Onderwerp: Alcohol gebruik van jongeren en de eventuele maatregelen ervoor/ertegen.
Drank, de kater komt later!

Waar kom je het tegenwoordig niet tegen? Op tv, op school, op de radio en in de krant: Het overmatig alcoholgebruik van jongeren en wat men eraan wil doen. De regering wil de minimale leeftijd voor de verkoop van alcohol verhogen naar 18 jaar en de accijnzen op breezers en bier verhogen, met als doel dat jongeren minder gaan drinken. Door de accijnzen te verhogen raken ze bijvoorbeeld de gevoeligheid van de jongeren als het gaat om de prijzen van drank en alcohol. Jongeren drinken al veel meer doordat steeds meer jongeren werken en daardoor meer geld verdienen, ze drinken meer vanwege de emancipatie (de meiden willen zich ook bewijzen en drinken vrolijk mee) en vanwege de beelden op tv en voorbeelden van anderen. Toch schijnt niemand zich te realiseren hoe slecht het is voor de gezondheid en wat er allemaal de gevolgen van kunnen zijn. Daarom is mijn stelling: De regering moet de leeftijd voor de verkoop van alcohol verhogen naar 18 jaar en ook de accijnzen op breezers en bier verhogen.
Hiervoor heb ik 2 voorargumenten:


- Wanneer men de verkoopleeftijd verhoogt, zijn de jongeren niet minderjarig meer en kan de verantwoordelijkheid helemaal gelegd worden bij de consument en niet bij de verkoper, aangezien je bij 18 als volwassen wordt beschouwd.
- Wanneer men de accijnzen op bier en breezers flink verhoogt, zullen jongeren toch minder uitgeven aan drank. Ze hebben dan wel bijbaantjes en genoeg geld te besteden, maar het stopt ook bij een bepaalde grens. En vooral de breezers en ook het bier worden veel door jongeren verbruikt. De oudere generatie drinkt toch al snel wijn of andere alcoholische dranken.
Hiervoor heb ik ook 2 tegenargumenten met weerlegging:
- Jongeren die nu jonger zijn dan 16 jaar kunnen makkelijk aan ouderen vragen voor alcohol. Wanneer de leeftijd verhoogt wordt naar 18 jaar, zullen de jongeren onder de 18 ook de alcohol krijgen via ouderen. Hier kan echter een weerlegging voor gegeven worden: wanneer de leeftijd voor alcohol stijgt naar 18+, zullen de meeste discotheken waar alcohol geschonken wordt de leeftijd om binnen te komen ook verhogen, dus zullen er minder jongeren binnen komen om alcohol te nuttigen.
- Wanneer men de accijnzen verhoogt op alcohol, moeten dat wel erg hoge prijzen worden, en het is al eerder aangetoond geworden dat men er niet zo erg van schrikt, ook niet bij tabak. En om de alcoholische dranken nu helemaal af te schaffen, dat is taboe, aangezien ze te winstgevend zijn en te populair. Toch kan men de prijzen beter verhogen, want veel jongeren zijn gevoelig als het gaan om hun geld en zo geven ze misschien minder uit.
Al met al vind ik het dus goed als de overheid de leeftijd en de accijnzen verhoogt. De leeftijd bij vele cafés en discotheken is sowieso 17 of 18 jaar, dus dan mogen ze wat mij betreft de leeftijd ook wel wat opschorten. Hoe hoger de leeftijd is, des te minder mensen al erg vroeg zullen gaan starten met drinken. Ook zou het misschien handiger zijn om de openingstijden van de kroegen te veranderen. Nu gaan jongeren eerst nog indrinken om vervolgens al flink aangeschoten uit te gaan. Wanneer het vroeger druk wordt bij een discotheek of kroeg zullen de mensen meteen erheen gaan en ook iets eerder naar huis, dus geen overlast of andere nare gevolgen.


Dus verhoog de accijnzen maar en schuif die leeftijd op naar 18+, drank maakt immers al vroeg genoeg meer kapot dan je lief is!

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.