Havisten en vwo'ers uit de bovenbouw gezocht! Vul deze korte vragenlijst over jouw studiekeuze in en maak kans op een Bol.com bon t.w.v. 15 euro.

Doe mee


Alcohol leeftijd naar 18

Jongeren leren wat de grenzen zijn is belangrijk

In het jaar 2011 zijn er ruim 700 comazuipers binnen gebracht bij de spoedeisende hulp, verspreid over alle Nederlandse ziekenhuizen. Het aantal compazuipers per jaar loopt flink op en daarom wil het kabinet in 2014 de leeftijdsgrens voor alcohol verhogen met twee jaar, maar is dit wel nuttig? Het drankgebruik van jongeren vermindert niet door de leeftijdsgrens te verhogen.

Leeftijdsgrens verhogen zinvol?

Naar mijn idee gaat het niet om de leeftijd waarop iemand begint met drinken. Natuurlijk snap ik wel dat je hersenen voor je achttiende nog niet volledig ontwikkeld zijn, maar niet iedereen onder de achttien drinkt standaard teveel. Ik vind dat als je zestin jaar oud bent je verstandig genoeg zou moeten zijn om te weten waar de grens ligt tussen "gezellig een drankje doen" en "zuipen tot we kruipen". Stel dat een zestienjarige nog niet verstandig genoeg is heeft hij of zij als het goed is voldoende opvoeding gekregen om te weten wat wel en wat niet kan.

Verder is het in onze maatschappij zo dat we altijd wel op een of andere manier krijgen wat we willen. Stel je bent zestien, of sterker nog veertien of vijftien, en je wilt een fles drank hebben, dan vraag je het toch gewoon aan je oudere broer om er een te halen. Mocht het zo zijn dat ik deze oudere broer nou niet heb dan kan ik altijd nog de identiteitskaart lenen van dat klasgenootje dat al twee keer is blijven zitten.

Alcohol is slecht voor minderjarige

Op de site van de Rijksoverheid staat dat het kabinet de alcholleeftijd wil aanpassen omdat alcohol slecht is voor je gezondheid en met name voor je hersenen. Dit wil ik niet ontkrachten, want het zal zeker niet gezond zijn, maar wel vraag ik me af waarom iemand die zeventien en een half jaar oud is hier meer last van zou hebben dan iemand van achttien.

Volgens mij zou een verbod op alchol voor mensen onder de achttien alleen kunnen werken als er heel streng naar identeitskaarten wordt gekeken in supermarkten en in clubs. Verder zou het natuurlijk ook wel handig zijn als mensen boven de achttien zo verstandig zijn om aan jongeren mensen geen drank te geven. Ook denk ik dat het goed is om jongeren en hun ouders goed voor te lichten over de gevolgen van overmatig alcoholgebruik.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.