Er wordt veel gesproken over het zogenaamde hoofddoeken verbod. Onder andere de VVD wil een hoofddoekjes verbod aankaarten. Er zijn ook al veel discussies op forums begonnen. Maar kan dit verbod eigenlijk wel? Er is toch vrijheid van meningsuiting. Ik vind dat elke burger recht heeft op een eigen mening en een eigen manier van uiten. Ik ga in deze essay verder uitleggen waarom.
Allereerst vind ik het niet goed dat je niet voor je eigen mening uit mag komen. Hierdoor voelen mensen zich niet meer op hun gemak. Er kan een bedrukte sfeer ontstaan en iedereen moet oppassen over wat hij of zij zegt. Dit geldt niet alleen voor mondeling, maar ook voor schriftelijk.
Bovendien staat het recht op een eigen mening en manier van uiting beschreven in de wet. Zo staat in het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens, artikel 10, dat ieder mens recht heeft op vrijheid van mening en op de manier waarop die zijn mening uit. Het is wel verboden om haat te zaaien. Hier is onlangs ook Wilders voor berecht.


Ten derde is het goed voor de culturele ontwikkeling. Je kunt horen wat anderen van iets vinden en je kunt ook respect voor elkaar opbrengen, omdat je weet waarom een ander zich zo gedraagt.
Verder geeft je eigen mening uiten ook een gevoel van voldoening. Vooral als er naar je menig wordt geluisterd en er wat aan wordt gedaan. Als veel mensen iets vinden maar er maar steeds niet wat over wordt gezegd is dat niet goed.
Ten vijfde is de kans op geweld en vernieling kleiner. Door vrijheid van meningsuiting toe te staan, kunnen mensen hun mening kwijt. Als mensen hun mening niet kwijt kunnen, gaan ze hun mening op andere manieren uiten. Denk aan graffiti, vernieling, etc.
Ten slotte is het ook niet goed om zomaar alles klakkeloos van een ander aan te nemen. Als je ergens ook over wilt meepraten moet je je erin verdiepen. Hierdoor krijgen mensen een betere kijk op het leven.
Naast alle voordelen zijn er ook nadelen van vrijheid van meningsuiting. Het kan namelijk veel geld kosten. In Denemarken heeft Rasmus Sand Hoyer voor economische problemen gezorgd. Door zijn negatieve gedachten over de Islam kopen Islamitische landen geen Deense producten meer. Des te minder producten ze verkopen des te meer geld te mislopen.
Maar dit weegt niet op tegen al het goeds dat de vrijheid van meningsuiting verder met zich meebrengt.
Al met al vind ik dat iedere burger recht heeft op een eigen mening. Het is goed voor de ontwikkeling, voor de sfeer, het geeft voldoening, de kans op geweld is minder en je krijgt een betere kijk op het leven. Bovendien is er een wet over gemaakt. Vrijheid van meningsuiting is een goede toevoeging aan een democratie!

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.