Havisten uit de bovenbouw gezocht! Vul deze korte vragenlijst over jouw studiekeuze in en maak kans op een Bol.com bon t.w.v. 15 euro.

Doe mee


Jongeren drinken steeds meer alcohol!
Ik was laatst op een feestje bij een goede vriendin. Het werd er steeds drukker en om het nóg gezelliger te maken, zette ze wat flessen drank op tafel. ‘Zelfservice!’ riep ze erbij. Iedereen had wel zin in wat alcohol, dus als gauw waren de flessen leeg. Mijn goede vriendin ging wat drank bijhalen, ook nu werd er weer flink doorgedronken. Enkele vrienden hadden al iets té veel op, ze werden agressief. Zo kwam er een ruzie tussen enkele feestgangers. En al gauw werd er gevochten. Daarom besloot ik om samen met een vriendin maar vast naar huis te fietsen. Ook wij hadden genoeg op, dus recht fietsen wilde ook niet helemaal lukken.
Inderdaad, dit artikel gaat over het alcoholgebruik onder jongeren. Tegenwoordig drinken jongeren steeds meer alcohol. Ook beginnen ze op steeds jongere leeftijd met het nuttigen van alcoholhoudende dranken.


Zo heeft het Trimbos Instituut gemeten dat 19% van de basisschoolleerlingen al regelmatig alcohol nuttigt. Zo’n 70% van de Nederlandse 15-jarigen drinkt regelmatig een gras bier of een flesje Bacardi Breezer. Deze jongeren zijn nog geen 16, dus ze mogen officieel nog helemaal geen alcohol drinken. Maar de ouders houden hen ook niet tegen.
Met deze cijfers is geconstateerd dat de Nederlandse jongeren het meeste alcohol gebruiken, in vergelijking met andere Europese landen. Deze cijfers zijn de laatste vier jaar dan ook sterk toegenomen.
Maar waarom drinkt de jeugd van tegenwoordig zo veel en zo vroeg?
Vaak komt dit doordat jongeren gezellig bij elkaar zitten, en als ze het dan nog gezelliger willen maken nemen ze er wat drank bij. Als al je vrienden dan een biertje drinken is het natuurlijk niet stoer om er met een glas cola bij te zitten. Dan gebeurt het al snel dat jij ook maar een biertje drinkt, enkel om ‘erbij’ te horen.
Ook een goed voorbeeld is als je erg verlegen bent en je ziet een leuke jongen op wie je al een poosje een oogje hebt, dan durf je er misschien geen contact mee te maken door je verlegenheid. Een paar drankjes kunnen je erbij helpen dat je wat meer durft en jezelf wat ontspannender voelt.
Opvallend is ook dat jongeren op steeds jongere leeftijd beginnen met drinken, dit komt grotendeels door het feit dat mixdrankjes erg populair zijn. Dit zijn zoete alcoholhoudende drankjes met wisselende alcoholpercentages die naar frisdrank smaken. Deze drankjes hoef je dan ook niet te leren drinken zoals bier, wat een bittere smaak heeft. Veel kinderen kennen de smaak van frisdrank, omdat ze dat al vroeg drinken en het meestal ook wel lekker vinden. Dus het is vanzelfsprekend dat ze ook van mixdrankjes houden. Voor deze zoete drankjes wordt erg veel reclame gemaakt, waardoor ze zo populair zijn.

Natuurlijk heeft het drinken van alcohol vele gevolgen. Positieve, maar ook negatieve.


Zo heeft alcohol een ontspannende werking en durf je dingen te doen die je zonder alcohol niet zou durven. Het kan zijn dat alcohol een gezellige sfeer met zich meebrengt. Velen vinden alcohol ook ‘gewoon lekker’.
Uit onderzoek blijkt dat iemand die nooit alcohol drinkt meer kans heeft op hart- en vaatziekten. Alcohol stimuleert de aanmaak van HDL-cholesterol (goed), welke het LDL-cholesterol (slecht) verdringt. Dit is dus gunstiger voor hart- en bloedvaten.
Alcohol heeft ook negatieve gevolgen. Zo is het best prijzig, vooral in de kroeg. Daar betaal je al gauw €3,40 aan een mixdrankje als Malibu-Cola. En als je een keer veel te veel drinkt dan kun je allerlei domme dingen doen die niet de bedoeling waren, en die je zeker niet gedaan had als je nuchter was.
Bij te veel alcoholgebruik kun je de volgende ochtend last hebben van een flinke kater. Dan heb je erge hoofdpijn en braak je alles er weer uit.
Het is ook gevaarlijk als je alcohol nuttigt en je moet nog naar huis rijden, want je reactievermogen is dan veel trager. Dus heb je het niet snel door als je voor iets of iemand moet remmen.
Gelukkig zijn er ook mensen die iets tegen dit maatschappelijke probleem proberen te doen.
Neem bijvoorbeeld het Trimbos Instituut, zij hebben een campagne gestart ‘Alcohol en Opvoeding’. Ook Stiva probeert maatregelen te nemen met hun campagne ‘Alcohol onder de 16, nog even niet’. Met deze campagnes willen zij de (overmatige) alcoholgebruikers ervan bewust maken dat dit niet goed is.
Andere oplossingen zouden kunnen zijn om inlichtingen te geven aan ouders door flyers rond te sturen of de reclames voor alcohol op tv en in de bladen te minderen. Ook zouden ze alcohol duurder kunnen maken zodat jongeren het minder snel (kunnen) kopen. Ook het probleem bij alcoholverslaafden kan worden verholpen. Hiervoor zijn er een aantal afkickcentra en clubs zoals de AA. Maar het belangrijkste om ervan af te komen is nog je zelfvertrouwen.
Kortom, als je slim bent kun je het beste zo min mogelijk geld besteden aan alcohol. Want er zitten meer nadelen als voordelen aan. Maar een biertje op zijn tijd is ook lekker!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

S.

S.

ik bennu ook een betoog aan het schrijven, en ik heb hier veel aan!

9 jaar geleden