Prestatiedruk onder jongeren

Beoordeling 7.9
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • 4e klas vwo | 539 woorden
  • 28 oktober 2020
  • 30 keer beoordeeld
Cijfer 7.9
30 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Under Pressure - Remastered

Queen — Hot Space (2011 Remastered)

Misschien is dit een beetje een vreemde titel in eerste instantie, toch denk ik dat het heel toepasselijk is. Ik ga namelijk iets vertellen over prestatiedruk bij jongeren. Ik vind dat deze druk te groot is. Ik heb er zelf ook last van. Wanneer ik niet goed voor een vak sta, móet ik het goed doen bij de volgende toets en dat alles met mijn toekomst in gedachten. En ik ben niet de enige.

It all starts somewhere…

Het klinkt enigszins onwaarschijnlijk, maar het begint al op de basisschool. Steeds eerder worden kinderen getest op jonge leeftijd. Bovendien wordt er ook nog onderscheid gemaakt tussen “snelle” en “langzame” leerlingen. Daar had ik op mijn basisschool ook mee te maken. 

Waar ik lang mee heb gezeten is de druk die ik van thuis meekreeg. Dat begon bij de tafeltjes leren samen met mijn oma. Het ging wel goed, maar dat heeft me uiteindelijk erg ongelukkig gemaakt. Ook hier heb ik me pas vorig jaar van losgemaakt. En hoewel ik niet veel heb gemerkt van druk toentertijd, merk ik nu wel wat voor invloed het heeft gehad.

Too stressed to be blessed

De middelbare school, wat houdt dat in? Nieuwe start, nieuwe vakken, moeilijkere stof, meer toetsen, keuzestress, toekomstplan maken, al beginnen met een cv opbouwen, aan het perfecte plaatje voldoen? En dan nog examens?! Ik krijg bijna spontane stress bij het schrijven. Uit onderzoek blijkt dat 35% van de leerlingen in 2017 last had van prestatiedruk, dat is een stijging van bijna 8% ten opzichte van 2013. Dit kan komen door huiswerk, toetsen, keuzestress, toekomstplan, proefwerkweek etc. Ik heb tijdens de proefwerkweken hier ook last van, zo erg dat ik vaker een blackout of een mental breakdown heb. 

Studeren? Ja of nee.

Uit onderzoeken blijkt: meer dan 70% van de studenten geeft aan vaak tot zeer vaak druk te ervaren om te presteren, 32% heeft last van concentratieproblemen, bijna 53% kampt al met burn-outklachten en bij bijna 9% is een risico aanwezig op het plegen van zelfmoord.

De factoren die hier een rol spelen, zijn anders dan die bij middelbare scholieren, namelijk: cv-building, de competitieve maatschappij en de prestatiebeurs.

In deze maatschappij worden op een cv steeds vaker meer vaardigheden geëist. Deze moeten studenten dan buiten hun studie gaan behalen waardoor het vaak te druk wordt en ze het niet meer aankunnen. De prestatiebeurs maakt het er ook niet makkelijker op, aangezien dit ook weer druk geeft om eerder klaar te zijn met je studie, want bijbetalen kunnen niet veel studenten zich veroorloven. 

Niet langer wachten

Minister van onderwijs, Ingrid van Engelshoven, wil de resultaten van meerdere onderzoeken over prestatiedruk afwachten, omdat ze vindt dat deze nog geen goed landelijk beeld geven van dit probleem. Dit is volgens Jolien Dopmeijer, onderzoeker en docent, niet juist. Het is te begrijpen dat de minister voorzichtig is, maar er zijn wel al cijfers uit het oosten en westen van het land.

And… ACTION!

Ik ben ervan overtuigd dat het anders moet kunnen. De druk gaat niet zomaar weg, dus er moet wat aan worden gedaan. Zo kunnen we niet door. Zo raken we onze beste leerlingen kwijt aan prestatiedruk.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.