Alcoholgebruik onder jongeren

Beoordeling 6.9
Foto van J.
  • Betoog door J.
  • 5e klas havo | 760 woorden
  • 31 oktober 2016
  • 53 keer beoordeeld
Cijfer 6.9
53 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Fix onze energie!

Studeer energie & techniek. Iedereen staat te springen om jou! We hebben namelijk veel technische toppers nodig die de energie van morgen fixen. Met een opleiding in energie & techniek ben je onmisbaar voor de toekomst. Check Power Up The Planet en ontdek welke opleiding het beste bij je past! 

Check Power Up The Planet!

Betoog Nederlands
Stelling: Alcoholgebruik bij jongeren onder 18 jaar moet beter worden gecontroleerd.
Alcoholgebruik onder jongeren


‘’Nederlandse jongeren drinken vaker en meer per keer dan Europese leeftijdsgenoten.’’ Dit blijkt uit het rapport van het vierjaarlijkse ESPAD-studie dat uitkwam op 20 september 2016. Het onderzoek ging over het alcohol- en drugsgebruik onder de jongeren tussen 15 en 16 jaar in de landen in Europa en dus ook de jongeren in Nederland. Het alcoholgebruik onder jongeren is dus nog steeds een probleem. Ze blijven nog veel drinken ondanks dat de minimumleeftijd van alcohol is verhoogd naar 18 jaar.
Nederland heeft geprobeerd het probleem te verminderen door de NIX18-campagne. Maar volgens velen heeft dit niet echt geholpen. Jongeren lijken juist meer te drinken. Dat moet veranderd worden. Daarom moet er meer en beter worden gecontroleerd op het gebruik van alcohol bij jongeren onder 18 jaar.


Als eerste is alcohol heel slecht voor je. Als je nog 16 jaar bent, ben je nog in de groei en zijn verschillende organen nog in ontwikkeling. Ook je hersenen zijn nog in ontwikkeling tot je 24e. In alcohol zitten stoffen die erg slecht zijn voor de ontwikkeling van je hersenen. Als je al vroeg begint met drinken kun je daar veel problemen mee krijgen. Door veel alcohol te drinken kun je een kleinere hippocampus hebben en dat heeft een negatieve invloed op je denken en je geheugen. Je reactievermogen wordt ook minder naarmate je meer drinkt. Verder kunnen er nog veel andere problemen voorkomen. Je weerstand wordt slechter dus je wordt sneller ziek. Bij veel drinken kan het zijn dat je wat losser wordt in je gedrag. Jongeren gaan dan dingen doen die ze normaal niet zouden durven. Zo kunnen er heftige ruzies ontstaan en vernielingen.


Als tweede komen jongeren onder de 18 jaar nog te vaak zonder problemen aan drank. Dat bleek uit een onderzoek van het ministerie van Volksgezondheid. Ze lieten jongeren van 17 jaar proberen om drank en tabak te kopen. Bij het kopen van alcohol slaagde twee derde van alle pogingen. Het gaat dus nog te makkelijk. Denk bijvoorbeeld aan thuisbezorgdiensten. Jongeren bestellen dan drank via internet. De bezorgers doen meestal niet zo moeilijk en vragen nog heel weinig naar een legitimatiebewijs. Ook in de horeca krijgen jongeren nog te vaak drank mee als minderjarige.
Ook het indrinken is flink toegenomen nadat de leeftijd voor alcoholgebruik is verhoogd naar 18 jaar. Omdat jongeren heel moeilijk aan alcohol kunnen komen laten ze jongeren van 18 jaar of ouder drank voor hen halen en drinken ze dat bij iemand thuis op. Dit gebeurt vaak stiekem en ouders hebben er niet altijd zich op. In het nieuwe rapport van de OESO naar alcoholgebruik onder jongeren, bleek dat een op de zes 15-jarigen al meerdere keren dronken is geweest. Dat is gewoon niet goed. Het kan dan ook snel misgaan als iemand echt te veel drinkt. Het aantal indrinkers dat in het ziekenhuis beland is ook toegenomen sinds de leeftijd voor van alcoholgebruik is verhoogd. Er moet dus beter gecontroleerd worden, want dit gebeurt nog te vaak.


Als derde en laatste leidt alcoholgebruik op jonge leeftijd tot een grotere kans op alcoholverslaving. Uit onderzoek is gebleken dan jongeren die beginnen met drinken onder de 15 jaar een viermaal hoger risico op alcoholverslaving hebben dan jongeren die beginnen met drinken op een leeftijd van 19 jaar of ouder. Het begint vaak onschuldig met een biertje of wat sterkere drank op een feest van vrienden. Als je jong bent wil je graag nieuwe dingen ontdekken. Je gaat dan steeds vaker alcohol drinken. Dat begint bij een glas per maand, maar dat kan al snel oplopen tot 2-3 glazen in een week terwijl je dan nog maar 14 of 15 jaar oud bent. Op latere leeftijd zal je waarschijnlijk nog meer drinken als je je leefstijl niet veranderd en is de kans dus dat je dan verslaafd bent erg groot. Als je eenmaal verslaafd bent, is het erg moeilijk om ervan af te komen. Je hebt dan gewoon drank nodig om je bijvoorbeeld prettiger te voelen. Er komt dan zoveel alcohol in je lichaam en dat is ook zo slecht voor je zoals ik al vertelde in mijn eerste argument.


Er moet dus iets gebeuren aan het alcoholgebruik bij de jongeren onder de 18 jaar. We moeten ervoor zorgen dat jongeren minder gaan drinken. Het is zo slecht voor ons als jongeren. We zijn ons nog aan het ontwikkelen. En als jongeren minder gaan drinken wordt de kans op een verslaving ook kleiner. Er moet ook beter worden gecontroleerd in de horeca en bij thuisbezorgdiensten zodat jongeren niet zomaar aan alcohol komen.

REACTIES

L.

L.

yo dankjewell

4 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.