Genetische manipulatie

Beoordeling 6.1
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • 5e klas havo | 495 woorden
  • 14 november 2002
  • 34 keer beoordeeld
Cijfer 6.1
34 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak

ADVERTENTIE
Stap in jouw toekomst

Kom naar de Open Avond van Inholland op woensdagavond 29 maart van 17:00 - 20:00 uur. Proef de sfeer en ontdek onze opleidingen.

Meld je aan!

Mijn mening over genetische manipulatie

Genetische manipulatie is het veranderen of toevoegen van genetische eigenschappen van een organisme. De wetenschappers hebben tegenwoordig steeds meer ontwikkelingen doorgevoerd op het gebied van genetische manipulatie: dieren kunnen gekloond worden, er kunnen grotere tomaten gekweekt worden en men kan voedsel zo kweken dat het langer houdbaar is. Ik vind in ieder geval dat men genetische manipulatie moet blijven ontwikkelen, maar dat er voor sommige gevallen andere oplossingen moet komen.

Genetische manipulatie is in sommige gevallen een erg goede ontwikkeling, denk maar de nieuwe medicijnen die ontwikkeld kunnen worden door het gebruik van genetische manipulatie. Hierdoor kunnen in de toekomst misschien dus wel medicijnen tegen aids en kanker uitgevonden worden, zodat mensen later tegen heel veel ziektes beschermd zijn.

Ook ben ik voor genetische manipulatie als we het hebben over voedsel. Er kunnen grotere gewassen gekweekt worden en ook kunnen deze gewassen langer bewaard blijven dan voorheen. Ik denk dat dit vooral zijn voordelen zal hebben voor de Derde Wereld. Als deze methodes in de Derde Wereld gebruikt zullen worden, dan zal er waarschijnlijk minder honger heersen dan voorheen.

Er zijn tegenwoordig ook GEN-tests, waarin je kunt zien of je ergens erfelijke aanleg voor hebt. Dit kan bijvoorbeeld beslissend zijn bij het nemen van een kind. Als jij zwanger zou zijn en je hebt aids of een andere erfelijke ziekte dan kun je beslissen het kind te aborteren. Door deze GEN-tests kun je dus aan essentiële informatie komen die bepalend kan zijn voor je leven. En het schaadt verder niemand.

Maar als bij genetische manipulatie dieren worden gebruikt ben ik hier wel op tegen omdat deze dieren alleen maar worden gezien als productiemiddel. Deze dieren worden gefokt alleen maar om mee te experimenteren, hun hele leven in een kooitje te zitten en om daarna dood te gaan, want meestal hebben deze dieren na een experiment niet meer lang te leven.

Wat betreft het klonen heb ik het volgende te zeggen: je kunt wel proberen een superras te kweken, maar dit zal door lang niet alle volkeren geaccepteerd worden. De blanken vinden dat een het superras blank moet zijn en de zwarten vinden dat het superras zwart moet zijn. Er zijn nu teveel verschillen in de bevolking en met die verschillen kun je geen gezamenlijk superras vormen. En mensen moeten ook wel een eigen identiteit houden en niet dat over tien jaar iedereen er hetzelfde uitziet omdat dat ‘mooi’ is.

Ik ben dus voor genetische manipulatie in bepaalde gevallen. Ik denk dat genetische manipulatie alleen mag worden toegepast als je er mensen mee helpt, bijvoorbeeld bij medicijnen, voedsel en GEN-tests. Maar niet als je er mensen of dieren mee schaadt, dit gebeurd bijvoorbeeld als er dieren worden gebruikt om mee te experimenten of als er een superras gemaakt gaat worden. Genetische manipulatie mag dus maar in bepaalde gevallen gebruikt worden. Maar ik vind wel dat genetische manipulatie zich moet blijven ontwikkelen zodat er in de toekomst steeds meer mogelijk is.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.