Abortus

Beoordeling 8.3
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • 3e klas vwo | 443 woorden
  • 16 december 2014
  • 3 keer beoordeeld
Cijfer 8.3
3 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Twijfel je nog over jouw studiekeuze?

Of heb je hulp nodig bij het inschrijven? Bezoek dan onze Extra Open Avond op 7 juni. Kom een kijkje nemen en voel hoe het is om te studeren bij Hogeschool Inholland. Wij staan voor je klaar! 

Meld je aan!

Vandaag de dag een veel besproken onderwerp, abortus. Abortus is het opzettelijk weg laten halen van de foetus voor 24 weken zwangerschap.  Vanuit klinieken gezien moet het voor 22 weken gebeuren, omdat de dokter tot op 2 weken precies de zwangerschap kan vaststellen. Er zijn al landen waar abortus verboden is/wordt, moet dit ook niet in Nederland gebeuren?

Een simpel antwoord, nee. Mensen denken erg goed na over abortus en maken niet zomaar deze beslissing. Abortus kan een zeer persoonlijke reden hebben, zoals een nare ervaring waardoor je (op een jonge leeftijd) zwanger raakt. Het is op dat moment erg fijn om zelf te kunnen beslissen wat je met het kind gaat doen en de mogelijkheid hebt om het te laten weghalen als je het niet goed kan onderbrengen of je studie/school wilt afmaken.

Een tweede reden kan op financieel gebied liggen. Een kind verdient goede omstandigheden. Maar het kan echter zo zijn dat de ouders niet genoeg geld hebben om het kind goede verzorging, onderdak en andere goede omstandigheden te geven. Door abortus kan zowel de ouders als het kind veel ellende bespaard worden.

Een derde reden kan zijn de gezondheid van de draagster of de foetus op dat moment. Als de draagster overdraagbare ziektes heeft of een groot risico op een miskraam, kan het een verstandige beslissing zijn voor het welzijn van het kind. Ook als op dat moment al zichtbaar is dat de foetus ziek is kan het beter zijn voor de toekomst van het kind. Het kan ook zijn dat de draagster zelf een fout maakt, door bijvoorbeeld door te gaan  met het nemen van drugs of drank tijdens de zwangerschap waardoor het kind verhoogde risico’s heeft. Ook het afkicken kan negatieve gevolgen hebben en daarom kan het verstandiger zijn om abortus te laten plegen.

Natuurlijk kan een kind niet zelf bepalen of het ter wereld wordt gebracht. Dit is voor veel mensen een reden om abortus af te laten schaffen. Maar men moet onthouden dat abortus een beslissing is die de mensen vooral voor het welzijn van het kind maken en dat de ouders niet zomaar abortus plegen. Het is een zware en emotionele stap waar veel bij komt kijken.

Ik vind dat het kind liefde, geluk en een goede gezondheid verdient, maar als de ouders niet in staat zijn om dit te geven is het beter om het kind weg te laten halen. Abortus is een doordachte beslissing waarbij naar meerdere aspecten is gekeken zoals gezondheid, financieel en vele andere (persoonlijke) omstandigheden. Kortom: een vrouw heeft zelf het recht om te bepalen wat er met het kind gebeurt, geen een beslissing is verkeerd.

REACTIES

D.

D.

je hebt er gelijk mee dat bij een nare ervaring je daar niet constant aan wil worden herinnerd maar ik weet van mensen in mijn omgeving dat je daar de rest van je leven elke dag aan denkt ze zijn getraumatiseerd en voelen zich daar verschrikkelijk bij, dit blijft.
maar om daar nou abortus voor te plegen gaat mij te ver. het is namelijk echtniet zo dat je je stukken beter voelt nadat je een foetus met potentie op een fantastisch leven weg laat halen. en daar mee dus hun leven weg neemt omdat jouw leven is beschadigd.

jouw tweede argument is financiƫle redenen, tegenwoordig zijn er een groot aantal organisaties die mensen in zulke situaties helpen. en om te zeggen dat het kind hiermee veel ellende wordt bespaard vind ik een beetje kort door de bocht, ik weet niet in wat voor situatie jij leeft maar je kan niet zeggen dat kinderen die "arm" zijn minder gelukkig zijn dan rijkere kinderen want geld maakt niet gelukkig toch?

dus jij vindt dat een foetus die kans heeft om ziek te worden maar moet worden verwijderd? tegenwoordig kunnen artsen door middel van prenatale operaties of ingrepen veel van deze ziektes voorkomen of verminderen en ook al is er een grote kans dat er een ziekte wordt overgedragen er bestaat ook een kans dat er niks aan de hand is en we leven tegenwoordig in een maatschappij waar er goed wordt gezorgd voor de mens. en je zegt wel dat de draagster zelf de fout kan maken door het gebruik van drank en/of drugs en dat daardoor het kind maar weg moet worden gehaald. maar waarom moeten we deze grote fout van de moeder afschuiven op het ongeboren kind. straf de moeder hiervoor en niet het kind.

het is niet waar wat je zegt over dat het vooral voor het welzijn van het kind is. want er is niks ergers dan het wegnemen van een leven. ik bedoel moeten we dan ook maar kinderen die doof en blind zijn doden? jij als persoon mag niets zeggen over hoe een kind moet leven. als er iets met het kind is dan leert die daar wel mee leven.
daarbij is het ook bewezen dat vrouwen die abortus hebben laten plegen een aanzienlijk kleinere kans hebben om daarna alsnog een kind te krijgen en ook kan het veel complicaties te weeg brengen.

het klopt wat je zegt met dat een kind liefde, geluk en een goede gezondheid verdient en als de ouders dat niet kunnen geven zijn er genoeg andere opties om dat alsnog te laten gebeuren.
en als een vrouw zelf het recht heeft om te bepalen wat er met haar kind gebeurt kan zij dus ook het kind van de trap gooien want ja: het is haar kind en geen een beslissing is verkeerd.

zolang dat kind een eigen placenta heeft heb jij daar als ouder niks over te zeggen behalve de naam.

8 jaar geleden

E.

E.

heey! Wat een scherpe reactie! Het is ook alweer een jaartje geleden dat ik dit betoog heb geschreven, met een verplicht standpunt :) Maar ik ben het met je eens hoor! Een kind kan niets doen aan de situatie van de ouders en ook met evt afwijkingen is zeer goed te leven en is absoluut geen reden voor abortus meer! x

8 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.