Doe mee met Markteffect's studiekeuze-onderzoek
Maakt niet uit of je je studie al gekozen hebt. Win één van de 200 (!) cadeaubonnen van €25

Meedoen

Abortus

Beoordeling 5.4
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • 3e klas havo | 505 woorden
  • 23 juli 2008
  • 7 keer beoordeeld
Cijfer 5.4
7 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Onderwerpen

ADVERTENTIE
Check check, dubbelcheck!

Heb jij tweestapsverificatie al ingesteld op je accounts? Tweestapsverificatie is jouw tweede slot op de deur 🔐. Met tweestapsverificatie heb je 99,9 procent minder kans dat je account gehackt wordt. Check hoe jij je accounts beter kunt beveiligen!

Meer informatie
Abortus

Er zijn verschillende argumenten waarom iemand een abortus zou willen laten doen. Je bent jong en je raakt zwanger. Dan zou abortus een uitkomt kunnen zijn. Een meisje van (rond de) 16 is praktisch ongeschikt als moeder. Ze is (nagenoeg altijd) nog ongehuwd, ze zit nog op de middelbare school, ze woont nog thuis, ze geniet elke week van het uitgaansleven, ze heeft geen geld, geen werk en geen ervaring. Veel mensen zeggen dat als een meisje zwanger raakt op jonge leeftijd dat het haar eigen schuld maar dat hoeft lang niet altijd zo te zijn. Eerder genoemd is verkrachting, daar kies je nooit zelf voor, of als het condoom scheurt en je bent niet aan de pil, als je de pil een keertje vergeten bent en toch seks heb gehad zonder condoom doe je dat ook niet expres. En zo zijn er nog heel veel manieren te vertellen dat je per ongeluk zwanger raakt. Ik ben het alleen met deze mensen eens als iemand heel veel zin had in seks maar geen condoom had en ook de pil niet slikte en dacht ik pleeg wel een abortus. Dan vind ik het ook te makkelijk.
Vooral bij verkrachting vind ik dat een abortus moet kunnen. Iemand die zoiets heeft meegemaakt heeft vaak al psychische problemen en wordt door het kind alleen maar aan de verkrachting herinnerd. Als je het kind toch laat komen wordt het snel verwaarloosd omdat het moeilijk is van een kind te houden dat voorkomt uit een verkrachting. Ook als iemand een erfelijke ziekte zoals aids heeft vind ik dat hij/zij een abortus zou moeten kunnen plegen, zodat het kind niet hetzelfde krijgt, want een kind verdient een gezond leven. Ook kunnen gehandicapte mensen zwanger raken en bij hun is het uitgesloten (met name bij verstandelijk gehandicapten) dat ze voor een kind kunnen zorgen. Dit geldt ook voor mensen met psychische problemen, alcohol- en drugsverslaafden. In deze situaties vind ik dat het zelfs verplicht moet worden om een abortus te plegen omdat zoals ik al eerder zei, een kind heeft recht op een goed en gezond bestaan. Toch zijn veel mensen tegen abortus. Vooral kerkaanhangers het de christelijke en het islamitische geloof zijn ertegen omdat zij alles zien als de wil van God/Allah, dus ook een zwangerschap. Hierdoor wordt er op de christelijke en islamitische scholen geen seksuele voorlichting gegeven, omdat de volwassenen denken dat er toch geen seks is voor het huwelijk. Onderzoek wijst uit dat het aantal abortussen onder deze gelovigen het hoogst is ten opzichte van de rest van de bevolkingsgroepen. De rest van alle mensen die tegen zijn zeggen dat abortus moord is. Ik vind dat het alleen een moord heet als het om een normaal levend mens gaat, en naar mijn mening hoort een maximaal 24 maanden (tot dan mag de abortus als je aan een aantal regels hebt voldaan gepleegd worden) oude foetus daar niet bij.


Ik ben dus voor abortus omdat de vrouwen die het doen daar (bijna altijd) een hele goede reden voor hebben.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.