Kiezen voor de dood

Beoordeling 7.9
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • 5e klas vwo | 680 woorden
  • 11 november 2020
  • 25 keer beoordeeld
Cijfer 7.9
25 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Stem nu op jouw favoriete fotoserie! 📸

Zo’n 200 scholieren en mbo-studenten hebben meegedaan aan de Rijksmuseum fotowedstrijd met als thema toerisme. Welke foto’s vind jij het mooiste? Stem nu en wie weet hangt jouw favoriet straks in het Rijksmuseum met zijn eigen expositie.

Stemmen!

Kiezen voor de dood

Levenslang, de zwaarste straf die je in Nederland toegezegd kan krijgen. Een straf die ook niet vaak gegeven wordt. Levenslang is de enige straf die je alle hoop voor een leven na de gevangenis afneemt, want je zal de gevangenis slechts nog dood verlaten. De enige straf die misschien nog erger is, is de doodstraf. Die wordt echter niet gegeven in Nederland en vele andere landen wereldwijd. Ondanks dat het een wrede straf is zou er wel de keuze moeten zijn voor een levenslang veroordeelde gevangenen om te kiezen voor Euthanasie. Dit zou er voor zorgen dat de gevangene geen gevaar kan vormen voor zichzelf of anderen.

Tevens zou er ook veel geld bespaard worden en zou er ruimte komen in de gevangenis. Tot slot zal de dood van een gevangene ook enige rust en troost brengen bij de slachtoffers of nabestaanden. dit zijn argumenten die zullen worden toegelicht om het volgende standpunt duidelijk te maken: De Nederlandse regering moet het huidige reglement voor het uitzitten van een levenslange straf wijzigen in kunnen kiezen voor het uitzitten van de straf of de dood.

Wanneer iemand de doodstraf toegezegd krijgt zal dit hem zonder twijfel hard raken en breken. Velen zullen zeggen: Dat is precies wat iemand die iets vreselijks heeft gedaan verdiend. Dat is ook zeker waar, maar wanneer iemand de keuze maakt om te sterven in plaats van levenslang te zitten betekent dit dus dat hij bereid is om te sterven dit houdt ook in dat hij in staat zou zijn dit zelf te doen waardoor hij misschien het heft in eigen hand zou nemen door zelfmoord te plegen. Dit zou niet alleen wreed zijn, maar ook traumatisch voor medegevangene en bewakers. Zou hij misschien geen zelfmoord plegen zou hij agressie of psychische problemen kunnen vertonen. De persoon heeft namelijk maar nauw contact met de buitenwereld en heeft geen vooruitzicht op een beter leven, hij komt er immers niet meer levend uit. 

Naast het feit dat levenslang een erge straf is is het voor de staat ook nog eens hartstikke duur. In Nederland kost een gevangene per dag maar liefst 250 euro. Dat is een super hoog bedrag. Euthanasie komt ook wel rond de 3000 euro, maar dat is slechts eenmalig. Het scheelt de staat dus veel geld dat weer voor andere einddoelen kan worden gebruikt.

Naast dat het geld scheel komt er ook een plekje vrij voor een andere gevangene die wel nog vrij kan komen en nu misschien wel zit te wachten tot er eindelijk plek is om te zitten terwijl zijn misdaad misschien al jaren geleden is. Tevens zou het ook om een gevaarlijke crimineel kunnen gaan waar geen plek voor is en die dus nog vrij rondloopt in de samenleving.

Als laatst 

Wanneer iemand voor sterven kiest zal er gedacht worden dat een gevangene veels te makkelijk onder zijn straf uitkomt. dat is echter niet zo. Kiezen voor de dood zal namelijk nooit een makkelijke keuze zijn en als hier al voor wordt gekozen dan zal diegene waarschijnlijk gemotiveerd genoeg zijn om dit ook zelf te proberen. Dan kan het dus beter op een veilige manier dan op een gruwelijke manier die als traumatisch ervaart kan worden door bewakers en medegevangenen. Al met al ontkomt een crimineel zijn straf dan ook helemaal niet. Hij zal immers de rest van zijn leven zitten, alleen dat leven duurt korter dan gedacht.

In conclusie zitten er toch nog vele voordelen aan een crimineel die kiest voor de dood. Hij kan geen gevaar meer vormen voor zichzelf of anderen, scheelt de staat geld en helpt mee aan het oplossen van overvolle gevangenissen. Het is misschien wel zijn laatste goede daad. Het mooiste van alles is dat hij zijn straf helemaal niet ontkomt, hij laat hem alleen korter duren en dat is waarom een gevangene met levenslang zou moeten kunnen kiezen voor de dood.

bronnen:

https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/juristen-pleiten-voor-afschaffen-levenslang-doodstraf-op-termijn~b8f68b08/

https://politiek.tpo.nl/column/gedetineerden-die-ondraaglijk-en-uitzichtloos-lijden-hebben-recht-op-euthanasie/#

https://forum.girlscene.nl/forum/nieuws-en-actualiteiten/euthanasie-voor-gevangenen-265801.0.html

https://www.trouw.nl/nieuws/gevangene-kost-in-nederland-relatief-veel-250-euro-per-dag~bce56506/

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.