Lachgas

Beoordeling 7.9
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • 5e klas havo | 811 woorden
  • 16 april 2020
  • 91 keer beoordeeld
Cijfer 7.9
91 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Stel je de volgende situatie voor. Je bent 16 jaar. Er is een groot feest en jij en je vrienden zijn allemaal uitgenodigd. Natuurlijk ga jij ook. Je gaat naar binnen, ziet je vrienden en het ziet er gezellig uit. Je pakt wat te drinken en ziet opeens allemaal jongens en meisjes staan lachen met wat ballonnen in hun handen, je wil hetzelfde gevoel krijgen als zij, want het lijkt alsof ze het leuker hebben dan jijzelf. Ze leggen je uit wat je moet doen en je doet wat ze zeggen. Vervolgens voel je je na enkele minuten en wat zweverig, je lacht veel en krijgt een warm gevoel. Maar wat je niet weet is dat wat er in de ballon zat, lachgas was. Je weet niet wat de gevolgen zijn van het gebruik van lachgas. En net zoals jij, weten veel andere (met name jongere) mensen niet wat er allemaal fout kan gaan tijdens het gebruik van lachgas. Er gebeuren ook veel ongelukken met lachgas. Daarom vind ik dat het gebruik van lachgas er een leeftijdsgrens moet komen van 18 jaar.

Allereerst is bijvoorbeeld de leeftijdsgrens van een ander middel dat ook gebruikt wordt op feestjes ook 18 jaar, dat middel is natuurlijk alcohol. Alcoholgebruik vanaf 18 jaar is toegestaan maar net zoals alcohol, is lachgas een middel wat verslavend kan werken en veel ongelukken kan veroorzaken. De gevolgen van lachgas en alcohol komen voor grootste gedeelte met elkaar overeen. Deze gevolgen spelen natuurlijk sneller op bij overmatig gebruik, maar na één keer lachgas of alcohol zie of merk jij de aangerichte schade niet. Ook al is het er zeker wel, alcohol en lachgas tasten bijvoorbeeld je hersenen aan, kan hoofdpijn veroorzaken en vermindert je bewustzijn. Voorheen was de leeftijdsgrens van alcohol 16 jaar, er gebeurde toen veel ongelukken en er vielen zelfs doden. Dat wil je natuurlijk voorkomen, dat is de reden dat in 2014 de leeftijdsgrens werd opgehoogd naar 18 jaar. Het aantal ongelukken daalden aanzienlijk. Door een leeftijdsgrens van 18 jaar op lachgas te trekken verminder je ongelukken. Feitelijk kan nu iedereen aan lachgas komen en het gebruiken, maar of dat verstandig is valt over te twisten. Als je er een leeftijdsgrens aan koppelt kunnen minderjarige er niet meer gebruik van maken.

Naast dat ook alcohol pas gebruikt mag worden vanaf 18 jaar, zijn er nog meer redenen waarom er een leeftijdsgrens van 18 jaar moet komen op gebruik van lachgas. Je behoed jongeren tegen ongelukken en verslechtering van gezondheid door een leeftijdsgrens op gebruik van lachgas te trekken. Jongeren beseffen vaak niet tot welke gevolgen (te veel) gebruik van lachgas kunnen leiden. Gebruik van lachgas kan tot nare gevolgen leiden. Als de lachgas tank te koud is en je er via je mond gas uit haalt, kun je bevriezingsletsel oplopen. Ook kan regelmatig gebruik leiden tot neurologische schade. Er zit namelijk te weinig B12 vitamine in waardoor het een schadelijk gevolg heeft. In sommige gevallen kan je de schade niet verhelpen. Door invoering van de leeftijdsgrens mogen minderjarigen volgens de Nederlandse wet geen lachgas gebruiken, verminder je de kans op gezondheidsschade.

“Als je dingen verbiedt, wordt het stiekem gedaan” is iets wat veel mensen zullen zeggen als je een leeftijdsgrens instelt voor lachgas. “Nu zijn er ook genoeg minderjarigen die alcohol drinken, terwijl ze dat eigenlijk niet mogen”. Het klopt dat het nog steeds gedaan wordt, maar jongeren moeten zich realiseren dat een leeftijdsgrens trekken op iets niet zomaar gedaan zal worden. Het is puur voor hun eigen gezondheid en veiligheid en als ze het wel gebruiken is het hun eigen verantwoordelijkheid en risico. Zij overtreden dan willens en wetens de ingevoerde regel. Als het fout gaat, kunnen ze achteraf niet zeggen, “we zijn niet gewaarschuwd” of “we wisten niet dat we dat niet mochten doen”. Door een leeftijdsgrens te trekken maak je onderscheid tussen wanneer je oud en verantwoordelijk genoeg bent om de keuze te maken of je wel of geen lachgas gebruikt.

Kortom, lachgas is in vele opzichten een schadelijk middel dat vergelijkbaar is met alcohol. Op het gebruik van alcohol zit een leeftijdsgrens van 18 jaar. Omdat lachgas te vergelijken is met alcohol moet er ook een leeftijdsgrens komen op lachgas. Verder behoed je minderjarigen van het oplopen van nare ongelukken en gezondheidsschade door een leeftijdsgrens aan te binden. Willen ze alsnog lachgas gebruiken, is het hun eigen verantwoordelijkheid en zullen ze de gevolgen moeten dragen. Want de overheid, wie deze grens zou moeten trekken, zal niet zomaar een leeftijdsgrens trekken. Tuurlijk zullen er mensen zijn die zullen zeggen dat het stiekem zult gaan gebeuren. Maar dan is het niet hun eigen verantwoordelijkheid, alles wat er dan fout gaat is hun eigen schuld. Want er is niet zomaar een leeftijdsgrens op. Wil je dat er minder ongelukken komen met minderjarigen en lachgas? Zet er dan een leeftijdsgrens op, en je komt een heel eind!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.