Stemrecht vanaf 16 jaar

Beoordeling 5.4
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • 3e klas havo | 313 woorden
  • 27 januari 2002
  • 230 keer beoordeeld
Cijfer 5.4
230 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Stap in jouw toekomst

Kom naar de Open Avond van Inholland op woensdagavond 29 maart van 17:00 - 20:00 uur. Proef de sfeer en ontdek onze opleidingen.

Meld je aan!

Stemrecht vanaf 16 jaar?

In Nederland mag je pas stemmen als je 18 bent. Waarom 18 jaar? Heeft iemand van 18 jaar een betere mening en meer verantwoordelijkheidsgevoel dan iemand van 16 jaar? Want verantwoordelijkheidsgevoel en zelfstandig je eigen mening bepalen zijn de voorwaarden om te kunnen stemmen. Hebben 18 jarige “dat” wel en 16 jarige niet? Hebben 40 jarigen dat eigenlijk wel?

Een 16 jarige woont over het algemeen nog bij z’n ouders. Een 16 jarige wordt door z’n ouders voorzien van alle levens benodigdheden En is daardoor totaal niet geïnteresseerd in de maatschappij. Voor hen vertegenwoordigen hun ouders de maatschappij. Interesse voor politiek en economie zul je bij een doorsnee 16 jarige niet gauw vinden.

Ondanks 16 jarige toch hun eigen mening beginnen te ontwikkelen hangt deze mening vaak af van hun ouder, want buiten een mening over een partij van hun ouders zijn ze verder nog niet veel in aanraking gekomen met andere meningen over een partij, behalve dan de mening van leeftijdsgenootjes, maar die zijn vaak nog niet standvastig genoeg.

Een 16 jarige houdt zicht voornamelijk nog bezig met zich zelf en andere leeftijdsgenootjes. Ze houden zich nog helemaal niet bezig met de maatschappij, want die draait wel door dankzei de ouders. Door deze veiligheid beginnen ze zicht toch ook aftezetten van hun ouders en zoeken ze naar hun eigen mening. Ze krijgen informatie binnen van televisie, kranten en school. Ook is de mening van leeftijdsgenootjes nog erg belangrijk voor ze.

En zo heel langzaam volstrekt zich een proces van 16 tot 18 jaar. En in die periode volstrekt zich een proces waarin jonge mensen genoeg kennis en onafhankelijkheid bereiken, om zich zelfstandig een mening te vormen. Met 18 jaar is dit proces voltooid en kunnen zei zelfstandig op een komende regering stemmen. Alhoewel zelfstandig een mening vormen bij sommige mensen dit nog veel langer kan duren en bij sommige volstrekts dit proces nooit. Maar moet je die mensen hun stemrecht ontnemen?

REACTIES

H.

H.

haay,
hartstike bedankt!
hen je toevallig het boek sporen voor geschiedenis?
ik moest het daar namelijk voor gebruiken!
tnkx!
-xxxxx- hannah

21 jaar geleden

S.

S.

Denk je echt dat iemand van 16 stemrecht moet krijgen???

Volgens mij moet je stemrecht laten gelden naar het IQ en niet zo zeer de leefdtijd.

20 jaar geleden

P.

P.

6 jaar geleden

S.

S.

Hee, goed geschreven ;) maar het is geen betoog, maar een beschouwing. Je eindigt met nog steeds de zelfde vraag waardoor je de lezer er alleen over na laat denken. Dat is een beschouwing ;)

12 jaar geleden

B.

B.

dit is boelshit sorry hoor maar waarom zijn wij niet geïnteresseerd in de maatschappij?! Ik ben volkomen geintereseert! Waar ik voor ben: laat jongeren van 15, 16 en 17 een test doen op het internet of waar dan ook om aan te tonen dat hun genoeg weten over de maatschappij en politiek! ik bedoel al die bezuinigingen en dat soort dingen daar hebben wij straks ook mee te maken en wow naar 67 ?! WIJ MOGEN DAAR NIKS VAN ZEGGEN !!!!! Dit zorgt voor een ongelofelijk oneerlijke situatie. en of ze niet slim genoeg zijn pardon hé! iemand die gehandicapt is (niet gemeen bedoelt) mag ook stemmen!!! terwijl wij jongeren dat niet mag!!! Dit slaat NERGENS OP!!! DE REGERING ONTEEMT ONS HET ALLERBELANGRIJKSTE: DEMOCRATIE!!!

10 jaar geleden

A.

A.

@bassiebe

Dit betoog zegt niet dat ''JIJ'' specifiek niet geinteresseert bent in politiek of de maatschappij.... maar over het algemeen zijn mensen van 15 dat nog niet. En weten ze er nog niet zo veel over omdat ze nog weinig voorlichting hier in hebben gehad. En oja,, ik denk dat je de AOW bedoeld ipv de wow. (Algemene Ouderdoms Wet). Zoals ik al zei, 15 jarigen weten nog niet zo veel van de AOW af en datsoort maatschappelijke discussies. Ook word je mening nog erg beinvloed door je ouders. En ja,, er zijn ook heel veel mensen die stemmen op de politieke persoon .(bijv: oh die meneer Wilders vind ik een leuke man dus stem ik maar op hem) Terwijl ze niks weten over zijn plannen voor de toekomst. Als je 18 bent heb je al voorlichting over de maatschappij gehad, en heb je je al een beetje van je ouders afgescheiden qua mening.

en over democratie gesproken, wees blij dat je in een democratisch land leeft.

en die gehandicapte mag ook stemmen ja, maar wel als hij/zij 18 is net als jij.

10 jaar geleden

T.

T.

@bassiebe

Jij kan voor je zelf denken dat je geinteresseerd bent in politiek. Maar als jij klaagt over misschien 2 jaar langer door werken nu je 15 bent, ben je nog erg kortzichtig.

De AOW is ingesteld op 65 jaar toen mensen gemiddeld genomen 70 jaar werden. Dus een pensioen van 5 als je al echt oud was. Aan gezien de levensverwachting wel stijgt maar je leeftijdsnorm van de AOW niet, is dit niet te financieren voor de overheid.
Daarom zou de AOW norm naar 70 moeten o.i.d om het normaal te houden.

Dit blijkt dat jij nog even 3 jaar mag verdiepen en we jou nog niet met je kortzichtige blik bij de stembus willen hebben.
Door de jeugd wordt over het algemeen alleen naar hun eigen belangen gekeken en niet naar het lands belang.
Daarom geen jeugd onder de 18 naar het stemlokaal.

10 jaar geleden

P.

P.

Een hoger IQ correspondeert niet met verantwoordelijkheid of een betere anticipatie in de maatschappij. De opmerking van Steven Rietveld getuigt dat hij zeker niet de verantwoordelijkheid heeft om te stemmen.

5 jaar geleden

P.

P.

mail me ff

4 jaar geleden

P.

P.

kan je me ff verdere uitleg geven in de mail?

4 jaar geleden

J.

J.

hoi

4 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.