ADVERTENTIE
Open Avond = ontdekken of jij hier past Leren is keuzes maken. Continu blijven zoeken, twijfelen, vallen en opstaan. Dát leren, dat leer je bij Hogeschool Inholland. Tijdens onze Open Avond op woensdag 30 oktober staan onze studenten en docenten klaar om al je vragen te beantwoorden. Kom langs en ontdek of jij hier past.

Meer info!
Veilig uitgaan.

‘De politie heeft een 17-jarige jongen uit de gemeente Rijssen aangehouden. Hij heeft bekend een meisje van 16 jaar uit Nijverdal te hebben mishandeld onder invloed van alcohol.
De jongen bezocht in de nacht van zaterdag 14 op zondag 15 oktober de discotheek ‘Lucky’.
Het meisje ligt met ernstige verwondingen in het ziekenhuis.’
Een onopvallend berichtje in de krant. Een 16-jarig meisje dacht ontspannen uit te kunnen gaan, maar belandde diezelfde avond nog in het ziekenhuis. Is het nog wel mogelijk ontspannen uit te gaan, zonder de angst dat er iets vervelends kan gebeuren? Wat zou er moeten veranderen om het uitgaan plezieriger en veiliger te maken? En welke rol kunnen horeca, politie, ouders en jongeren zelf daarin spelen?

In opdracht van het ministerie van Justitie werd in 1995 een rapport uitgebracht door een Academisch Ziekenhuis die vanaf de jaren 70 bijhoudt hoeveel mensen er het slachtoffer worden van geweld in de binnenstad. Uit dat rapport bleek dat in het weekeinde verreweg de meeste slachtoffers vallen. De rol van de horeca is groot in dit probleem.
Door de verruiming van de sluitingstijden van de horeca is het geweld namelijk in grote aantallen toegenomen. Onder jongeren is een ander patroon van alcoholgebruik ontstaan: Ze drinken eerst in en gaan pas rond middernacht naar de binnenstad. In de binnenstad zijn ze tot overlast. Die overlast bestaat vooral uit lawaai, vandalisme, wildplassen en agressie. Als de sluitingstijden terug zouden worden verschoven, zou er weer een normaal patroon van alcoholgebruik ontstaan en daardoor wordt het geweld minder.

Ook de rol van de politie is groot. Uit ervaring weet ik dat de controle bij uitgaansgelegenheden helemaal niet zo streng is als zou moeten, want jongeren onder de 16 komen makkelijk een discotheek binnen en kunnen zonder problemen sterke alcohol krijgen, terwijl dat eigenlijk verboden is. De politie moet daarom strenger controleren. Ze moeten extra toezicht regelen bij uitgaansgelegenheden en overleggen met de horeca dat jongeren hun identiteitskaart moeten laten zien als ze alcohol willen.
Verder is de registratie met videocamera’s belangrijk. De politie zou dat moeten verplichten.
Pas drong de voorzitter van de Raad van Hoofdcommissarissen nog aan op de versoepeling van die regels, omdat het de bestrijding van criminaliteit in de weg staat.
Een nadeel van registratie met videocamera’s is dat er in de privacywetgeving staat dat het niet mag. Verder vindt het geweld niet altijd plaats op dezelfde plek en daarom moeten er mensen zijn die de beelden bekijken. Een ander nadeel is dat de kwaliteit van de beelden vaak slecht is. Bovendien horen de politiemensen op straat, waar ze de jongeren zelf in de gaten kunnen houden.
Toch wegen al deze nadelen niet op tegen de voordelen. Namelijk dat we vandalen kunnen betrappen en ze aan kunnen houden en daardoor zal het wel uitgaan wel veiliger worden.

De vraag is of de ouders er wat aan kunnen doen dat hun kind agressief is. Als ze tegen hun kind zouden zeggen dat het niet meer mag drinken of uit mag gaan, zal het niet luisteren naar zijn ouders. Maar één ding kunnen ouders wel doen: hun kind vanaf jongs aan al goede normen en waarden meegeven en goed duidelijk maken wat het kind wel of niet mag en een goede structuur aanbrengen in het leven van het kind. Zo verwerven ze een normale plaats in de maatschappij en zullen ze minder snel in de problemen komen.
Andere oplossingen die niet alle ouders kunnen bieden, zijn: goede voorzieningen voor jongeren, werk en scholing, hulpverlening en een strenge aanpak.

De jongeren kunnen eveneens meewerken aan een veiliger omgeving. Het geweld moet verminderen. Ze moeten hun opvoeding niet in de wind slaan en eens luisteren naar hun ouders. Ook zouden ze zich moeten beheersen. Maar als ze geen structuur en een slechte opvoeding van de ouders hebben meegekregen, is het niet altijd hun schuld.
Dat jongeren zich moeten proberen in te houden, is wel duidelijk: voor elk klein ongemak wordt meteen een verontschuldiging verlangd. Heb je dat niet, dan word je in elkaar getrapt. Dat gaat veel te ver.

Kortom, ik vind dat iedereen een steentje bij moet dragen. De horeca moet de sluitingstijden terugdringen, de politie moet de jeugd beter controleren, de ouders moeten voor structuur zorgen van jongs af aan en de jongeren zelf moeten minder agressief zijn. Als dat zou gebeuren, zouden we in Nederland al een hele stap verder komen.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.