Havisten uit de bovenbouw gezocht! Vul deze korte vragenlijst over jouw studiekeuze in en maak kans op een Bol.com bon t.w.v. 15 euro.

Doe mee


Alcohol in het verkeer en op de werkvloer moet worden afgeschaftDrinken op zaterdagavond is bijna een gewoonte van de meeste mensen, het hoort er gewoon bij. Alcohol heeft een sterke sociale functie. Zonder alcohol is het niet meer gezellig, iedereen drinkt alcohol. Dat zijn vaak redenen waarom mensen op zaterdag drinken. Maar elk weekend is het weer raak. Een ongeval met een automobilist of een fietser waar drank in het spel is. Het komt zeer vaak voor en de gevolgen zijn groot, soms zelfs met dodelijke afloop. Dat moet afgelopen zijn en daarom pleit ik voor totale afschaffing van alcohol in het verkeer.Het is zo gezellig, een biertje ’s avonds, maar de meeste mensen realiseren zich niet wat alcohol met je doet. Na een glas alcohol is de kans dat je ongeluk krijgt op de fiets vijf maal zo groot en als je vijf glazen op hebt is de kans op zwaar letsel zelfs twintig maal groter. Dat is de uitkomst van een Amerikaans onderzoek. "Bij fietsen heeft een mens meer psychomotorische vaardigheden en coördinatie nodig dan bij autorijden. Daarom heeft alcohol een groter effect op fietsers dan op automobilisten." Het verkeer is niet de enige plaats waar overlast van alcoholgebruik goed te merken is. Ook op het werk is er overlast van alcoholgebruik. Een werknemer die op de werkplek drinkt of onder invloed op het werk komt, loopt twee tot vier maal meer kans bij een bedrijfsongeval betrokken te raken.Bekend is dat te veel alcohol de gezondheid aan tast. Uit onderzoek blijkt dat werknemers die overmatig drinken twee tot zes maal meer verzuimen. Het ziekteverzuim in verband met alcoholgebruik levert het Nederlandse bedrijfsleven een jaarlijkse schadepost op van ongeveer 600 miljoen gulden. Afhankelijk van het percentage probleemdrinkers kost het een bedrijf met honderd werknemers al gauw tussen de 50.000 tot 100.000 gulden op jaarbasis

Ook komt het voor dat medewerkers langere koffie- en lunchpauzes nemen, regelmatig de werkplek verlaten of het vroeger dan normaal voor gezien houden. Van werknemers in de Ziektewet geeft 13 procent aan problemen met alcohol te hebben, waarvan 5 procent zelfs spreekt van ernstige problemen. De prestaties van langdurige en overmatige drinkers is slechts driekwart van hun normale kunnen. Ze leveren werk van steeds wisselende en uiteindelijk verminderde kwaliteit. De productiviteit daalt met zo'n tien tot zestig procent. Dit percentage hangt af van de hoeveelheid alcohol die is genuttigd. Alcoholgebruik op de werkvloer kan leiden tot onvoorspelbaar en onverantwoordelijk gedrag. Het komt de werksfeer niet ten goede. Er kan irritatie, onenigheid of ruzie ontstaan tussen collega's.

Dit is zeer harde cijfers en dit kan gewoonweg niet. Alcohol op de werkplek en alcohol in het verkeer moeten verboden worden. Te beginnen met alcohol in het verkeer. Als fietser is het dus gevaarlijk om met alcohol op te gaan fietsen. Dat is natuurlijk nog geen reden om nu met de auto te gaan als je drank op hebt. Maar het kan natuurlijk wel. Controles zijn er veel te weinig en als je al een keer gepakt wordt krijg je een boete en wordt je nog een keer gepakt krijg je weer een boete. De straffen zijn veel te laag. Boetes helpen blijkbaar niet, want veel mensen vallen in herhaling. Die worden talloze keren gepakt en daarna wordt hun rijbewijs pas afgepakt. Als je meer dan vijf glazen hebt gedronken moet je volgens mijn al een rij-ontzegging krijgen.

Alcohol op het werk is moeilijker aan te pakken. Daar controleert de overheid sowieso niet. Daar moeten medecollega’s of je baas in grijpen. Drink je onder werktijd dan moet je een waarschuwing krijgen, doe je dat nog een keer dan moet je gewoon ontslagen worden. Je moet alcohol uitbannen van de werkplek. Het zorgt alleen voor overlast. De enige tijd dat je wat kan drinken is op bedrijfsfeestjes en veel bedrijven hebben op vrijdagmiddag een borrel. Dat is na werktijd dus dat kan volgens mij wel.Mijn conclusie is dat de overheid te weinig controleert in het verkeer op het gebruik van alcohol. Zij zou dat veel meer moeten doen en tevens vind ik dat de alcohol helemaal uit het verkeer moeten bannen. Een biertje drinken en daarna stoppen is veel moeilijker dan helemaal niet drinken. Ze zouden het promillage dan omlaag moeten brengen van 0,5 promille naar 0 tot 0,1 promille. Sommige mensen hebben altijd wat alcohol in het bloed. Alcohol uitbannen vermindert het aantal ongevallen. Een andere oplossing voor alcohol in het verkeer is een goedkope taxi. Nu is het nog erg prijzig om met de taxi naar huis te worden gebracht en je moet bellen om een taxi te laten komen. Taxi’s zouden gewoon bij alle uitgaansgelegenheden moeten staan om mensen naar huis te brengen voor een redelijk bedrag en ook zou de politie erop toe moeten zien dat niemand die gedronken heeft achter het stuur gaat zitten door veel controles uit te voeren.

Alcohol op het werk zou kunnen worden aangepakt door speciale inspecties veel te laten controleren op alcoholische dranken op de werkvloer. Ook zou er een meldpunt moeten komen waar mensen anoniem andere mensen kunnen aangeven die zij betrappen op het gebruik van alcohol op het werk. Deze oplossingen kunnen zorgen voor een betere samenleving.


REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

E.

E.

heb je misch een boekenlijst voor me die, van de boeken die je heb gebruikt wand die moeten we ook hebben :( alvast bedankt

18 jaar geleden

M.

M.

Wat een slecht betoog!
en dat voor een 5 VWO-er

Mariska

18 jaar geleden

P.

P.

Hee Leen,

Ik heb een vraagje, waar kan ik de statistieken krijgen over ongelukken waar drank in het spel is?

18 jaar geleden

F.

F.

thnx;)
binne een dag me exame gered;)
heel goed.. bedankt
dOeii:P
xx FrnCii

13 jaar geleden

D.

D.

je hebt gewoon Top Leen! goed gedaan wijfie. :) ;) :) ;)

-xxx- Debbie
p.s. niet letten op die Mariska, want je bent gewoon de beste van Allemaal!

9 jaar geleden