Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Godsdienst en wetenschap

Beoordeling 7.3
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • 5e klas vwo | 432 woorden
  • 24 februari 2009
  • 19 keer beoordeeld
Cijfer 7.3
19 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Godsdienst en wetenschap… sommige mensen zouden er uren over door kunnen praten, maar ik heb er eigenlijk niet zo veel over te zeggen. Het lijkt wel een oorlog met twee grote partijen: Het Geloof versus De Wetenschap. Dit is niet altijd zo zwart-wit, maar in discussies tijdens de lessen godsdienst zijn vaak wel twee kanten van het verhaal, hoewel je dan vaak eerder spreekt over geloof versus niet-geloof. Soms lijkt erop alsof geloof en wetenschap niet samen kunnen gaan. Of is dat niet waar?

Ik was lichtelijk verbaasd toen mijn nieuwe scheikundedocent het jaar begon met het voorlezen van een psalm, een verhaal over God en een gebed. Bij een vak als scheikunde zou je toch niet verwachten dat een lerares zo fanatiek is over het geloof. Scheikunde is immers een belangrijke tak uit de wetenschap. Maar als we dat al vreemd vinden, dan vergeten we een aantal belangrijke pioniers. Newton bijvoorbeeld was naast wetten formuleren ook bezig met het christendom en hij geloofde erg. Hij is niet de enige. Dit soort dingen willen mensen nog wel eens vergeten, maar zijn toch een soort bewijs voor dat geloof en wetenschap best samen kunnen gaan.


Maar wat vind ik er eigenlijk van? Is een tweedeling terecht? Nee, dat vind ik niet. Overal zie je voorbeelden van mensen die in allebei wel een beetje geloven. Ik ken inderdaad een aantal mensen, NT’ers, leraren van exacte vakken of andere mensen, die geloven in de scheppingstheorie en niet in de evolutietheorie, maar die de overige dingen in de wetenschap wel omarmen. Bij elke ontwikkeling in de wetenschap hebben ze zelf de keuze. Is dit waar? Is dit door God gekomen of is dit allemaal natuurlijk? Het is aan ieder persoon om die vraag zelf te beantwoorden en je eigen mening te vormen over het geloof en de wetenschap.

Ik denk niet dat ik mijn visie op het geloof verder hoef te introduceren… ik geloof dat dat algemeen bekend is, maar als wijze van witheidopvulling zal ik toch nog maar wat erover vertellen. Ik sta toch echt meer aan de kant van de wetenschap. Daar kijk ik wel kritisch tegenaan. Ik geloof niet meteen wat iemand beweerd, als het idee net nieuw is en het gewoon onlogisch klinkt. Immers, vele dingen uit het verleden bleken incorrect te zijn, maar dat heeft in principe weinig met de relatie met godsdienst te maken.

Kortom, godsdienst en wetenschap… het is niet zo zwart-wit als het soms lijkt, het is best mogelijk om van beiden wat te nemen en dat is in de praktijk ook wat de meeste mensen doen.

REACTIES

T.

T.

WATER IN AARDE



De waterende aarde en de zondvloed

Hetgeen ik hier verkondig , is de mening van een eenvoudig man, niet universitair onderricht, en wiens mening tot stand kwam na uitvoerige studie van de Bijbel en andere geschriften, en die beweerd dat de aarde grotendeels uit water bestaat! Een enorme bol waarop de contingenten drijven.

Ik nodig de lezer uit hierover hun oordeel en mening te geven

Wij beginnen met de Zondvloed, de grootste ramp uit de menselijke geschiedenis, waarbij het water 15 ellen boven de hoogste bergen kwam te staan. De vraag die men daarbij direct kan stellen is :"Waar kwam al dat water vandaan?

Moeder Aarde, die al eeuwen door het Heelal wentelt, bevolkt met vreemde kostgangers, die door bemanningen van vliegende schotels, een "raar diersoort" kan worden genoemd, kan, als men mij geloofd, dus enorm last van waterzucht hebben.

Volgens de Bijbel, een boek die velen net zo boeiend vinden als een telefoonboek en een "onzinboek", kreeg zij eenmaal de gelegenheid uit een barstend volle blaas een gigantische plas te doen. Bij die Zondvloed! Al het ingehouden water mocht zij lozen via de Kolken der grote Diepte die "openbraken" (Genesis 7; 11) Nou, dát was even een opluchting!

Zo

11 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.