ADVERTENTIE
1500 euro winnen met je pws of sectorwerkstuk?

Check de online masterclasses van het Rijksmuseum waarin experts hun kennis en tips delen, zodat jij tot een goed onderwerp komt. En wist je dat je mee kunt doen aan de Rijksmuseum Junior Fellowship wedstrijd? Je maakt dan met jouw pws of sectorwerkstuk kans op 1500 euro en een traineeship!

Je hoort het steeds vaker, jongeren die al op een leeftijd van 13-14 jaar alcohol drinken. Dit doen ze meestal uit nieuwsgierigheid of om stoer over te komen. Voor zo’n jonge leeftijd is het gewoon slecht als je begint met drinken omdat je hersenen dan nog vol in de ontwikkeling zijn.
Bij overmatig alcoholgebruik loop je vaak schadelijke gevolgen op, dit kan bijvoorbeeld zijn dat je schade oploopt bij de ontwikkeling van de hersenen.
Ik heb op internet gezocht naar een artikel over alcoholgebruik bij jongeren. Of eigenlijk ‘’alcoholmisbruik’’. Daar ben ik bij het artikel gekomen ‘aantal gevallen comazuipen weer fors gestegen’ Dit artikel komt uit de trouw.


Het overdosis alcohol bij jongeren is met ruim een derde gestegen ten opzichte van het jaar daarvoor  684 gevallen. = stijging van 37%
Alcoholvergiftiging gemiddeld 15 jaar oud. 27 kinderen van 13 met spoed opgenomen. Sommige zelf 2 dagen buiten bewustzijn.
Het rapport over alcoholvergiftigingen bij jongeren is geschreven na onderzoek bij alle Nederlandse ziekenhuizen en instanties als het Nederlandse Signaleringscentrum voor Kindergeneeskunde
In 2007 was het nog 300 comazuipers en 4 jaar later meer dan verdubbeld.
Alcoholgebruik van jongeren moet naar de leeftijdgrens van 18
Dit omdat:
-    De hersenen zijn nog volop in de ontwikkeling, alcohol belemmerd de groei en met de 18 ben je bijna uitgegroeid.
-    Als je 18 bent ben je meestal verstandiger en laat je jezelf minder snel meeslepen om te gaan drinken, je bent verantwoordelijk voor jezelf. Op 16 jarige leeftijd doe je vaak dingen om erbij te horen, dus alcohol te drinken.
-    Met 16 jaar heb je eerder kans om verslaafd te raken bij te veel alcohol, ook heb je een grotere kans op geheugenverlies. bij verhogen leeftijdsgrens zullen 16 jarige zich meer inhouden. Waardoor ze minder grote kans op hersenbeschadiging hebben


-    Alcohol kan bij sommige mensen verkeerd uitpakken en lijden tot geweld. Door de grens naar 18 te verleggen hebben ze dit beter in de hand.
-    Bij oudere leeftijd ben je je eerder bewust van de ernstige gevolgen die alcohol kunnen geven, je zult dan ook sneller geneigd zijn minder te drinken of even te stoppen. De grens kun je eerder bepalen omdat je je verantwoordelijkheid beter kunt nemen.
-    Voor winkeliers of slijterijen er nu een groter verschil van 14 - 16 en van 14- 18 zo wordt er minder snel alcohol geschonken jeugd die jonger is als 16.
weerlegging:Er zou voorheen ook al gecontroleerd moeten worden op de leeftijd, waarom zou dit nu wel goed gaan?
-    Voor het handhaven van de overheid is het gemakkelijker om te zien of iemand 15 is of 18, zo kan er beter gecontroleerd worden. Ook zullen ouders inzien dat alcohol gebruik bij jongeren zeer slecht is.
-    Andere landen hebben ook al een alcoholgrens van 18 of zelf 21, hierbij zou Nederland dus geen uitzondering zijn.
weerlegging: Niet in alle landen heeft dit effectieve gevolgen, uit ervaring wordt er onder jongeren nog steeds alcohol gedronken als ze 16 zijn.
-    Jongeren van 18 hebben minder vaak een relatie met de 16 jarige, dat is anders als bij de 16 jarige die meestal wel omgaan met de 14 jarige mensen.

Tegen:
-    De staat loopt enorm veel accijns mis, dit doordat op alcoholische dranken accijns zitten, nu worden er op de leeftijd van 16 jaar geen alcohol meer genuttigd, doordat dit verboden word. De overheid loopt hierdoor veel geld mis.
-    Er komt meer hangjeugd doordat ze dan gezellig met een paar vrienden bij elkaar komen om toch aan de alcohol te komen, ze komen niet meer graag in de kroegen omdat ze daar niks meer meekrijgen.
-    In Amerika hebben ze de grens ook op 21 liggen, hier drinken jongeren van de leeftijd van 16 ook gewoon.
Weerlegging: Alleen in Nederland moeten ze meer voorlichtingen geven voor het alcoholgebruik om de jongeren op de schadelijke gevolgen te wijzen. Door harde feiten worden ze er misschien bewust van dat het alcoholgebruik voor hun toekomstperspectief nadelig zou kunnen zijn.
-    Als jongeren alcohol willen komen ze er toch wel aan. Ze gaan bijv. keten bouwen en daar alcohol drinken.
-    De jongeren van 16/17 jaar mogen nu niet meer drinken terwijl ze dit wel al deden, zij trekken van deze nieuwe regel waarschijnlijk niet zoveel aan omdat ze toch al alcohol gedronken hebben.
Als er niets word gedaan aan de verhoging van de leeftijdsgrens bij alcohol zal de komende jaren het aantal incidenten coma zuipen alleen maar toenemen.
Hierdoor zullen veel jongeren schade oplopen die gewoonweg niet meer weg zullen gaan.
18 jarige mensen zijn voor het algemeen volwassener als 16 jarige en zullen ook eerder met mate drinken, dit kan de schade beperken. Zij zijn meestal ook het voorbeeld voor de jongeren leeftijden.

Artikel
Aantal gevallen comazuipen weer fors gestegen
Redactie − 31/05/11, 06:22

Een jongerencamping in het Drentse Giethmen. © anp
Het aantal kinderen en jongeren dat wordt opgenomen in het ziekenhuis met een overdosis alcohol in hun lichaam is vorig jaar met ruim een derde gestegen. 684 gevallen van het zogenoemde comazuipen werden vorig jaar geregistreerd, een stijging van 37 procent.
De Telegraaf schrijft dat vandaag op basis van een rapport 'Alcoholintoxicaties bij kinderen', dat vandaag wordt gepubliceerd. Gemiddeld zijn de kinderen die met een alcoholvergiftiging worden opgenomen 15 jaar oud, 27 kinderen van 13 moesten met spoed worden opgenomen, en sommige jongeren waren twee dagen buiten bewustzijn door te veel alcohol, meldt de krant.
Het rapport over alcoholvergiftigingen bij jongeren is geschreven na onderzoek bij alle Nederlandse ziekenhuizen en instanties als het Nederlandse Signaleringscentrum voor Kindergeneeskunde.
Kinderarts Nico van der Lely, werkzaam op de alcoholpoli van het Reinier de Garaaf ziekenhuis, spreekt in de krant van een 'zeer alarmerende stijging'. 'In 2007 lag het aantal nog op een kleine 300 comazuipers. In vier jaar tijd is het dus meer dan verdubbeld.'


REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

F.

F.

hallo, wij doen ons betoog ook over dit onderwerpen we loveee the bestaaaaaaaaaaaaand

8 jaar geleden

S.

S.

inderdaar 'loven'wij dit bestand maar ik hou tog iets meer van stenen verzamelen

8 jaar geleden

Y.

Y.

Ja, want strengere regels leidt ook daadwerkelijk tot een verbetering van de situatie. Kijk maar naar de wietpas.

8 jaar geleden

J.

J.

Volgens mij heb jij zelf ook al de nodige hersenschade opgelopen, als ik vanavond evenveel biertjes zou drinken als dat er spellingsfouten in jouw artikel staan, dan denk ik dat ik ook wel twee dagen buiten bewustzijn zal zijn.

6 jaar geleden