Vogelpest

Beoordeling 5.6
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • 4e klas vwo | 536 woorden
  • 21 mei 2003
  • 38 keer beoordeeld
Cijfer 5.6
38 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Onderwerpen

ADVERTENTIE
Stap in jouw toekomst

Kom naar de Open Avond van Inholland op woensdagavond 29 maart van 17:00 - 20:00 uur. Proef de sfeer en ontdek onze opleidingen.

Meld je aan!

Vogelpest onder Hobby-pluimvee

In Nederland heerst nu al weer een aantal maanden de vogelpest. Deze ziekte treft de pluimvee-stapel. Daaronder behoren: kippen, eenden, zwanen, kalkoenen en ganzen. Voornamelijk de kippenindustrie is zwaar getroffen. Om verspreiding te voorkomen zijn er maar enkele mogelijkheden. • Vernietigen • Alle potentiele dragers inenten
Aangezien het inenten van potentiele dragers niet mogelijk is, denk aan de dieren in het wild, zijn er al miljoenen kippen systematisch afgemaakt om spreiding van deze ziekte te voorkomen. Het merendeel van deze dieren was kerngezond, maar moesten preventief vermoord worden. Want hoe grondiger je dit doet, hoe groter de kans dat de ziekte wordt uitgeroeid. Daarom is het ministerie nu ook overgegaan om het afmaken van hobby pluimvee. Mensen die voor hun plezier pluimvee houden, moeten hun dieren inleveren in plastic kratten.Ze worden dan opgehaald om afgemaakt te worden. Doen ze dit niet, dan maken ze kans op een dikke boete van 1000 euro of meer en worden de dieren alsnog afgemaakt. De overheid is op deze manier dom bezig. Is het nodig om gezond hobby-pluimvee af te maken?

De hobbykippen hoeven niet afgemaakt te worden. De kans dat ze de ziekte krijgen en verder verspreiden is niet groot. Het ruimen van hobbykippen is beslist niet het middel om verdere verspreiding van vogelpest te voorkomen. Al het pluimvee afmaken is immers onmogelijk: Wilde vogels kunnen de vogelpest ook krijgen. Daarentegen worden ze er niet ziek van, maar verspreiden ze enkel de pest verder. Wat willen ze dan als volgende stap? Al het wilde gevogelte in de lucht doodmaken!?

Verder zijn deze hobbykippen kiplekker. De beestjes zouden ingeënt kunnen worden, in plaats van afgemaakt worden, maar dat wil de Europese Commissie niet. Als argument gebruiken ze: Gevaccineerde dieren kunnen niet meer geëxporteerd worden, daarom weigert Europa enten toe te staan. Maar het gaat hier toch om huisdieren. Ze zouden de hobbykippen wel moeten vaccineren omdat ze toch voor eigen gebruik zijn.

De vogelpest woedt dus in grote pluimvee bedrijven op het platteland. Mensen met hobbykippen komen niet eens op het terrein van deze bedrijven. Ze hebben daar niets mee te maken en er dus ook geen contact mee. Verspreiding door mensen is niet waarschijnlijk. De kans is dus heel klein dat de hobbykippen ziek worden.

Ook is het afnemen van de dieren voor de mensen een mentale schok. Voor deze mensen is hun kip, vergelijkbaar met een hond of kat voor ons. Het moet vreselijk zijn als je huisdier dan wordt afgenomen. Hoe ver wil men in dit proces doorgaan? Wat nou als blijkt dat ook varkens of zelfs honden de ziekte overbrengen. Willen ze die dan ook allemaal gaan afmaken? Mensen zijn in staat veel te ondernemen. In mijn ogen is de grens al overschreden.

Als gevolg van de vogelpest in Nederland wordt het pluimvee in het getroffen gebied geruimd. Niet alleen gebeurt dit met pluimvee bedrijven. Ook de zogenaamde Hobbykippen worden hiervan de dupe. Naar mijn idee is dit een volkomen zinloze en dieronvriendelijke maatregel. De kans dat deze dieren de ziekte overbrengen is zo klein dat het niet opweegt tegen het leed wat de dieren en hun baasjes aangedaan wordt. Schadevergoeding of een nieuwe kip maakt het niet goed, want: Gevoelswaarde is onbetaalbaar.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.