Accijns op vette snacks.

“Vier van de vijf Nederlanders eten te vet, 45 procent kampt met overgewicht. Tien jaar geleden was dat nog 35 procent. Vooral jongeren worden te dik. Dik zijn is ongezond en kost geld.” De reden voor het snack gedrag is dat het goedkoop is, lekker en makkelijk. Het kan erg uit de hand lopen en erge ziektes veroorzaken. Ook een kinderjeugd kan er mee verpest worden. Daarom moet er accijns komen op snacks.
Steeds meer jongeren zijn te dik. Dit komt door hun ongezonde leefpatroon en ziektes die hierdoor de oorzaak zijn. Mensen kopen veels te snel een lekker vette snack, wat aardig uit de hand kan lopen. Ook zijn snacks verslavend. In snacks zit namelijk de stof MSG (monosodiumglutamaat) die zorgt dat de snack een verslavend effect heeft op het menselijk lichaam. Daarnaast is het nog altijd zo dat mensen vaak door stress behoefte hebben aan vettigheid waarmee ze hun frustraties weg kunnen eten.
Als eerste is het veel eten van snacks ongezond. Het gekke is dat heel Nederland dit ook dondersgoed weet, maar er gewoon niet mee zit. Er sterven dagelijks mensen door overgewicht, of dichtgeslibde aderen. Dit komt omdat men te vet en meestal ook teveel eet. Mensen met ernstig overgewicht hebben niet alleen een kortere levensverwachting dan mensen zonder overgewicht, overgewicht verhoogt het risico op allerlei chronische aandoeningen, vooral diabetes , hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk, sommige vormen van kanker, ademhalingsproblemen, onvruchtbaarheid, galziekten en gewrichtsaandoeningen.
Ten tweede kosten patiënten veel geld. De ziektes die worden veroorzaakt door het vette eten kosten handen vol geld voor de regering. Op de site van de minister van Volksgezondheid, welzijn en sport staat in één van zijn dossiers: “Overgewicht is niet alleen een ernstig, maar ook een duur probleem. Volgens de Gezondheidsraad is de gezondheidszorg nu al twee miljard euro per jaar kwijt aan kwalen die verband houden met overgewicht en de verwachting is dat die kosten alleen maar zullen stijgen.”
Ik ben van mening dat dit geld beter kan worden gestoken in bijvoorbeeld de veiligheid van dit land.
Ten derde heb je ook natuurlijk mee dat als er accijns komt veel minder mensen vette snacks gaan kopen. Omdat het “te” duur is. Mensen zijn gedwongen naar andere goedkopere producten te grijpen. Je gaat er leuker uit zien, en we veranderen ons beeld van Nederland. In Amerika is het al zo doorgeslagen dat als je aan Amerika denk je grote Milkshakes voor je ziet en dikke vette hamburgers. Laten we dit dus voorkomen.
Natuurlijk zijn er altijd mensen die het hier niet mee eens zijn.
Zo zei bijvoorbeeld laatst iemand tegen mij: “Ja hallo, zo wordt de man met de kleine portemonnee benadeeld.” Hij bedoelde hiermee dat de mensen met minder geld juist degenen zouden zijn die niks lekkers meer zouden kunnen kopen.
Gelukkig heb ik hem kunnen overtuigen van het feit dat deze mensen juist bevoordeeld zijn omdat zij dus gedwongen worden de goedkopere producten (bijv. groente en fruit) te kopen. Zo houden zij er dus alleen maar een beter en gezonder leven op na.
Dan heb je ook nog de fast-food industrieën. Enorme rijke ketens die hun geld verdienen ten koste van de gezondheid van anderen. Er zouden zeer waarschijnlijk vele bedrijven failliet gaan wanneer de accijns op snacks wordt ingevoerd.
Maar het kan toch niet zo zijn dat het verlies van arbeidsplaatsen zwaarder weegt dan de gezondheid van mensen? De industrieën hadden dit ook kunnen voorkomen door het oog op de toekomst te richten.
Accijns is dus de oplossing. Je verbetert men zijn/haar leefpatroon, je helpt de regering in zijn kosten zodat ze wel aan belangrijkere dingen kunnen worden uitgegeven en ook zie je er wat charmanter uit in de zomer.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Dami

Dami

prima

2 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast