Accijns op Snacks

Beoordeling 6.8
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • 4e klas vwo | 582 woorden
  • 31 januari 2006
  • 142 keer beoordeeld
  • Cijfer 6.8
  • 142 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Ga jij de uitdaging aan?

Op EnergieGenie.nl vind je niet alleen maar informatie voor een werkstuk over duurzaamheid, maar ook 12 challenges om je steentje bij te dragen aan een beter klimaat. Douche jij komende week wat korter of daag je jezelf uit om een week vegetarisch te eten? Kom samen in actie!

Check alle challenges!
Er moet accijns komen op vettige snacks

Tegenwoordig komt het steeds vaker voor: mensen met overgewicht. Ongezonde leefpatronen en ziektes die hierdoor worden veroorzaakt.
Mensen kopen steeds vaker snacks als lekker tussendoortje.
Zo meldt een artikel in de Volkskrant 20 augustus 2002:
“Vier van de vijf Nederlanders eten te vet, 45 procent kampt met overgewicht. Tien jaar geleden was dat nog 35 procent. Vooral jongeren worden te dik. Dik zijn is ongezond en kost geld.”
De reden van het regelmatig eten van snacks: het is goedkoop, lekker en makkelijk.


Dit gedrag zou alleen wel kunnen leiden tot ernstige gezondheidsrisico’s. Om dit te voorkomen moet er accijns op snacks worden geheven.

Ten eerste zal het heffen van accijns op snacks ervoor zorgen dat de consument minders snel snacks koopt. “Hef een accijns op vet. Dan worden vette producten duurder en dus onaantrekkelijker.” vertelt econoom Wim Groot aan de Volkskrant. De consument zal dus minder snel een snack kopen en dit zorgt voor minder problemen zoals overgewicht en andere ziektes. Op de site www.overgewicht.nl, een site gemaakt door diëtisten staat: “Gevolgen van overgewicht zijn diabetes en hart- en vaatziektes, gewrichtsklachten en vormen van kanker”.

Ten tweede kosten patiënten veel geld. De ziektes die worden veroorzaakt door het vette eten kosten handen vol geld voor de regering. Op de site van de minister van Volksgezondheid, welzijn en sport staat in één van zijn dossiers: “Overgewicht is niet alleen een ernstig, maar ook een duur probleem. Volgens de Gezondheidsraad is de gezondheidszorg nu al twee miljard euro per jaar kwijt aan kwalen die verband houden met overgewicht en de verwachting is dat die kosten alleen maar zullen stijgen.”
Ik ben van mening dat dit geld beter kan worden gestoken in bijvoorbeeld de veiligheid van dit land.

Ten derde zal het aanzien van het land verbeteren. Je ziet het nu bijvoorbeeld al bij Amerika gebeuren. Wie aan Amerika denkt, denkt aan dikke vretende kinderen en ouders die alleen maar fast-food in huis halen. Er zijn zelfs al films en boeken gepubliceerd over het overgewicht probleem in Amerika en hoe dat het imago van het land beïnvloedt (bijvoorbeeld Super Size Me van Morgan Spurlock). Wanneer dit ook in Nederland gebeurt zal men minder snel een positief beeld hebben van ons land en hier ook niet zo snel op vakantie meer gaan.

Met accijns op snacks zou je dit dus allemaal kunnen voorkomen.


Nou zijn er altijd mensen die het hier niet mee eens zijn. Zo zei bijvoorbeeld laatst iemand tegen mij: ‘Ja hallo, zo wordt de man met de kleine portemonnee benadeeld.’ Hij bedoelde hiermee dat de mensen met minder geld juist degenen zouden zijn die niks lekkers meer zouden kunnen kopen.
Gelukkig heb ik hem kunnen overtuigen van het feit dat deze mensen juist bevoordeeld zijn omdat zij gedwongen zullen worden de goedkopere producten (bijv. groente/fruit) te kopen. Zo houden zij er alleen maar een beter en gezonder leven op na.

Ook zijn er nog de fast-food industrieën. Enorme rijke ketens die hun geld verdienen ten koste van de gezondheid van anderen. Er zouden zeer waarschijnlijk vele bedrijven failliet gaan wanneer de accijns op snacks wordt ingevoerd. Maar het kan toch niet zo zijn dat het verlies van arbeidsplaatsen zwaarder weegt dan de gezondheid van mensen?

De industrieën hadden dit ook kunnen voorkomen door het oog op de toekomst te richten en zich zo kunnen realiseren dat we een gezonder leefpatroon willen. En daar, hoort de fast-food industrie nou eenmaal niet bij.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

T.

T.

Leuk betoog, alleen zeg je dat als er accijns worden geheven op snacks mensen met de kleine portemonee goedkopere producten als fruit zullen kopen. Allen zijn groente en fruit en alle andere gezonde producten helaas wel 4x zo duur als fastfood. vergelijk maar is de prijs van een pak actimel met die van een fles cola. Of die van een hamburger met een broodje gezond.
Mesen met lagere inkomens eten snacks omdat het nou eenmaal veel goedkoper is. De regering kan beter de prijs van groente en fruit verlagen(en andere gezonde producten) dan de prijs van snacks nog hoger, je krijgt al geen waar voor je geld.

Gr thomas.

13 jaar geleden