Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Abercrombie & Fitch kritiek

Beoordeling 6.3
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • 6e klas aso | 2150 woorden
  • 5 juni 2013
  • 6 keer beoordeeld
Cijfer 6.3
6 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Wat is Abercrombie & Fitch?

Het is een heel hip exclusief merk.

Heel succesvol bedrijf en er werken zeer mooie mensen in de winkel.

Abercrombie staat heel erg bekend om zijn marketing

- Een goed gedefinieerd merk: het is zeer duidelijk waar voor Abercrombie staat en wat het bied. Dit heb je bijna bij  geen enkel ander merk.

- Een goed gedefinieerde doelgroep, ze gaan duidelijk voor jongeren en jongvolwassenen.

- Ze hebben een opvallende publiciteit: Abercrombie staat bekend om haar winkels met de mooie jongens aan de ingang. De opvallende reclame posters en reclamespotten.

=> Dit zijn allemaal onderdelen van een goede marketing en leiden zeker tot het succes van Abercrombie & Fitch.

Kunnen we dit bedrijf op het eerste zicht steunen?

Standpunt: JA

Er zijn echter mensen die zeer sterk tegen Abercrombie zijn.

Hier hun 4 redenen, de ene nogal ludieker dan de ander. We willen hierbij opmerken dat deze regels subjectief zijn en niet door ons zijn opgesteld.

1. Het zijn gewoon lelijke kleren

Abercrombie & Fitch wil opvallen door lelijke felle kleuren ,waar je ogen van pijn doen.

Opmerkelijke veranderingen ondergaat de collectie bijna nooit.

Als je denkt dat we onderstaande t-shirt in de Abercrombie-kidscorner hebben gevonden, think again. Dit is wat mannen volgens de A&F-richtlijnen moeten dragen

2. buikjes zijn weer helemaal in

Abercrombie-kledij is er niet in maat XL. De overgewichten zijn niet welkom bij het merk omdat volgens de CEO alleen “mooie mensen” zijn kleding mogen dragen.
Welnu, Vandaag leven we in 2013: perfecte maten zijn zo passé, tegenwoordig is een buikje niet helemaal zo erg meer. pech voor A&F dan dat ze geen XL maten verkopen
Zelfs Matthias Schoenaerts heeft geen nood aan een perfecte sixpack. Hij kiest voor de ruige-kerel-look en komt daar perfect mee weg.

3. Zo “cool” ziet de CEO van Abercrombie & Fitch eruit

Dit is Mike Jeffries, de man die zegt dat alleen “coole, populaire mensen” zijn kleding mogen dragen. Hij heeft al zoveel plastische chirurgie ondergaan dat je niet met zekerheid kunt zeggen dat hij eigenlijk al een 68 jaar oude man is. Vrij triest, eigenlijk.

(“Hey dude, ik ben Mike Jeffries. De adonis-CEO van Abercrombie & Fitch. Ik ben 68 jaar, maar ik zie er natuurlijk nog steeds uit als een 20-jarige hunk. Je herkent me aan afgewassen jeans en mijn keichille teenslippers. In mijn vrije tijd pest ik onpopulaire kinderen en vorm ik kliekjes met 16-jarige dudes aan de schoolpoort. Lachen!”)

Als die man wil dat alleen aantrekkelijke mensen nog zijn kleren dragen, is hij toch echt de eerste die zijn A&F-trui moet uittrekken.

Wie zou er het leuk vinden om een daklozen tegen te komen die dezelfde kleren draagt als jij?

4. Ze verbranden hun kleren nog liever dan te geven aan daklozen

Onverkochte kleren? Die komen —uiteraard— niet bij spullenhulp terecht. Daar is Abercrombie te cool voor. Slecht geproduceerde en weggegooide kledij wordt “gewoon” verbrand.

Elk kledingstuk dat een gebrek vertoont, zoals stof die niet goed gestikt is, wordt terug naar het bedrijf gestuurd voor onmiddellijke vernietiging.

Abercrombie krijgt veel verzoeken van non-profitorganisaties om ongebruikte kledij te doneren, maar dat weigert het bedrijf.

Filmmaker Greg Karber wou het bedrijf een hak zetten door merkkledij van Abercrombie uit te delen aan daklozen. En iedereen mag meedoen. 

Bekijk het filmpje FITCH THE HOMELESS

Werknemers selecteren op uiterlijk

Op hun site is het volgende te lezen bij de job application “ABERCROMBIE & FITCH IS EEN WERKGEVER DIE GELIJKE KANSEN BIEDT AAN IEDEREEN.”

Maar is dat wel zo??

Voor het geval dat hun racisme en seksisme na al die jaren niet genoeg om je af te wenden van Abercrombie & Fitch, hier is nog een glimp van de innerlijke werking van de verschrikkelijke winkel.

In juni 2009 trok de Britse studente Riam Dean, die had gewerkt in de winkel van A&F in Saville Row in Londen, naar de arbeidsrechtbank tegen de keten. Dean, die werd geboren zonder linker onderarm, kreeg in eerste instantie toestemming om haar prothese te bedekken met aangepaste kleding, maar kreeg al snel te horen dat haar verschijning de "Look Policy" van het bedrijf zou schenden.

De vest om haar prothese te bedekken was echter niet genoeg om het Abercrombie team tevreden te stellen. Zoals Riam herinnert:

"Een werknemer van wat zij noemen het ‘'visual team", een team dat kijkt of de winkel en de werknemers wel in orde zijn, kwam naar me toe en eiste dat ik mijn vest uit deed. Ik vertelde haar, nog maar eens , dat ik speciale toestemming had gekregen om het te dragen Een paar minuten later kwam mijn manager naar me toe en zei:. "Ik kan je niet op de werkvloer laten omdat je het Look-beleid breekt. Ga direct naar het magazijn en ik iemand zal u vervangen. Daarna belde ik het hoofd van het bedrijf waar een lid van het personeel vroeg of ik bereid was om te werken in het magazijn totdat de winter uniformen er kwamen. Dat was de laatste druppel. Ik kon gewoon niet meer terug. "

Dus ze moest gaan werken in het magazijn, buiten het zicht van de klanten. Maar dat zag ze dus niet zitten. Dean won de rechtszaak, en ze kreeg 8.013 pond voor gekwetste gevoelens, verlies van inkomsten en onrechtmatig ontslag.

In 2011 verscheen in De Standaard een kritisch artikel over het personeelsbeleid over het aanwervingsbeleid bij de opening van de eerste Belgische A&F-winkel. Het artikel had kritiek op de zeer strenge vereisten aan het uiterlijk van het personeel, op het feit dat enkel personen jonger dan 24 jaar aan de slag mogen, en op het hoge verloop in het personeelsbestand. Het Centrum voor gelijkheid van kansen en racismebestrijding noemde de werkwijze van A&F "discriminerend", omdat "Leeftijd en fysieke eigenschappen discriminatiegronden zijn waarop de werkgever niet mag weigeren". Daarop besliste de keten om geen journalisten van De Standaard toe te laten bij de opening van de eerste Belgische A&F-winkel.

De visie van het merk zorgt wel voor heel wat tegenkanting. In 2004 werd het bedrijf aangeklaagd wegens discriminatie, omdat het enkel blanken in dienst zou nemen.

Dikke vrouwen mogen niet binnen in A&F + geen kleding voor dikke vrouwen

Abercrombie & Fitch maakt geen vrouwenkledij groter dan large of broeken groter dan maat 40. De directeur Mike Jeffries, wil geen dikke mensen in zijn winkel, enkel dunne en mooie klanten mogen er shoppen. Jeffries wil niet dat zijn vaste klanten minder aantrekkelijke mensen in de kleren van Abercrombie & Fitch zien. Mensen die dit merk dragen moeten namelijk het gevoel krijgen dat ze deel uitmaken van de 'coole club'. Abercrombie & Fitch biedt wel mannelijke T-shirts in XXL aan, maar dit is bedoeld voor de echt gespierde mannen.

De keten staat er om bekend knappe jongens en meisjes met strakke buikspieren schaars gekleed in de winkel rond te laten paraderen. Dat maakt het merk ontzettend populair bij jongeren: het is bijvoorbeeld niet uitzonderlijk dat er voor de deur een wachtrij van klanten staat. Jeffries zei in 2006 in een interview: "We nemen enkel aantrekkelijke verkopers in dienst, omdat we enkel coole sexy mensen willen lokken. Abercrombie & Fitch wil niemand anders aanspreken."

Jeffries vindt het goed dat het merk kopers uitsluit. "In elke school zijn er populaire en minder populaire kinderen. Wie willen de eerste groep aanspreken. Heel wat mensen horen niet thuis in onze kledij en daarom mogen ze deze niet aantrekken. Sluiten we mensen uit? Zeker en vast." Door seks te gebruiken om kledij te verkopen, wil hij dat zijn trouwe klanten meer willen. "Door iedereen toe te laten, sluit je niemand buiten, maar dan maak je ook niemand enthousiast", besluit Jeffries. Het is nu maar de vraag of dit de juiste aanpak is. Voorlopig scoort deze houding goed, maar het aantal mensen met overgewicht blijft toenomen.

Wetgeving discriminatie

Discrimineren is bij wet verboden en is strafbaar. Men mag niet discrimineren vanwege, geloofsovertuiging, zwangerschap, afkomst,...

Als een persoon een beperking heeft dan moet men moet de vraag stellen of de persoon de functie kan vervullen of niet. Als men de functie kan vervullen dan doet je beperktheid er niet toe en mogen de werkgevers je niet weigeren. Als we dit toepassen bij het Abercrombie & Fitch incident waarbij het meisje Riam Dean werd ontslaan wegens haar prothese ,dan volgt A&F de wetgeving eigenlijk niet. Riam Dean kon perfect de functie vervullen als verkoper ,maar werd gedegradeerd wegens haar uiterlijk.

Wetgeving arbeidswetgeving

Als er bv in het contract staat dat je geen banaan mag eten tijdens uw werkuren, en je doet dit toch. Kunnen ze je rechtmatig ontslaan.

Man die geen AF meer mocht dragen

Mike ofwel ‘The Situation’ en de andere leden van de populaire MTV ‘Jersey Shore’ reeks werd een som van 10,000 Dollar toegesmeten ,zodat men geen A&F meer zou dragen. Volgens het bedrijf zou het slecht zijn voor hun imago ,want in de serie is het gedrag van de de personen te ‘marginaal’. Dus het bedrijf is bang dat hun imago zal dalen als ze dat dragen ,want alleen mooie en fatsoenlijke mensen mogen de kledij dragen op televisie.

Model gedwongen tot masturbatie

Model Benjamin Bowers eist een schadevergoeding van 1 miljoen dollar van de Amerikaanse kledingketen Abercrombie & Fitch. Bowers beweert dat hij tijdens een fotoshoot werd opgedragen om te masturberen om een ontspannen indruk te wekken.

Model ontslagen na het eten van een croissant

Het Belgisch model Florian van Bael is ontslagen door A&F tijdens een fotoshoot omdat hij een croissant had gegeten. De modellen van A&F moeten een strikt voedingsregime volgen, ze moeten zich houden aan een uurrooster dat  maaltijden vastlegt. Florian volgde dit niet en werd direct ontslagen. Het bedrijf heeft als excuus dat het een kwestie van respect is in de plaats van het eten van die crossiant.

Abercrombie straft werknemers met push ups en situps

Abercrombie komt zoals algeween geweten vaak in opspraak omwille van hun verregaande personeelsbeleid. Uit gelekte interne e-mails blijkt namelijk dat wanneer medewerkers fouten maken, ze van Abercrombie gestraft worden met push-ups voor de mannen en sit-ups voor de vrouwen.

Volgend citaat uit de mail: "Elke keer als we een fout maken, moeten de mannen tien push-ups doen en de vrouwen sit-ups. Dit moet tot het volgende resultaat leiden: namelijk dat we leren van onze fouten."

Een voormalige medewerker bevestigde het ook tegenover de Italiaanse krant dat hij regelmatig push-ups moest doen toen hij bij Abercrombie in Milaan werkte. "Dat is hoe het daar werkt. Je pikt het, of je gaat weg", zei hij.

In 2003 kwam bijvoorbeeld een reglement in opspraak, waarin stond dat werknemers verplicht kleding van het Amerikaanse merk moesten dragen tijdens het werken én die ook zelf moesten betalen.

In 2004 werd de winkelketen dan weer veroordeeld tot het betalen van 40 miljoen dollar in een rechtszaak over discriminatie van zwarte, Aziatische en Latijns-Amerikaanse werknemers, ze mochten daar namelijk niet werken. Bovendien werd er ook in 2011 een onderzoek ingesteld omdat het bedrijf mooiere verkopers meer zou betalen dan minder knappe werknemers.

 

Reclamespotje van kussende mannen

Abercrombie and Fitch zorgde niet alleen voor opschudding door modellen te laten masturberen tijdens een fotoschoot en die te onstlaan na het eten van een croissont. Het gaat nog een stuk verder in het openbaar. Bruce Weber is de regisseur van de reclamefilmpjes en fotoshoots bij Abercrombie. Hij is naast dat ook actief in het homo milieu. Hij noemt de sexy reclamespotjes die hij maakt “webersodes”. Voor Abercrombie & Fitch heeft hij een reclamespotje gemaakt waar er 2 mannen kussen. Other sports require one ball. Wrestling requires two en de soundtrack Give it up or turn it loose van James Brown, suggereren al genoeg. Er zijn eigelijk ook maar weinig kleren te zien in het reclamespotje.

Algemeen

Nog andere merken die dat doen? Kunnen we daar wel in meegaan?

Calvin Klein

Bij Calvin Klein is er ook een duidelijke dominantie van een jong en mooi ideaal. Calvin Klein, de 70 jarige eigenaar van het merk Calvin Klein, is 2 jaar samen geweest met pornoster Nick Gruber. Nick Gruber is maar liefst 23 jaar! Dat is een verschil van 47 jaar!

Niet alleen zijn relaties maar ook zijn reclamecampagnes hebben al sinds de jaren 80 voor veel commotie gezorgd.

Tommy Hilfiger

Tommy Hilfiger werd een tijd lang beschuldigd van racistische opmerkingen. Tommy Hilfiger zou te gast geweest zijn bij Oprah ,omdat er namelijk mails van hem rond circuleerden waarin hij racistische uitspraken deed. Hij zou bijvoorbeeld gezegd hebben dat hij zijn kleren niet zo mooi zou maken als hij geweten had dat buitenlanders zijn kleren zouden dragen. Toen Oprah vroeg of dit waar was antwoordde hij met ‘ja’. We weten niet met zekerheid of dit rumoer waar is, maar het kan natuurlijk niet van nergens komen. 

Onze conclusie:

Modefabrikanten die foutieve schoonheidsidealen promoten moeten harder aangepakt worden.

 

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.