belangrijk, want zij zorgen ervoor dat alles in ons lichaam goed werkt. Omdat de prikkels niet kunnen worden doorgegeven als je veel alcohol gedronken hebt, kan je ademhalingsproblemen krijgen. Of erger, zoals een hartstilstand of stikken in je eigen braaksel.

Argumenten tegen:


- De Koninklijk Horeca Nederland is tegen het plan van meneer Hoogervorst om de leeftijdsgrens voor het kopen van alcohol te verhogen. Volgens directeur van de Koninklijke Horeca Nederland heeft deze maatregel juist een averechtse werking. ‘Een verhoging van de leeftijdsgrens verhoogd juist de illegaliteit, omdat jongeren dan niet meer in de horeca terecht kunnen. Daardoor neemt drankmisbruik alleen maar toe’, voorspelt de horecavoorman. Als jongeren door invoering van het nieuwe wetsvoorstel niet meer legaal aan alcohol kunnen komen in cafés, is de kans groot dat ze dit ergens anders illegaal gaan doen. Drinken in schuurtjes zou worden bevorderd, waardoor het drankmisbruik zou toenemen.
- Door het verbod op drank, verschuif je het probleem alleen maar, mensen die nu 16 worden, maken daar volop gebruik van en zuipen zich klem, wanneer je de leeftijd naar 18 verschuift gebeurt er het zelfde, je denkt nu wel van niet, maar ik denk dat, dat fors tegen zal vallen.
- De helft van de kroegen uit Nederland zullen failliet gaan, er komt nu vooral in het weekend volk van tussen de 16 t/m 18 jaar, wanneer je die leeftijd gaat verhogen komt er niemand meer!

Het ligt aan jou of je wel of niet alcohol wilt gebruiken of misbruiken. Alcohol is om eerlijk te zijn niet echt lekker behalve als ze zo zoet zijn als de mixdrankjes. Dan proef je alleen maar suiker en ongemerkt zit er veel alcohol in. Als de reden van het nemen van alcohol is er bij te horen dan ben je verkeerd bezig. Dan ga je te snel over de grens want je kunt of durft niet te stoppen omdat je niet weet wat een ander ervan vind. Alcohol helemaal uit het leven weghalen zal moeilijk zijn maar begin nooit te vroeg met drinken en als je het doet weet wat je doet.

Wie is er nu voor en wie is er nu tegen ?

Discussie……..

Ik hoop dat wat ik onder jullie aandacht gebracht heb al wisten. Voor de gene die dit nog niet wisten reden tot nadenken geef sluit ik nu af.

Dit was mijn spreekbeurt zijn er nog vragen?

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.