Stop de overvolle klassen

Beoordeling 8.3
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • 4e klas vwo | 658 woorden
  • 5 juni 2020
  • 3 keer beoordeeld
Cijfer 8.3
3 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Stap in jouw toekomst

Kom naar de Open Avond van Inholland op woensdagavond 29 maart van 17:00 - 20:00 uur. Proef de sfeer en ontdek onze opleidingen.

Meld je aan!

 Stop de overvolle klassen

Lekker knus met zijn dertigen in een klas is heel leuk, maar is dat wel goed voor de leerprestaties want de leraar heeft zijn handen wel vol aan dertig leerlingen en niet iedereen kan tegen zo een grote benauwde klas. Is het dan niet beter om de klassen kleiner te maken? wij vinden dan ook dat klassen op de middelbare school maximaal uit twintig leerlingen zouden mogen bestaan.

Als eerst moeten we vaststellen wat de directe partijen hier van vinden. Uit een enquête van de Algemene Onderwijsbond onder leraren kwam naar voren dat volgens hen de ideale groepsgrootte op de middelbare school 22 is. De meeste klassen hebben nu echter gemiddeld 28 leerlingen. Een veel gehoord kritiekpunt van leraren op deze ‘monster klassen’ is dat het in zo’n klas onmogelijk is om goed les te geven. Zeker aan leerlingen die extra aandacht nodig hebben. 

We weten nu hoe de docenten de grote groepen ervaren, maar hoe zit dat bij leerlingen? Veel leerlingen die in een grote klas zitten, hebben het gevoel dat ze niet genoeg individuele aandacht van hun leraar krijgen en ze geven aan snel afgeleid te zijn. Ook worden ze niet goed geholpen als ze een onvoldoende staan, vertragen zwakke leerlingen de lessen en kennen leraren de leerlingen amper persoonlijk. Er zijn zelfs docenten die niet eens de namen weten van de kinderen in hun klas. Uit een enquête onder scholieren blijkt dat er weinig positieve geluiden te vinden zijn over grote klassen.

Een resultaat van het verkleinen van klassen zal zijn dat leerlingen zich beter ontwikkelen.  De Republikeinse gouverneur Andrew Lamar Alexander van Tennessee startte in 1985 een onderzoek naar kleine klassen. Uit dit onderzoek bleek dat de leerlingen die in de kleinere klassen hadden gezeten, beter waren in lezen en in rekenen. Ook bleek dat kinderen met ouders van een andere afkomst in kleine klassen zich veel beter ontwikkelen dan in grote klassen. Dit was niet het enige onderzoek dat is gedaan over kleinere klassen. Er waren ook onderzoeken in Zweden, Denemarken en Amerika. Uit al deze onderzoeken kwam dezelfde conclusie als in het onderzoek van Alexander. We zien dus dat leerlingen zich beter ontwikkelen op het gebied van lezen en rekenen als ze in een kleinere klas zitten.

Uit het onderzoek van Alexander bleek ook dat een kleine klas invloed heeft op de toekomst van een leerling. Zo bleek bijvoorbeeld dat de leerlingen minder vaak problemen hadden met criminaliteit en er minder tiener zwangerschappen waren. Bovendien bleek ook dat de leerlingen naar betere universiteiten gingen.

Nu hebben we gekeken naar het effect op leerlingen, maar wat is het effect op docenten. Leraren hebben nu al het hoogste percentage burn-outs van Nederland. Als we de klassen dus zo houden of groter maken bestaat er een kans dat het aantal burn-outs nog meer groeit. Door de burn-outs wordt het minder aantrekkelijk voor studenten om docent te worden. Dit is een groot probleem, want er is nu al een tekort aan leraren en het gaat over de komende 5 jaar meer  groeien. Dit zal de regering veel geld kosten. Daarom is het belangrijk om de klassen te verkleinen. Zodat het aantrekkelijker wordt om leraar te worden.

Er moeten dus kleinere klassen komen, omdat de docenten en leerlingen dat willen, het goed is voor de ontwikkeling van een kind, omdat het zorgt voor een goede toekomst voor de leerlingen en omdat het het lerarentekort kan tegenhouden. Ik hoop dat de regering snel verandering kan brengen, zodat we allemaal een fijne schoolperiode hebben

Bronnen:

https://decorrespondent.nl/5882/waarom-kleine-klassen-beter-zijn/467342546-d19da3b5

https://www.rtlnieuws.nl/geld-en-werk/het-lerarentekort-op-middelbare-scholen-is-groot-er-staat-niemand-voor-de-klas

https://decorrespondent.nl/5882/waarom-kleine-klassen-beter-zijn/467342546-d19da3b5

http://stopdeovervolleklassen.nl/brief.html

https://www.onderwijsvanmorgen.nl/kleinere-klassen-of-betere-leraren/

https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/kleinere-klassen~bb008a34/

https://www.beteronderwijsnederland.nl/forum/kleine-klassen-dat-zou-de-standaard-moeten-zijn/

https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/kleinere-klassen-2-~b6dceb4b/

Dit wil je ook lezen:

https://www.nationaleonderwijsgids.nl/columns/julliete-maltha/21929-grote-klassen-op-de-middelbare-school.html

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.