Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Alcohol gebruik pas vanaf 18

Beoordeling 7.1
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • 2e klas vwo | 452 woorden
  • 2 juli 2008
  • 25 keer beoordeeld
Cijfer 7.1
25 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Alcoholgebruik pas vanaf 18

Alcoholvergiftiging onder jongeren tussen de 12 en 17 jaar neemt sterk toe. Dit jaar zijn 240 tieners na het zogeheten comadrinken in het ziekenhuis opgenomen. In 2000 waren dat er maar vijftig. Dat blijkt uit onderzoek van de Stichting Alcoholpreventie.
De gemiddelde leeftijd van de comadrinkers ligt tussen de 14 en 15 jaar. Er zijn geen verschillen in regio of opleidingsniveau gevonden. Steeds vaker gaat het ook om meisjes.

Eerst de vraag wat is alcohol en wat doet het met je.

Alcohol is een natuurproduct dat ontstaat door gisting van gerst (bier) of druiven (wijn). Dit natuurlijke gistingsproces stopt bij ongeveer 15% alcohol. Dit wordt zwak alcoholhoudende drank genoemd.
Door verhitting en afkoeling van zwakalcoholhoudende drank (distilleren) kunnen hogere alcoholpercentages ontstaan, sterke drank.
In bier zit 5% alcohol, in wijn 12% en in gedistilleerd, zoals jenever 35%.
Naast bier, wijn en gedistilleerd zijn er nog meer soorten drankjes op de markt. Onder jongeren zijn vooral de zogenaamde mixdrankjes populair, evenals shooters en alcopops.

Alcohol die wordt gedronken gaat via de slokdarm in de maag terecht. Via de maagwand wordt 20% van de alcohol in het bloed opgenomen. De rest gaat via de maag in de dunne darm. In de dunne darm wordt de alcohol snel in het bloed opgenomen. Na de dunne darm gaat het bloed naar de lever. Daar wordt de alcohol afgebroken.
Via het bloed bereikt de alcohol na een minuut of 10 de hersenen en vanaf dat moment ben je onder invloed. Als er voedsel in de maag zit, duurt de opname van de alcohol iets langer. In de hersenen beïnvloedt alcohol de manier waarop zenuwen signalen aan elkaar doorgeven. Zenuwen doen dat met behulp van bepaalde stofjes. Deze stofjes worden overdrachtsstoffen genoemd. Alcohol beïnvloedt vooral de werking van de stofjes gaba en glutamaat.
Verdoving hersenen
De alcohol verdooft de hersenen. Dit heeft allerlei effecten op je stemming en gedrag. Zo vallen remmingen weg, vermindert je geheugen en concentratie en verdwijnt je zelfkritiek. Hoe meer je drinkt, hoe sterker de effecten. (Bron: http://www.alcoholinfo.nl/index.cfm?act=esite.tonen&pagina=18)
Tenslotte vind ik dat drankgebruik je eigen verantwoordelijkheid is en dat er genoeg jongeren zijn die wel maat kunnen houden met drinken. De jongeren die wel maat kunnen houden zouden door deze wet dus benadeeld worden.

De redenen dat alcohol pas vanaf 18 verboden zou moeten worden.


• Alcohol tast de hersenen aan. Jongeren onder de 18 jaar beseffen de gevolgen van alcohol vaak niet en komen daar dan pas vaak te laat achter. Tieners van 18 zijn vaak ook al volwassener dan jongeren.
• De werking van alcohol ligt ook aan je bouw, leeftijd en ervaring. Jongeren zijn vaak nog niet uitgegroeid en wegen nog niet veel. Hierdoor zijn de effecten van alcohol veel sterker dan bij volwassenen.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.