Havisten en vwo'ers uit de bovenbouw gezocht! Vul deze korte vragenlijst over jouw studiekeuze in en maak kans op een Bol.com bon t.w.v. 15 euro.

Doe mee


Maatschappelijk slachtoffer
De mensheid kent het als sinds 6000 voor Christus, alcohol. Even later sloeg het ook aan bij jongeren.

Het alcoholgebruik onder jongeren neemt steeds meer toe. De tweede kamer heeft besloten dat de alcoholleeftijd van 16 jaar naar 18 jaar gaat. Eigenlijk zou deze leeftijd naar 21 moeten, want dan zijn je hersencellen pas echt klaar met groeien. Daarom word het eigenlijk iedereen geadviseerd om niks te drinken. Maar als je dan zo graag iets wilt drinken word er geadviseerd om maximaal 1 tot 2 glazen te drinken. Maar eigenlijk is dat al heel slecht voor je.

Ten eerste is veel alcohol drinken slecht voor je hersenen. Het is wetenschappelijk bewezen dat je hersencellen afsterven als je jezelf in coma hebt gezopen. Hierbij is het gevolg dat jongens gemiddeld één niveau kunnen zakken op hun school, en meisjes zelfs 2 niveaus. Behalve negatieve inwerking op je hersencellen is alcohol ook nog eens giftig, en het kan voedselstoornissen veroorzaken.

Ook wordt door veel jongeren de werking van alcohol onderschat. Zelf kunnen ze niet goed inschatten wanneer ze te veel op hebben, en vrienden zeggen er vaak ook niks van. Hierdoor kennen ze eigenlijk geen grenzen en drinken ze erop los. 

Alcohol is ook de veroorzaker van 40% van de geweldmisdrijven. Dit komt doordat mensen dan niet meer weten wat ze doen. Ze hebben hun lichaam dan niet meer onder controle. Ook wekt alcohol agressie op, hierdoor komen sneller gewelddadige situaties voor.

Jongeren kunnen er vaak niks aan doen dat zij zich zo aangetrokken voelen tot alcohol. Alcohol werkt verdovend, je bent even op een andere wereld. Het is ‘cool’ om veel te drinken omdat vrienden het ook doen. Ook de ‘happy hours’ zijn lokkertjes door de kroegen en discotheken om de jongeren meer te laten drinken. Eigenlijk zijn de jongeren dus een soort ‘slachtoffer’ van de maatschappij. In principe hebben zij er niet bewust voor gekozen om veel te ver te gaan met alcohol.

De meeste jongeren krijgen het ook van huis uit mee, papa en mama drinken op je verjaardag ook wel even een biertje en een wijntje. Dat zij er tegen zijn motiveert de meeste jongeren ook. Iets doen wat niet mag is natuurlijk spannend.

Het gaat ook mis doordat andere jongeren het aan hun verkopen. Dat is een van de manieren waardoor jongeren onder de 18 aan alcohol komen. Bij de winkel word het hun niet verkocht, en daar zien de 18+ers wel wat in. Zij kopen het bij de winkel in, en verkopen het voor meer.  Sommige jongeren krijgen het zelfs van hun broer of zus, die vinden het dan leuk dat hun broertje of zusje even gezellig meedrinkt.

Samengevat is alcohol dus erg slecht voor jongeren. Het is goed dat de alcoholgrens van 16 jaar naar 18 jaar is verhoogd. Ook zou er strenger gecontroleerd moeten worden op alcohol. Er zijn wel eens alcoholcontroles bij disco’s en kroegen, maar meestal pakken die dan niet uit omdat de bezoekers die er al zijn, dat al doorgetweet of ge-sms’t hebben.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.