Stress jongeren

Beoordeling 5.7
Foto van anouk
  • Betoog door anouk
  • 4e klas havo | 773 woorden
  • 8 juni 2020
  • 148 keer beoordeeld
Cijfer 5.7
148 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Stress bij jongeren

Vier toetsen, twee keer training, kampioenswedstrijd, hond uitlaten, gezellig dagje met je vriendinnen, oppassen bij de buren, tien uur in de week werken bij de supermarkt, minimaal zeven uur slaap, groot project dat af moet deze week, je huiswerk allemaal netjes in orde en dan ook nog family time en dat allemaal in één week…

Stres jij hem al als je dit leest? Heel begrijpelijk veel jongeren kampen namelijk met stress. Veel mensen beseffen niet hoeveel jongeren tegenwoordig moeten doen. Wat jongeren op hun bordje krijgen, zijn natuurlijk niet de grootste dingen, maar allemaal kleine dingen bij elkaar opgeteld wordt uiteindelijk te veel. Veel jongeren kampen dan ook met klachten en lopen daar te lang mee rond. Het is dus hard nodig om onderzoeken te gaan doen naar jongeren met stres.

Schokkende Cijfers

Ten eerste, zijn de cijfers van de jongeren die stres ervaren veel te hoog. Ongeveer driekwart van de jongeren ervaren stress. Iso Parameters heeft verschillenden onderzoeken samengevoegd en daaruit kwam dat 32 procent van de leerlingen moeite heeft met zich te concentreren, bijna 53 procent kamt met burn-out klachten, zo’n 70 procent zegt druk en stress te ervaren en 9 procent heeft neigingen om zelfmoord te plegen. Omdat deze cijfers zo hoog zijn en al zo vroeg in hun leven aanwezig zijn, herkennen jongeren de klachten niet meer, omdat ze aannemen dat het normaal is. Het gevolg van het niet snel herkennen van klachten zijn: burn-outs, depressie’s of zelfs zelfmoord. Zelfmoord pogingen onder jongeren zijn ook schokkend gestegen, deze zijn namelijk verdubbeld. Stress en druk van bijvoorbeeld school of de ouders kan dus vitale gevolgen hebben.

Waarom voelen jongeren druk?

Vervolgens krijg je de vraag waarom jongeren deze druk zichzelf opleggen. Dat komt eigenlijk door de mensen om hun heen. Ook de maatschappij speelt een grote rol. Aangezien je in Nederland alleen nog maar een goeie baan krijgt met een goeie opleiding. Is de druk om slim te zijn en hoge cijfers te halen al gecreëerd. Niet alleen de maatschappij speelt een grote rol. Ook je ouders, je broer of je zus spelen een rol. Jij als kind wil altijd beter presteren dan je zus of broer. Je wilt betere cijfers halen, je wilt dat je sportprestatie’s beter zijn, zo kan je nog wel even door gaan. Om even bij je familie te blijven. Er zijn ook steeds meer mantelzorgers in Nederland. Dit klinkt heel mooi, maar ook een mantelzorger neemt erg veel stress met zich mee. Zo heeft deze persoon altijd de druk en verplichting om voor haar of zijn familielid te zorgen. Dit maakt dat jongeren die mantelzorgers zijn niet van hun jeugd kunnen genieten en vaak ook minder vrienden hebben, omdat ze niet naar een feestje etc kunnen gaan. Wanneer je niet veel vrienden hebt geeft dat een gevoel van falen, terwijl dit gevoel volkomen onterecht is. Zo is het gevoel voor jongeren dat ze aan alles moeten voldoen ook onterecht.

Wel of geen onderzoek?

Nu hoor je de oudere generatie’s al zeggen; ”ja maar vroeger was alles veel moeilijker, want je moest alles zelf doen.” Daar hebben ze gelijk in. Vroeger moest je nu eenmaal veel zelf doen, zoals naar school fietsen, naar de bibliotheek, kaart leren lezen, sociaal contact leggen was moeilijker, hoe je een zin goed kunt opbouwen kon je niet op internet opzoeken. Zo kun je nog wel even door gaan. Maar draai het nu eens om, iedereen verwacht nu dat de jongeren bijvoorbeeld makkelijker contact moeten kunnen leggen en dat jongeren een stuk socialer zijn. Of dat jongeren perfecte getypte verslagen schrijven. Weer een onbewuste eis die mensen stellen aan jongeren. Is het dan wel echt zo dat jongeren door de uitvindingen echt een makkelijker leven leiden? Natuurlijk zijn er dingen die een stuk makkelijker gaan, maar daar staat dan tegenover dat er ook geen excuses meer zijn. Vroeger kon je nog zeggen: ”sorry ik wist het niet”. Nu, integendeel, krijg je over je heen dat je het best even op google kon opzoeken.

Dus als u wilt dat uw dochter, zoon of zelfs u toekomstige kleinkinderen, niet door deze stress onderuit worden gehaald en later op een fijne jeugd kunnen terugkijken, dan moet er het liefst vandaag nog meer onderzoek komen! Wanneer er geen aandacht besteed gaat worden aan stress onder jongeren, zullen de cijfers van slachtoffers alleen nog maar stijgen. Er zullen meer Burn-outs komen. Ook zullen er steeds meer zelfmoord slachtoffers onder jongeren komen. Niemand wil dit voor hun kinderen of kleinkinderen. Dus laat er onderzoek komen naar stress bij jongeren!

Aantal woorden: 761

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.