Alcoholgrens naar beneden?

Beoordeling 6
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • 4e klas havo | 522 woorden
  • 5 januari 2016
  • 17 keer beoordeeld
Cijfer 6
17 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
"Hij was echt die meester die iedereen voor de klas wil hebben"

Pabo-student Melle wil graag leraar worden. Wij spreken hem over zijn rolmodel en hoe het is om stage te lopen. Wil je meer weten over hoe het is om voor de klas te staan en hoe je zelf leraar kunt worden? Check onze pagina over ‘leraar worden’! 

Naar de pagina

Dit verhaal gaat over Julian. Hij is 17 en net klaar met de middelbare school. Hij heeft zijn hele studie al bij elkaar geleend. De overheid acht hem verstandig genoeg om een lening van duizenden en duizenden euro’s af te sluiten, maar niet verstandig genoeg om een biertje te kopen. 

De leeftijdsgrens om alcohol te kopen is recentelijk omhoog gegaan van 16 naar 18 jaar. Dit is geen goede ontwikkeling in onze maatschappij. 16-jarige zijn verstandig genoeg om alcohol te kunnen kopen. Sommige jongeren gaan onverstandig om met alcohol, maar een groot aantal legaal volwassenen ook. 

Nu de alcoholgrens is verhoogd naar 18 kunnen minderjarigen niet meer binnen komen in kroegen en clubs. Dit heeft ervoor gezorgd dat het aantal feesten dat bij mensen thuis word gegeven is toegenomen. Hierdoor is er meer geluidsoverlast in woonwijken gekomen. Tevens weten de meeste ouders niet van hun kinderen dat er op deze feesten vaak alcohol is. 

De overheid zegt dat als minderjarigen geen alcohol kunnen kopen ze er ook niet aan kunnen komen. Dit is natuurlijk verre van waar. Door oudere broers, zussen of vrienden kan iedereen nog steeds aan alcohol komen. Ook zijn er meer neppe ID’s in de omloop. Het kost misschien iets meer moeite en soms geld, maar als minderjarige aan alcohol komen is zeker niet onmogelijk. 

“We kweken met zijn allen watjes” is een zin die je vaak tegen zult komen als je het hebt over alcoholgebruik onder jongeren. Als een 16-jarige nu in een land komt waar alcohol kopen heel makkelijk gaat, is de verleiding erg groot.  Kunnen onze Nederlandse jongeren dat weerstaan? Het antwoord is in de meeste gevallen nee. 

Stiekem indrinken is toegenomen na de verhoging van de leeftijdsgrens. Het toezicht is dus afgenomen. Zelfs de ouders weten niet of hun kind drinkt of niet. Als de ouders wel een vermoeden hebben van het alcoholgebruik van hun kind kan dit veel strijd geven binnen het gezin. 

Sommige zeggen dat alcohol een middel is waarvan je pas op latere leeftijd zou moeten bepalen of je het neemt of  niet. Het is echter opvoedkundig gezien juist goed om jongeren tussen de 16 en 18 met mate in aanraking te laten komen. 

Er wordt gezegd dat het aantal verkeersongelukken af zal nemen. Dit zou waar kunnen zijn, maar de verkeersongelukken die zullen gebeuren zullen erger worden. Op je 18e mag je natuurlijk met een rijbewijs rijden. Het zou dus verleidelijk kunnen zijn om met een glaasje te veel op achter het stuur te gaan zitten. Dit is natuurlijk levens gevaarlijke ontwikkeling. Op je 16e mag je niet rijden en zal je dus waarschijnlijk ook nooit dronken achter het stuur gaan zitten. En mensen dood rijden met je fiets is haast onmogelijk. 

Het zou dus logisch zijn als de leeftijdsgrens weer omlaag gaat van 18  naar 16 jaar. Niet alleen veroorzaakt dat minder onduidelijkheid bij ouders, maar het is ook veiliger. Hoe je het ook went of keert, jongeren zullen aan alcohol kunnen komen. Of ze dit moeten verzwijgen voor hun ouders en justitie is een keuze voor de overheid.    

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.