Alcohol jongeren

Beoordeling 6.1
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • 4e klas havo | 1034 woorden
  • 27 februari 2009
  • 212 keer beoordeeld
Cijfer 6.1
212 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Onderwerpen

ADVERTENTIE
Sturen mensen in jouw appgroep ongevraagd naaktbeelden door?

Weinig mensen zitten te wachten op ongevraagde naaktbeelden, maar toch worden ze massaal doorgestuurd. Het verspreiden van zulke beelden is eenvoudig, maar kan grote gevolgen hebben voor degene over wie het gaat. Het is dus belangrijk om in actie te komen als je ongevraagd naaktbeelden van iemand hebt ontvangen. Weten wat jij het beste kunt doen? 

Check het nu!

Jongeren drinken te vaak, te vroeg en te veel.
Alcohol is een giftige stof en dat telt extra voor jongeren: hoe kleiner en lichter het lichaam des te gevoeliger je bent voor de werking van alcohol. Dit komt doordat je hersens nog niet helemaal ontwikkeld zijn. En de jongeren drinken vaak veel in een relatief korte tijd. Coma zuipen is hier een goed voorbeeld van. Bij coma zuipen drinken kinderen net zo lang tot ze een alcoholvergiftiging hebben of tot ze in coma liggen.
Enkele gevolgen van overmatig alcoholgebruik zijn: het is schadelijk voor de ontwikkeling van de hersenen. Er is namelijk een verband aangetoond tussen schoolprestaties en het gebruik van alcohol. Ook speelt alcohol een grote rol bij agressie en geweld, ongeveer de helft van alle agressiedelicten worden onder invloed van alcohol gepleegd. Maar ook in het verkeer vallen er ongeveer 250 doden en 3500 gewonden per jaar door verkeersongelukken waar alcohol bij betrokken is.
Het ESPAD rapport heeft een aantal onderzoeken gedaan naar alcoholgebruik onder jongeren. ESPAD is een stichting die onderzoek doet naar alcohol en andere drugs onder scholieren en studenten in 35 Europese landen. Uit dit onderzoek blijkt dat ongeveer de helft van alle 15 jarige jongens meer dan 5 glazen op een avond drinkt. En één op de 5 jongens drinkt zelfs meer dan 10 glazen. Maar ook de meiden drinken veel. Vroeger dronken ze veel minder dan de mannen en nu zitten ze ongeveer op een gelijk niveau. Ook is gebleken dat Nederlanders het meeste drinken van heel Europa.
Ook NIPO heeft onderzoek gedaan, NIPO staat voor Het Nederlands Instituut voor de Publieke Opinie. Uit dit onderzoek blijkt dat 1 op de 5 kinderen van 10 jaar al eens alcohol gedronken heeft. En bij de jongens die 15 zijn bleek dat ruim de helft al eens dronken was geweest, bij de meisjes is 2 op de 5 meisjes wel eens dronken geweest op hun 15de.

Het baart het kabinet grote zorgen, niet alleen vanwege de overlast maar ook vanwege gevreesde hersenbeschadiging. Minister Klink van Volksgezondheid, Ter Horst van Binnenlandse Zaken en Rouvoet voor Jeugd en Gezin hebben een lijst met maatregelen opgesteld.
Enkele maatregelen zijn:
* Jongeren onder de zestien zijn strafbaar als ze in een openbare ruimte alcohol bezitten. Ze krijgen dan een boete.
* De mixdrankjes, zoals de breezers, zijn niet meer te koop in de supermarkt, alleen nog bij de slijter.
* Er komt een ander vergunningsstelsel voor winkeliers, zoals supermarkten. Die lopen de kans hun vergunning kwijt te raken als ze toch aan jongeren onder de zestien jaar alcohol verkopen.
* De happy hours en de prijsacties in cafés worden aangepakt. Een happy hour is een korte periode dat cafés’s sommige dranken voor een veel lagere prijs verkopen dan normaal.
* Op televisie en radio komt er tot ‘s avonds negen uur een beperking van alcoholreclame.
Voor reclames van sterke drank geldt de slagzin: geniet maar drink met mate, voor zwakalcoholische drank geld de slagzin: alcohol onder de 16, nog even niet. Deze slagzin is vernadert naar: Alcohol onder de 16, natuurlijk niet.

Ik denk niet dat dit gaat helpen want als de jongeren een keer in aanraking zijn gekomen met alcohol willen ze meer. Daarom vind ik dat de leeftijdsgrens verhoogt moet worden van 16 naar 18 jaar. Dit is dan ook mijn standpunt. Ik heb hier een paar argumenten voor.
Mijn eerste argument is: Als je 18 bent ben je verstandiger en laat je jezelf minder snel meeslepen om te gaan drinken, je bent verantwoordelijk voor jezelf. Op 16-jarige leeftijd doe je vaak dingen om erbij te horen, dus ook alcohol drinken.
Mijn tweede argument is: Als je al op je 16de al begint met teveel alcohol drinken heb je eerder kans om verslaafd te raken maar je heb ook eerder kans op geheugenverlies. Dus als de leeftijdsgrens verhoogd word zullen de zestienjarigen zich inhouden en niet te veel drinken waardoor ze minder kans hebben op hersenbeschadiging.
Het derde argument is: Alcohol heeft een ontspannend effect bij een kleine hoeveelheid. Je wordt steeds losser en je bent meer ontspannen, je durft makkelijker contact te maken en je verlegenheid neemt af. Bij grotere hoeveelheden of bij bepaalde personen kan dit anders lopen. Ze worden agressief van alcohol en hierdoor kunnen er ruzies ontstaan. Het is dan ook beter om de leeftijdsgrens te verhogen tot men meer volwassen is en zichzelf beter in de hand kunnen houden.
Het vierde argument is: Je bent op je 16de nog niet uitgegroeid. Maar alcohol belemmert wel je groei. Als je 18 bent ben je bijna helemaal uitgegroeid en heeft het dus niet zo'n groot effect.
Mijn laatste argument is: Je hebt steeds meer alcohol nodig om hetzelfde effect te krijgen, dit komt doordat je lichaam een beetje gewend raakt aan de alcohol. Doordat je steeds meer alcohol nodig hebt ga je ook steeds meer drinken als je 16 bent. Als je iets ouder bent en ook de gevolgen van alcohol beter weet zul je op het juiste moment ermee stoppen en zo een verslaving tegengaan.

Maar er zijn ook een paar tegenargumenten:
1) jongeren onder 18 gaan stiekem drinken, maar dit kan voorkomen worden door goede controle en bij constatering van alcoholgebruik onder de 18 en boete te geven.
2) De omzet van de cafés zullen iets lager worden, maar dat zal ook wel meevallen omdat als de jongeren bij elkaar komen doen ze dat meestal in de avond in een café en of ze dan een bier bestellen of een cola, dat maakt qua prijs niet zoveel uit.

Alcohol is slecht voor je gezondheid en jongeren drinken het te veel, er moet dan ook iets aan gedaan worden, daarom vind ik dat de leeftijdsgrens verhoogd moet worden van 16 na 18 jaar. Mijn argumenten hiervoor waren: 1) op je achttiende ben je verstandiger en doe je wat je zelf wil, 2): op je 16de heb je eerder kans op een verslaving, 3): als je 18 bent kun je jezelf beter in de hand houden, en zoek je minder ruzie. 4): op 16 jarige leeftijd ben je nog niet uitgegroeid. 5): je hebt steeds meer alcohol nodig om hetzelfde effect te krijgen en jongeren van 18 zullen dan ook eerder stoppen.
Er zijn ook twee tegenargumenten: 1): jongeren ande4 de 18 gaan stiekem drinken, en 2): de omzet van de café’s zou iets zou dalen.
Maar de nadelen wegen niet op tegen de voordelen.

REACTIES

R.

R.

het is wel netjes hoe dit is uitgewerkt, alleen kon er misschien iets meer eigen argumenten uitgewerkt worden.

12 jaar geleden

M.

M.

Dit is een slecht betoog.Veel stijlfouten, gramaticale blunders en andere glapjes waar ik niet van hou.

11 jaar geleden

A.

A.

Helemaal mee eens!

9 jaar geleden

S.

S.

Goeie argumenten, heeft me geholpen met mijn betoog !
konwelbeter x

11 jaar geleden

H.

H.

ja echt suuper flut dit echt niet te geloven dat je dit op internet durft te zetten... echt ik snap het gwoon niet. Als ik de koning was (stiekum ben ik dat ook maar dat mag niemand weten sssst) zou ik deze site verbiedun

6 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.