Lesuitval, een mondkapjesplicht, onzekerheid over de eindexamens... de coronacrisis heeft een grote impact op jongeren. Wij zijn benieuwd hoe jij ermee omgaat en wat jij vindt van de maatregelen. Doe mee met ons corona-onderzoek! 😷🦠🏫

Doe mee


ADVERTENTIE
1500 euro winnen met je pws of sectorwerkstuk?

Check de online masterclasses van het Rijksmuseum waarin experts hun kennis en tips delen, zodat jij tot een goed onderwerp komt. En wist je dat je mee kunt doen aan de Rijksmuseum Junior Fellowship wedstrijd? Je maakt dan met jouw pws of sectorwerkstuk kans op 1500 euro en een traineeship!

Inleiding
Je zult er wel al veel over gehoord, gezien en gelezen hebben. Ik heb het over het alcoholgebruik van jongeren jonger dan 16 jaar. Het is namelijk volgens de Nederlandse wet niet toegestaan om drank onder je 16e te kopen, en je mag het eigenlijk ook nog niet nuttigen maar het gebeurt toch, en de hoeveelheid jongeren onder de 16 die wel eens alcohol drinkt neemt elk jaar toe.
Er is een onderzoek geweest naar het alcoholgebruik onder jongeren. Onderzoek uitgevoerd door NIPO ( het Nederlands instituut voor de publieke opinie ) heeft uitgewezen dat op 15-jarige leeftijd al 50% van de jongeren regelmatig drinkt waarbij een op de tien 15-jarigen wel 10 glazen alcohol in een weekend drinkt. Maar ook op jongere leeftijd wordt er al gedronken. Een op de vijf 10-jarigen bleek al eens alcohol gedronken te hebben en bij de 12/13 jarige bleek dit aantal al gestegen naar een op de drie. Jongens bleken wel vaker al te drinken dan meisjes. Ook dronkenschap bleek op jonge leeftijd al voor te komen, van de 15-jarige jongens bleek de helft wel eens dronken geweest te zijn en van de 15-jarige meisjes bleken twee op de vijf meisjes wel eens dronken geweest te zijn.
Ik vind het raar dat het aantal jongeren onder de 16 die wel eens alcohol drink jaarlijks nog steeds toeneemt, terwijl de Nederlandse overheid zegt zoveel zijn best te doen om het alcoholgebruik onder jongeren jonger dan 16 jaar tegen te gaan. Dat doen ze door middel van reclames op televisie, zoals die reclame waar een jongen gevangen zit onder een groot bierglas, en niemand hem meer hoort (Sire). Ook willen ze het tegen gaan door het strenger controleren van supermarkten, cafés en disco’s, zodat de jeugd onder de 16 nog niet aan alcohol kan komen.


Ik vind dat het huidige probleem moet veranderen, dus luidt mijn stelling als volgt: Er moet strenger gecontroleerd worden op het alcohol gebruik onder jongeren jonger dan 16 jaar.
Ik heb 4 argumenten voor mijn stelling, en ik heb 2 tegenargumenten die ik ga weerleggen.
Argument 1:
Mensen onder de 16 zijn nog steeds in de groei, en de hersens en het lichaam ontwikkelt zich nog. In alcohol zitten stoffen die slecht voor je hersenen en de groei zijn, als je al op jonge leeftijd begint te drinken, kun je daar later problemen mee krijgen
Ik zal een paar voorbeelden van problemen toelichten:
- aangetaste lever. Als je lever slechter wordt leidt dat weer tot irritante gevolgen zoals misselijkheid, braken, geen eetlust, temperatuur verhogen en jeuk. De gevolgen van een aangetaste lever zijn dus niet erg prettig.
- Hersenbeschadiging. Na 1 of 2 glazen alcohol werken de hersenen al minder goed dan normaal. Als je vaak en veel drinkt (vooral als kind) tast dat de hersenen aan en kunnen er ook weer klachten ontstaan zoals: geheugenverlies (slecht voor kinderen omdat ze nog op school hebben en daar toetsen etc krijgen), je reactievermogen wordt minder. (gevaarlijk als 14-15 jarigen uit gaan en dan wat drinken, en daarna nog naar huis moeten lopen/fietsen. Dat kan dan tot ongelukken leiden want je reageert minder snel)
- Hart- en vaatziekten. Dat leidt tot een stijging van de bloeddruk, en een onregelmatig hartritme


- Je weerstand wordt kleiner. Dat houdt in dat je sneller ziek wordt
- Concentratieproblemen. Je wordt veel sneller afgeleid, dus je let minder op en dat is niet echt handig op school
- Kanker. Het verhoogt de kans op bepaalde soorten kanker zoals leverkanker en slokdarmkanker
- Maagproblemen. Overgeven en een opgeblazen gevoel in de buik, en je hebt kans op maagvlies ontsteking
Er kunnen nog veel meer problemen ontstaan. Ik had op een site gelezen dat er wel 60 verschillende problemen kunnen ontstaan als je vooral op jongere leeftijd al veel alcohol drinkt.
Ook is het weer nieuw om coma te zuipen. Dan drink je zoveel zodat je uiteindelijk bewusteloos of in een coma naar het ziekenhuis gebracht wordt. Meestal worden die kinderen gewoon op straat gevonden, of bij iemand thuis waar de ouders een avondje weg zijn. Jaarlijks komen er een zo'n 270 jongeren bewusteloos het ziekenhuis binnen omdat ze veel te veel alcohol binnen hebben. Terwijl dat er in 2000 nog maar 43 waren. Comazuipen is natuurlijk vragen om problemen.
Argument 2:
Als je al vroeg begint met drinken is de kans groter dat je later alcohol verslaafd raakt. Meestal begint het onschuldig met 1 biertje of iets anders thuis op de bank of ergens met vrienden. Je bent bijv. 13 jaar oud en je vindt het allemaal nog spannend. Je gaat steeds vaker alcohol drinken, omdat je denkt dat het stoer is, of omdat je het gewoon lekker vindt. Het begint met 1 drankje per maand, dan wordt het er al 1 per week en zo gaat het steeds verder. Tot je beseft dat je opeens al 3-4 glazen alcohol per weekend drinkt, terwijl je nog maar 13 jaar oud bent. Als je al zoveel drinkt terwijl je nog maar zo jong bent, drink je op latere leeftijd waarschijnlijk nog steeds even veel, en misschien nog wel meer..
Als je eenmaal verslaafd bent aan alcohol, (wat samen met roken de grootste verslavingen van NL zijn) is het moeilijk om van die verslaving af te komen, omdat je de alcohol gewoon mist, en je je beter voelt als je een paar drankjes op hebt. Alcohol is ook een hele slechte verslaving want het is erg slecht voor je gezondheid net als wat ik in me eerste argument zei, en alcohol kost veel geld. Je betaalt al gauw 2,50 voor een glas bier, en het blijft er niet bij 1, dus voordat je het weet ben je je geld kwijt. Dat is toch zonde als je 16 jaar oud bent en je hebt bijv een krantenwijk waar je 2 keer per week na school in misschien wel de regen of de sneeuw een paar honderd folders moet bezorgen.en daar verdien je 100 euro per maand mee, en als je dat dan allemaal uitgeeft aan 4 keer in de maand 1 avondje plezier, is dat toch wel erg zonde.
Argument 3:
Kinderen onder de 16 krijgen het veel te makkelijk mee.
Tegenwoordig krijgen kinderen onder de 16 veel te makkelijk alcohol mee. Als een 14-jarige een biertje wil kopen in de supermarkt krijgt hij of zij het meestal gewoon mee zonder dat er naar een id-kaart wordt gevraagd. Er wordt gezegd dat dat komt omdat de jeugd er ouder uitziet dan dat ze werkelijk zijn. Het is eigenlijk verplicht om als kassamedewerker in een supermarkt naar een id-kaart of iets anders te vragen waar de leeftijd opstaat, als er wordt getwijfeld of de persoon die de alcohol wilt kopen wel echt 16 jaar is. Meestal wordt er wel gevraagd of ze 16 jaar zijn, maar zij zijn dan ook niet zo dom om te zeggen dat ze eigenlijk 14 jaar zijn, en omdat er meestal lange rijen bij de kassa’s staan krijgen ze het gewoon mee zonder hun id te laten zien. Dit probleem kan gemakkelijk opgelost worden door de supermarkten gewoon veel vaker te controleren. Dat gebeurt nu zowat nooit, maar als de regering aan bijv een 13-jarige zou vragen of hij/zij even een biertje of breezer mee wilt nemen uit een bepaalde supermarkt, en hij krijgt het mee zonder zijn of haar id te laten zien, moet die supermarkt gewoon een hoge boete opgelegd worden omdat ze simpelweg de wet overtreden. Als de winkels dan een paar keer per maand gecontroleerd worden, wordt er bij twijfel waarschijnlijk wel naar een id-kaart gevraagd worden omdat de supermarkt niet nog een boete willen
Argument 4:
Je hebt steeds meer alcohol nodig om het zelfde effect te krijgen
Dat komt omdat je lichaam aan het alcohol went, dus als je al vroeg begint met het drinken heb je als je ouder wordt steeds meer alcohol nodig om je een beetje licht in je hoofd te voelen. En als je teveel alcohol binnenkrijgt kunnen er weer allemaal nare gevolgen ontstaan zoals wat ik bij mijn eerste argument al heb verteld. Dus hoe eerder je begint, des te meer je later nodig hebt, en dan vind ik dat 16 al jong genoeg is
Tegenargument 1:
Ze gaan proberen stiekem aan alcohol te komen
Ze gaan het gewoon proberen om het in de supermarkt nog mee te krijgen, of ze vragen het aan een vriend die wel 16+ is. Ik vind dit argument onzin, want als er strenger gecontroleerd wordt op het alcoholgebruik van jongeren onder de 16, kunnen ze het al niet meer meekrijgen in de supermarkt ( heb ik al in argument 3 gezegd). Ja, alsnog kunnen oudere vrienden die wel 16+ zijn het meekrijgen en het aan hen geven maar ja, als je thuiskomt merken je ouders wel dat je iets gedronken hebt, dus kunnen je ouders je aanpakken, als ze echt wat om je geven. Je hebt natuurlijk uitzonderingen als je ouders het goed vinden dat je onder je 16e drinkt, maar daar gaat het nu niet over. Dus het wordt gewoon te moeilijk om als bijv een 13-jarige alcohol te krijgen
Tegenargument 2:
Het valt niet strenger te controleren
Ook dit argument vindt ik onzin, want dat is zeker te controleren. Als je tijdens school drinkt merken de leraren het wel dus kunnen zij jou er op aanspreken, en een gesprek regelen met je ouders. Als je na school stiekem gaat drinken merken je ouders het, en als je 's avonds tijdens het uitgaan als 16-er drinkt, kunnen medewerkers van de disco of kroeg het controleren, want je ziet het gauw genoeg als er iemand jonger dan 16 jaar is drinkt, en als ze daar dan niets aan doen worden er gewoon boetes gegeven. Als er toch nog alcohol wordt gegeven aan mensen jonger dan 16, kan dat op straat opgemerkt worden, want meestal loopt er wel s avonds politie rond in het uitgaansgebied, en als je dan gesnapt wordt als 13 jarige met alcohol op kan je een boete opgelegd worden. Dus het zou wel strenger gecontroleerd kunnen worden.
Ik vind dus dat er strenger gecontroleerd moet worden op het alcoholgebruik onder de jeugd jonger dan 16 jaar, omdat het nog veel te slecht voor hun is, en omdat hun hersenen zich nog ontwikkelen. Ook is de kans groter dat ze later alcohol verslaafd worden. Ook moet er strenger gecontroleerd worden omdat ze het tegenwoordig nog veel te makkelijk meekrijgen, en omdat ze steeds meer nodig hebben om het zelfde effect te krijgen, wat weer tot problemen kan leiden.
Dit was mijn betoog, wil er nog iemand reageren, of iets vragen?

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

E.

E.

waar is het slot??

10 jaar geleden

I.

I.

Heey ik heb een vraagje... Waar is je slot gebleven??

9 jaar geleden

X.

X.

hey heb je ook een slot?
ik moet nu een betoogschrijven, en dit is echt handig!

9 jaar geleden

L.

L.

het slot staat toch onder tegenargument 2?

9 jaar geleden

henk

henk

super

5 jaar geleden

je

je

Inleiding
Je zult er wel al veel over gehoord, gezien en gelezen hebben. Ik heb het over het alcoholgebruik van jongeren jonger dan 16 jaar. Het is namelijk volgens de Nederlandse wet niet toegestaan om drank onder je 16e te kopen, en je mag het eigenlijk ook nog niet nuttigen maar het gebeurt toch, en de hoeveelheid jongeren onder de 16 die wel eens alcohol drinkt neemt elk jaar toe.
Er is een onderzoek geweest naar het alcoholgebruik onder jongeren. Onderzoek uitgevoerd door NIPO ( het Nederlands instituut voor de publieke opinie ) heeft uitgewezen dat op 15-jarige leeftijd al 50% van de jongeren regelmatig drinkt waarbij een op de tien 15-jarigen wel 10 glazen alcohol in een weekend drinkt. Maar ook op jongere leeftijd wordt er al gedronken. Een op de vijf 10-jarigen bleek al eens alcohol gedronken te hebben en bij de 12/13 jarige bleek dit aantal al gestegen naar een op de drie. Jongens bleken wel vaker al te drinken dan meisjes. Ook dronkenschap bleek op jonge leeftijd al voor te komen, van de 15-jarige jongens bleek de helft wel eens dronken geweest te zijn en van de 15-jarige meisjes bleken twee op de vijf meisjes wel eens dronken geweest te zijn.


Ik vind het raar dat het aantal jongeren onder de 16 die wel eens alcohol drink jaarlijks nog steeds toeneemt, terwijl de Nederlandse overheid zegt zoveel zijn best te doen om het alcoholgebruik onder jongeren jonger dan 16 jaar tegen te gaan. Dat doen ze door middel van reclames op televisie, zoals die reclame waar een jongen gevangen zit onder een groot bierglas, en niemand hem meer hoort (Sire). Ook willen ze het tegen gaan door het strenger controleren van supermarkten, cafés en disco’s, zodat de jeugd onder de 16 nog niet aan alcohol kan komen.

Ik vind dat het huidige probleem moet veranderen, dus luidt mijn stelling als volgt: Er moet strenger gecontroleerd worden op het alcohol gebruik onder jongeren jonger dan 16 jaar.

Ik heb 4 argumenten voor mijn stelling, en ik heb 2 tegenargumenten die ik ga weerleggen.

Argument 1:
Mensen onder de 16 zijn nog steeds in de groei, en de hersens en het lichaam ontwikkelt zich nog. In alcohol zitten stoffen die slecht voor je hersenen en de groei zijn, als je al op jonge leeftijd begint te drinken, kun je daar later problemen mee krijgen
Ik zal een paar voorbeelden van problemen toelichten:
- aangetaste lever. Als je lever slechter wordt leidt dat weer tot irritante gevolgen zoals misselijkheid, braken, geen eetlust, temperatuur verhogen en jeuk. De gevolgen van een aangetaste lever zijn dus niet erg prettig.
- Hersenbeschadiging. Na 1 of 2 glazen alcohol werken de hersenen al minder goed dan normaal. Als je vaak en veel drinkt (vooral als kind) tast dat de hersenen aan en kunnen er ook weer klachten ontstaan zoals: geheugenverlies (slecht voor kinderen omdat ze nog op school hebben en daar toetsen etc krijgen), je reactievermogen wordt minder. (gevaarlijk als 14-15 jarigen uit gaan en dan wat drinken, en daarna nog naar huis moeten lopen/fietsen. Dat kan dan tot ongelukken leiden want je reageert minder snel)
- Hart- en vaatziekten. Dat leidt tot een stijging van de bloeddruk, en een onregelmatig hartritme
- Je weerstand wordt kleiner. Dat houdt in dat je sneller ziek wordt
- Concentratieproblemen. Je wordt veel sneller afgeleid, dus je let minder op en dat is niet echt handig op school
- Kanker. Het verhoogt de kans op bepaalde soorten kanker zoals leverkanker en slokdarmkanker
- Maagproblemen. Overgeven en een opgeblazen gevoel in de buik, en je hebt kans op maagvlies ontsteking

Er kunnen nog veel meer problemen ontstaan. Ik had op een site gelezen dat er wel 60 verschillende problemen kunnen ontstaan als je vooral op jongere leeftijd al veel alcohol drinkt.
Ook is het weer nieuw om coma te zuipen. Dan drink je zoveel zodat je uiteindelijk bewusteloos of in een coma naar het ziekenhuis gebracht wordt. Meestal worden die kinderen gewoon op straat gevonden, of bij iemand thuis waar de ouders een avondje weg zijn. Jaarlijks komen er een zo'n 270 jongeren bewusteloos het ziekenhuis binnen omdat ze veel te veel alcohol binnen hebben. Terwijl dat er in 2000 nog maar 43 waren. Comazuipen is natuurlijk vragen om problemen.

Argument 2:
Als je al vroeg begint met drinken is de kans groter dat je later alcohol verslaafd raakt. Meestal begint het onschuldig met 1 biertje of iets anders thuis op de bank of ergens met vrienden. Je bent bijv. 13 jaar oud en je vindt het allemaal nog spannend. Je gaat steeds vaker alcohol drinken, omdat je denkt dat het stoer is, of omdat je het gewoon lekker vindt. Het begint met 1 drankje per maand, dan wordt het er al 1 per week en zo gaat het steeds verder. Tot je beseft dat je opeens al 3-4 glazen alcohol per weekend drinkt, terwijl je nog maar 13 jaar oud bent. Als je al zoveel drinkt terwijl je nog maar zo jong bent, drink je op latere leeftijd waarschijnlijk nog steeds even veel, en misschien nog wel meer..

Als je eenmaal verslaafd bent aan alcohol, (wat samen met roken de grootste verslavingen van NL zijn) is het moeilijk om van die verslaving af te komen, omdat je de alcohol gewoon mist, en je je beter voelt als je een paar drankjes op hebt. Alcohol is ook een hele slechte verslaving want het is erg slecht voor je gezondheid net als wat ik in me eerste argument zei, en alcohol kost veel geld. Je betaalt al gauw 2,50 voor een glas bier, en het blijft er niet bij 1, dus voordat je het weet ben je je geld kwijt. Dat is toch zonde als je 16 jaar oud bent en je hebt bijv een krantenwijk waar je 2 keer per week na school in misschien wel de regen of de sneeuw een paar honderd folders moet bezorgen.en daar verdien je 100 euro per maand mee, en als je dat dan allemaal uitgeeft aan 4 keer in de maand 1 avondje plezier, is dat toch wel erg zonde.


Argument 3:
Kinderen onder de 16 krijgen het veel te makkelijk mee.
Tegenwoordig krijgen kinderen onder de 16 veel te makkelijk alcohol mee. Als een 14-jarige een biertje wil kopen in de supermarkt krijgt hij of zij het meestal gewoon mee zonder dat er naar een id-kaart wordt gevraagd. Er wordt gezegd dat dat komt omdat de jeugd er ouder uitziet dan dat ze werkelijk zijn. Het is eigenlijk verplicht om als kassamedewerker in een supermarkt naar een id-kaart of iets anders te vragen waar de leeftijd opstaat, als er wordt getwijfeld of de persoon die de alcohol wilt kopen wel echt 16 jaar is. Meestal wordt er wel gevraagd of ze 16 jaar zijn, maar zij zijn dan ook niet zo dom om te zeggen dat ze eigenlijk 14 jaar zijn, en omdat er meestal lange rijen bij de kassa’s staan krijgen ze het gewoon mee zonder hun id te laten zien. Dit probleem kan gemakkelijk opgelost worden door de supermarkten gewoon veel vaker te controleren. Dat gebeurt nu zowat nooit, maar als de regering aan bijv een 13-jarige zou vragen of hij/zij even een biertje of breezer mee wilt nemen uit een bepaalde supermarkt, en hij krijgt het mee zonder zijn of haar id te laten zien, moet die supermarkt gewoon een hoge boete opgelegd worden omdat ze simpelweg de wet overtreden. Als de winkels dan een paar keer per maand gecontroleerd worden, wordt er bij twijfel waarschijnlijk wel naar een id-kaart gevraagd worden omdat de supermarkt niet nog een boete willen


Argument 4:
Je hebt steeds meer alcohol nodig om het zelfde effect te krijgen
Dat komt omdat je lichaam aan het alcohol went, dus als je al vroeg begint met het drinken heb je als je ouder wordt steeds meer alcohol nodig om je een beetje licht in je hoofd te voelen. En als je teveel alcohol binnenkrijgt kunnen er weer allemaal nare gevolgen ontstaan zoals wat ik bij mijn eerste argument al heb verteld. Dus hoe eerder je begint, des te meer je later nodig hebt, en dan vind ik dat 16 al jong genoeg is

Tegenargument 1:
Ze gaan proberen stiekem aan alcohol te komen
Ze gaan het gewoon proberen om het in de supermarkt nog mee te krijgen, of ze vragen het aan een vriend die wel 16+ is. Ik vind dit argument onzin, want als er strenger gecontroleerd wordt op het alcoholgebruik van jongeren onder de 16, kunnen ze het al niet meer meekrijgen in de supermarkt ( heb ik al in argument 3 gezegd). Ja, alsnog kunnen oudere vrienden die wel 16+ zijn het meekrijgen en het aan hen geven maar ja, als je thuiskomt merken je ouders wel dat je iets gedronken hebt, dus kunnen je ouders je aanpakken, als ze echt wat om je geven. Je hebt natuurlijk uitzonderingen als je ouders het goed vinden dat je onder je 16e drinkt, maar daar gaat het nu niet over. Dus het wordt gewoon te moeilijk om als bijv een 13-jarige alcohol te krijgen


Tegenargument 2:
Het valt niet strenger te controleren
Ook dit argument vindt ik onzin, want dat is zeker te controleren. Als je tijdens school drinkt merken de leraren het wel dus kunnen zij jou er op aanspreken, en een gesprek regelen met je ouders. Als je na school stiekem gaat drinken merken je ouders het, en als je 's avonds tijdens het uitgaan als 16-er drinkt, kunnen medewerkers van de disco of kroeg het controleren, want je ziet het gauw genoeg als er iemand jonger dan 16 jaar is drinkt, en als ze daar dan niets aan doen worden er gewoon boetes gegeven. Als er toch nog alcohol wordt gegeven aan mensen jonger dan 16, kan dat op straat opgemerkt worden, want meestal loopt er wel s avonds politie rond in het uitgaansgebied, en als je dan gesnapt wordt als 13 jarige met alcohol op kan je een boete opgelegd worden. Dus het zou wel strenger gecontroleerd kunnen worden.

Ik vind dus dat er strenger gecontroleerd moet worden op het alcoholgebruik onder de jeugd jonger dan 16 jaar, omdat het nog veel te slecht voor hun is, en omdat hun hersenen zich nog ontwikkelen. Ook is de kans groter dat ze later alcohol verslaafd worden. Ook moet er strenger gecontroleerd worden omdat ze het tegenwoordig nog veel te makkelijk meekrijgen, en omdat ze steeds meer nodig hebben om het zelfde effect te krijgen, wat weer tot problemen kan leiden.

Dit was mijn betoog, wil er nog iemand reageren, of iets vragen?

4 jaar geleden

karel

karel

je mag geen alcohol onder de 18 kopen
dus wat jij zegt klopt niet
de minimale leeftijd is 18 nu geen 16

4 jaar geleden

T.

T.

3 jaar geleden

A.

A.Dat is de opdracht

3 jaar geleden

V.

V.

In 2010 was de minimale leeftijd nog wel 16

2 jaar geleden

L.

L.

Inleiding
Je zult er wel al veel over gehoord, gezien en gelezen hebben. Ik heb het over het alcoholgebruik van jongeren jonger dan 16 jaar. Het is namelijk volgens de Nederlandse wet niet toegestaan om drank onder je 16e te kopen, en je mag het eigenlijk ook nog niet nuttigen maar het gebeurt toch, en de hoeveelheid jongeren onder de 16 die wel eens alcohol drinkt neemt elk jaar toe.
Er is een onderzoek geweest naar het alcoholgebruik onder jongeren. Onderzoek uitgevoerd door NIPO ( het Nederlands instituut voor de publieke opinie ) heeft uitgewezen dat op 15-jarige leeftijd al 50% van de jongeren regelmatig drinkt waarbij een op de tien 15-jarigen wel 10 glazen alcohol in een weekend drinkt. Maar ook op jongere leeftijd wordt er al gedronken. Een op de vijf 10-jarigen bleek al eens alcohol gedronken te hebben en bij de 12/13 jarige bleek dit aantal al gestegen naar een op de drie. Jongens bleken wel vaker al te drinken dan meisjes. Ook dronkenschap bleek op jonge leeftijd al voor te komen, van de 15-jarige jongens bleek de helft wel eens dronken geweest te zijn en van de 15-jarige meisjes bleken twee op de vijf meisjes wel eens dronken geweest te zijn.


Ik vind het raar dat het aantal jongeren onder de 16 die wel eens alcohol drink jaarlijks nog steeds toeneemt, terwijl de Nederlandse overheid zegt zoveel zijn best te doen om het alcoholgebruik onder jongeren jonger dan 16 jaar tegen te gaan. Dat doen ze door middel van reclames op televisie, zoals die reclame waar een jongen gevangen zit onder een groot bierglas, en niemand hem meer hoort (Sire). Ook willen ze het tegen gaan door het strenger controleren van supermarkten, cafés en disco’s, zodat de jeugd onder de 16 nog niet aan alcohol kan komen.

Ik vind dat het huidige probleem moet veranderen, dus luidt mijn stelling als volgt: Er moet strenger gecontroleerd worden op het alcohol gebruik onder jongeren jonger dan 16 jaar.

Ik heb 4 argumenten voor mijn stelling, en ik heb 2 tegenargumenten die ik ga weerleggen.

Argument 1:
Mensen onder de 16 zijn nog steeds in de groei, en de hersens en het lichaam ontwikkelt zich nog. In alcohol zitten stoffen die slecht voor je hersenen en de groei zijn, als je al op jonge leeftijd begint te drinken, kun je daar later problemen mee krijgen
Ik zal een paar voorbeelden van problemen toelichten:
- aangetaste lever. Als je lever slechter wordt leidt dat weer tot irritante gevolgen zoals misselijkheid, braken, geen eetlust, temperatuur verhogen en jeuk. De gevolgen van een aangetaste lever zijn dus niet erg prettig.
- Hersenbeschadiging. Na 1 of 2 glazen alcohol werken de hersenen al minder goed dan normaal. Als je vaak en veel drinkt (vooral als kind) tast dat de hersenen aan en kunnen er ook weer klachten ontstaan zoals: geheugenverlies (slecht voor kinderen omdat ze nog op school hebben en daar toetsen etc krijgen), je reactievermogen wordt minder. (gevaarlijk als 14-15 jarigen uit gaan en dan wat drinken, en daarna nog naar huis moeten lopen/fietsen. Dat kan dan tot ongelukken leiden want je reageert minder snel)
- Hart- en vaatziekten. Dat leidt tot een stijging van de bloeddruk, en een onregelmatig hartritme
- Je weerstand wordt kleiner. Dat houdt in dat je sneller ziek wordt
- Concentratieproblemen. Je wordt veel sneller afgeleid, dus je let minder op en dat is niet echt handig op school
- Kanker. Het verhoogt de kans op bepaalde soorten kanker zoals leverkanker en slokdarmkanker
- Maagproblemen. Overgeven en een opgeblazen gevoel in de buik, en je hebt kans op maagvlies ontsteking

Er kunnen nog veel meer problemen ontstaan. Ik had op een site gelezen dat er wel 60 verschillende problemen kunnen ontstaan als je vooral op jongere leeftijd al veel alcohol drinkt.
Ook is het weer nieuw om coma te zuipen. Dan drink je zoveel zodat je uiteindelijk bewusteloos of in een coma naar het ziekenhuis gebracht wordt. Meestal worden die kinderen gewoon op straat gevonden, of bij iemand thuis waar de ouders een avondje weg zijn. Jaarlijks komen er een zo'n 270 jongeren bewusteloos het ziekenhuis binnen omdat ze veel te veel alcohol binnen hebben. Terwijl dat er in 2000 nog maar 43 waren. Comazuipen is natuurlijk vragen om problemen.

Argument 2:
Als je al vroeg begint met drinken is de kans groter dat je later alcohol verslaafd raakt. Meestal begint het onschuldig met 1 biertje of iets anders thuis op de bank of ergens met vrienden. Je bent bijv. 13 jaar oud en je vindt het allemaal nog spannend. Je gaat steeds vaker alcohol drinken, omdat je denkt dat het stoer is, of omdat je het gewoon lekker vindt. Het begint met 1 drankje per maand, dan wordt het er al 1 per week en zo gaat het steeds verder. Tot je beseft dat je opeens al 3-4 glazen alcohol per weekend drinkt, terwijl je nog maar 13 jaar oud bent. Als je al zoveel drinkt terwijl je nog maar zo jong bent, drink je op latere leeftijd waarschijnlijk nog steeds even veel, en misschien nog wel meer..

Als je eenmaal verslaafd bent aan alcohol, (wat samen met roken de grootste verslavingen van NL zijn) is het moeilijk om van die verslaving af te komen, omdat je de alcohol gewoon mist, en je je beter voelt als je een paar drankjes op hebt. Alcohol is ook een hele slechte verslaving want het is erg slecht voor je gezondheid net als wat ik in me eerste argument zei, en alcohol kost veel geld. Je betaalt al gauw 2,50 voor een glas bier, en het blijft er niet bij 1, dus voordat je het weet ben je je geld kwijt. Dat is toch zonde als je 16 jaar oud bent en je hebt bijv een krantenwijk waar je 2 keer per week na school in misschien wel de regen of de sneeuw een paar honderd folders moet bezorgen.en daar verdien je 100 euro per maand mee, en als je dat dan allemaal uitgeeft aan 4 keer in de maand 1 avondje plezier, is dat toch wel erg zonde.


Argument 3:
Kinderen onder de 16 krijgen het veel te makkelijk mee.
Tegenwoordig krijgen kinderen onder de 16 veel te makkelijk alcohol mee. Als een 14-jarige een biertje wil kopen in de supermarkt krijgt hij of zij het meestal gewoon mee zonder dat er naar een id-kaart wordt gevraagd. Er wordt gezegd dat dat komt omdat de jeugd er ouder uitziet dan dat ze werkelijk zijn. Het is eigenlijk verplicht om als kassamedewerker in een supermarkt naar een id-kaart of iets anders te vragen waar de leeftijd opstaat, als er wordt getwijfeld of de persoon die de alcohol wilt kopen wel echt 16 jaar is. Meestal wordt er wel gevraagd of ze 16 jaar zijn, maar zij zijn dan ook niet zo dom om te zeggen dat ze eigenlijk 14 jaar zijn, en omdat er meestal lange rijen bij de kassa’s staan krijgen ze het gewoon mee zonder hun id te laten zien. Dit probleem kan gemakkelijk opgelost worden door de supermarkten gewoon veel vaker te controleren. Dat gebeurt nu zowat nooit, maar als de regering aan bijv een 13-jarige zou vragen of hij/zij even een biertje of breezer mee wilt nemen uit een bepaalde supermarkt, en hij krijgt het mee zonder zijn of haar id te laten zien, moet die supermarkt gewoon een hoge boete opgelegd worden omdat ze simpelweg de wet overtreden. Als de winkels dan een paar keer per maand gecontroleerd worden, wordt er bij twijfel waarschijnlijk wel naar een id-kaart gevraagd worden omdat de supermarkt niet nog een boete willen


Argument 4:
Je hebt steeds meer alcohol nodig om het zelfde effect te krijgen
Dat komt omdat je lichaam aan het alcohol went, dus als je al vroeg begint met het drinken heb je als je ouder wordt steeds meer alcohol nodig om je een beetje licht in je hoofd te voelen. En als je teveel alcohol binnenkrijgt kunnen er weer allemaal nare gevolgen ontstaan zoals wat ik bij mijn eerste argument al heb verteld. Dus hoe eerder je begint, des te meer je later nodig hebt, en dan vind ik dat 16 al jong genoeg is

Tegenargument 1:
Ze gaan proberen stiekem aan alcohol te komen
Ze gaan het gewoon proberen om het in de supermarkt nog mee te krijgen, of ze vragen het aan een vriend die wel 16+ is. Ik vind dit argument onzin, want als er strenger gecontroleerd wordt op het alcoholgebruik van jongeren onder de 16, kunnen ze het al niet meer meekrijgen in de supermarkt ( heb ik al in argument 3 gezegd). Ja, alsnog kunnen oudere vrienden die wel 16+ zijn het meekrijgen en het aan hen geven maar ja, als je thuiskomt merken je ouders wel dat je iets gedronken hebt, dus kunnen je ouders je aanpakken, als ze echt wat om je geven. Je hebt natuurlijk uitzonderingen als je ouders het goed vinden dat je onder je 16e drinkt, maar daar gaat het nu niet over. Dus het wordt gewoon te moeilijk om als bijv een 13-jarige alcohol te krijgen


Tegenargument 2:
Het valt niet strenger te controleren
Ook dit argument vindt ik onzin, want dat is zeker te controleren. Als je tijdens school drinkt merken de leraren het wel dus kunnen zij jou er op aanspreken, en een gesprek regelen met je ouders. Als je na school stiekem gaat drinken merken je ouders het, en als je 's avonds tijdens het uitgaan als 16-er drinkt, kunnen medewerkers van de disco of kroeg het controleren, want je ziet het gauw genoeg als er iemand jonger dan 16 jaar is drinkt, en als ze daar dan niets aan doen worden er gewoon boetes gegeven. Als er toch nog alcohol wordt gegeven aan mensen jonger dan 16, kan dat op straat opgemerkt worden, want meestal loopt er wel s avonds politie rond in het uitgaansgebied, en als je dan gesnapt wordt als 13 jarige met alcohol op kan je een boete opgelegd worden. Dus het zou wel strenger gecontroleerd kunnen worden.

Ik vind dus dat er strenger gecontroleerd moet worden op het alcoholgebruik onder de jeugd jonger dan 16 jaar, omdat het nog veel te slecht voor hun is, en omdat hun hersenen zich nog ontwikkelen. Ook is de kans groter dat ze later alcohol verslaafd worden. Ook moet er strenger gecontroleerd worden omdat ze het tegenwoordig nog veel te makkelijk meekrijgen, en omdat ze steeds meer nodig hebben om het zelfde effect te krijgen, wat weer tot problemen kan leiden.

Dit was mijn betoog, wil er nog iemand reageren, of iets vragen?

4 jaar geleden

V.

V.

Alcohol onder de 18 is goed voor je imago
Je bent dan de stoeste kid van de klas

4 jaar geleden