Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Alcohol boven de 18?

Beoordeling 6.7
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • 3e klas havo | 496 woorden
  • 6 juli 2007
  • 75 keer beoordeeld
Cijfer 6.7
75 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Alcohol boven de 18? Minister ter Horst van Binnenlandse Zaken is erover aan het nadenken om alcohol te verbieden voor iedereen onder de 18 jaar. Een van haar argumenten daarop luidt: ‘Het verbieden van alcohol vermindert zinloos geweld’. Zelf vind ik dat het onzin is om het alcohol gebruik te verbieden voor jongeren die nog geen 18 jaar zijn. Ik vind dat alcohol niet verboden moet worden voor jongeren onder de 18 jaar. Om te beginnen weet ik zeker dat veel jongeren toch nog makkelijk aan drank zouden kunnen komen. Ik ken bijvoorbeeld genoeg jongeren waarvan de ouders het goed vinden dat ze alcohol nuttigen, natuurlijk niet te veel, maar ze kopen zelf het bier en de breezers voor hun kinderen. Vaak is het ook zo dat ouders van mening zijn dat als je het de kinderen zelf koopt ze niks stiekem te hoeven doen en zo kan je ook beter op hun drankgebruik letten. Verder zal een verbod op het drinken van alcohol onder de 18 jaar ervoor zorgen dat de illegaliteit wordt bevorderd. Jongeren die gewent zijn om alcohol te mogen kopen in de winkels en drinken in cafés zullen bijvoorbeeld veel vaker stiekem alcohol proberen te stelen en er zullen misschien zelfs wel alcoholdealers komen die alcohol aan jongeren verkopen. Dat is op zich niet eens erg achterhaalt, want er wordt veel verdient aan de jongeren tussen de 16 en 18 jaar die drinken, dus dat zou veel geld kunnen opleveren voor eventuele dealers en bovendien (hard)drugs zijn ook verboden en die worden toch ook gewoon verkocht door dealers? Tenslotte vind ik dat drankgebruik je eigen verantwoordelijkheid is en dat er genoeg jongeren zijn die wel maat kunnen houden met drinken. De jongeren die wel maat kunnen houden zouden door deze wet dus benadeeld worden. Vaak wordt er gezegd dat het drinken van alcohol veel zinloos geweld veroorzaakt. Dat argument gebruikt de minister ook voor het proberen te verbieden van alcohol onder de 18 jaar. Het is echter een argument waar ik het niet mee eens ben. Drank is echt niet de enige factor voor zinloos geweld. Mensen proberen altijd externe factoren de schuld te geven voor zo’n dingen. Zo wordt de schuld van zinloos geweld vaak ook gelegd bij bijvoorbeeld de muziek, film en game-industrie. Zinloos geweld kun je niet verklaren door het op iets af te schuiven. Waarom is er bijvoorbeeld maar zo’n klein percentage van het aantal mensen dat alcohol drinkt die agressief worden? Ik denk dat de mensen die agressief worden van alcohol in het dagelijkse leven ook niet de aller aardigste zijn. De alcohol versterkt misschien hun agressieve gedrag, maar veroorzaakt het volgens mij niet. Het drinken van alcohol moet gewoon toegestaan blijven voor mensen vanaf 16 jaar. Het is je eigen verantwoordelijkheid en als de maatregel erdoor zou komen zou het alleen maar slechte dingen veroorzaken, waaronder stijging van illegale praktijken. Ook zou de maatregel volgens mij niet werken want het is niet moeilijk om op andere manieren aan alcohol te komen.

REACTIES

H.

H.

Slecht betoog, er wordt onzettend veel ik en je gebruikt en dat mag niet ineens betoog

13 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.