Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

De kwaliteit van de Nederlandse democratie

Beoordeling 5.8
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • 4e klas havo | 684 woorden
  • 24 juni 2004
  • 59 keer beoordeeld
Cijfer 5.8
59 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
De kwaliteit van de Nederlandse democratie. Om over de kwaliteit van de Nederlandse democratie te praten moet je precies weten wat democratie inhoud. Een democratie is een regeringsvorm waarbij mensen het recht hebben hun eigen regering te kiezen en hun staat naar eigen inzichten in te richten, mits de burgers hun grondrechten behouden. Het volk oefent daarbij invloed uit op de regering via een gekozen volksvertegenwoordiging, een parlement. Dat parlement wordt om de paar jaar gekozen. Hoewel alle mensen in een democratie het dus samen voor het zeggen hebben, is het niet zo dat iedereen altijd zelf over alles meebeslist. In de grondwet staan de rechten en de plichten van de burgers en van de overheid. Ministers en andere bestuurders kunnen daardoor niet zomaar doen wat ze willen. De democratie heeft dus een paar essentiële basiskenmerken: - Degenen die de macht uitoefenen ontlenen hun macht aan het volk en zijn daarom verantwoording schuldig aan dat volk. - De macht van de regering wordt beperkt doordat er in de grondwet bepaalde grondrechten staan, waaraan zij zich moeten houden. - Iedere burger mag meebeslissen over het beleid van een land door middel van het kiesrecht. Aan dat kiesrecht moeten geen voorwaarden zijn verbonden. Er zijn ook nog aanvullende kenmerken van de democratie: - De vrijheid om te denken, te geloven, te zeggen en te schrijven wat men wil - Gelijkheid van iedereen voor de wet - Het recht op bescherming, privé-leven en bezit - Vrije verkiezingen in een twee- of meer-partijenstelsel - Het recht op een menswaardig bestaan - De bereidheid compromissen te sluiten en rekening te houden met groepen die in de minderheid zijn - Vertrouwen van de bevolking in de parlementaire democratie

We weten nu wat democratie is maar het tweede punt is nu de kwaliteit. Iedereen heeft zijn eigen referentie kader en de een vind de Nederlandse democratie daardoor goed verlopen, terwijl een ander het vreselijk vind gaan. Voor mijzelf vind ik dat wij niet mogen klagen. Bij een democratie vind ik dat gelijkheid heel belangrijk is. En de kloven tussen de sociale lagen de sekse en de inkomens worden steeds minder. Er zullen altijd sociale lagen blijven bestaan toch vind ik dan weer ook de motiverende factor van de maatschappij. Dit zorgt dat je hoger op wilt komen. Om weer terug te komen op de verkleinende kloven, vind ik dat ook bij de sekse het verschil bijna weg is. Het verschil is er nog wel maar klein. Niet veel mensen kijken meer raar op als er een vrouw in de directeurs stoel zit of als ze een man achter het fornuis zien staan. De rolpatronen vervagen. En als laatste het verschil in inkomens is ook fors gedaald. Ook hier geld dat er verschil moet zijn. Maar in vergelijking tot andere landen ligt het bnp per hoofd niet ver uit elkaar. En dit zorgt weer voor harmonie in onze samenleving ook wel maatschappij. Ik vind dus dat je bij deze mag concluderen dat de Nederlandse democratie in Nederland best goed is. En dat de principes en kenmerken van een democratie in praktijk goed functioneren. Om de kwaliteit van de Nederlandse democratie weer in een twijfel te trekken in verband met de media betekend dat voor mij, of wij als burgers van Nederland wel een helder beeld krijgen wat betreft de politiek. En dus indirect ook de democratie voor Nederland. De media kan door middel van de agenda theorie heel veel invloed hebben. Het zou dus best zo kunnen zijn dat iemand als J.P Balkenende de media en pers betaald om veel en goede stukjes aan de buitenwereld te laten zien zodat hij beter over komt, Of dan juist de slechtere stukjes laat zien van zijn grootste concurrent. Dit zou best mogelijk kunnen zijn want hoe kun je dat nou zeker weten. Maar als ik het iets rationeler bekijk dan denk ik dat dit niet zou kunnen gebeuren de pers heeft namelijk ook onderlinge concurrentie en zo zorgt iemand er voor dat, dat niet gebeurd. De laatste jaren is er democratisch niet veel verandert langzaam aan zijn de kloven kleiner geworden.

REACTIES

L.

L.

Knap geschreven! :-)

Helaas niet wat ik zocht...

19 jaar geleden

H.

H.

<div>ZOek dan naar iets anders met je 14 jaar geleden a sehba </div>

4 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.