Euthanasie

Beoordeling 5.4
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • Klas onbekend | 510 woorden
  • 3 maart 2009
  • 5 keer beoordeeld
Cijfer 5.4
5 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Onderwerpen

ADVERTENTIE
Sturen mensen in jouw appgroep ongevraagd naaktbeelden door?

Weinig mensen zitten te wachten op ongevraagde naaktbeelden, maar toch worden ze massaal doorgestuurd. Het verspreiden van zulke beelden is eenvoudig, maar kan grote gevolgen hebben voor degene over wie het gaat. Het is dus belangrijk om in actie te komen als je ongevraagd naaktbeelden van iemand hebt ontvangen. Weten wat jij het beste kunt doen? 

Check het nu!

Wat is euthanasie?
Euthanasie is het op hun eigen verzoek bewust doen eindigen van het leven van patiënten die ondraaglijk en uitzichtloos lijden => levensbeëindiging

Mag dat, euthanasie?
Er zijn verschillende opvattingen over het mogen en kunnen van euthanasie.
Sommige mensen zeggen direct ja. Want zij willen niet dat iemand pijn moet lijden terwijl hij tóch dood gaat.
Anderen zeggen direct nee. Want zij zijn misschien heel gelovig en vinden dat de enige die daar over mag beslissen God zelf is. De pijn die bij een erge ziekte voor kan komen noemen zij dan de wil van God.
Ook voor artsen is het erg moeilijk te beslissen hier aan mee te werken. Want zij hebben lang geleerd om dokter te kunnen worden en dat was juist om mensen beter te maken en niet dood te laten gaan.

Wanneer euthanasie?
Iemand heeft een ongeneslijke ziekte en alleen nog uitzicht op vreselijk veel lijden. Vaak zegt zo'n iemand lang van te voren al dat hij op een bepaald moment dood wil.

Wie moet het doen en hoe?
Een patient die echt euthanasie wil, bespreekt dat met de dokter. Die weet dan wanneer het goede moment is gekomen. En die kan dan óf bijvoorbeeld een injectie geven waardoor iemand zacht sterft, óf ophouden met een behandeling, bijvoorbeeld de ademhalingsmachine stop zetten.

Wat vindt de omgeving er van?
Familie en vrienden zijn vaak ook op de hoogte. Maar als het moment komt is het voor heel veel mensen erg moeilijk. Ze hebben last van hun geweten.
Je laat je vader of moeder of een goede vriend dood gaan, je werkt er aan mee.

Wanneer komt euthanasie ook nog voor?
Het kan ook nog anders. Soms krijgen doktoren wel mensen die euthansaie willen die helemaal niet ongeneeslijk ziek is. Maar iemand die gewoon geen zin meer om te leven heeft. Iemand die vindt dat het leven zinloos is geworden en ondraaglijk lijden betekent. Geestelijke pijn dus.

Soms is dat voor te stellen: een oude man, helemaal alleen op de wereld. Veel verdriet misschien omdat zijn vrouw pas dood is. Misschien heeft hij geen kinderen of nog familie. Zo iemand heeft geen zin meer.
Maar kan dan euthanasie gedaan worden? Veel dokters weten dat dan niet meer.

Het kan ook heel moeilijk zijn om voor te stellen: een meisje/jongen van 16 jaar “ziet het niet meer zitten” en zegt dat –ie dood wil. Vriendje of vriendinnetje kwijt, of gewoon niet leuk op school en in een flinke dip zitten.
Die wil misschien echt serieus niet meer leven.
Maar kan dan euthanasie gedaan worden? De jongen/meisje zal heel serieus zijn. Maar een dokter zal daar echt niet aan beginnen.

Vinden wij in Nederland euthanasie een goede zaak?
In Nederland is een regeling dat onder sommige omstandigheden, en dan alleen in het geval dat iemand ongeneselijk ziek is, er een aantal punten door een dokter beoordeeld moeten worden en dan mag euthanasie. Maar als hij dat niet goed doet, kan hij vervolgd worden voor moord.
De meeste dokters zijn daar dan ook heel voorzichtig mee.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.