Scholieren tussen 13 en 17 jaar gezocht!

Doe mee aan dit korte onderzoek over statiegeld en maak kans op 20 euro Bol.com tegoed

Meedoen

Ode aan Firefox

Beoordeling 8.8
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • Klas onbekend | 1184 woorden
  • 12 oktober 2007
  • 490 keer beoordeeld
Cijfer 8.8
490 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Welke studie past bij jou? Doe de studiekeuzetest!

Twijfel je over je studiekeuze? Ontdek in drie minuten welke bacheloropleiding aan de Universiteit Twente het beste bij jouw persoonlijkheid past met de gratis studiekeuzetest.

Start de test
Inleiding

Volgens sommige mensen (die hard n00bs) wat in gewone taal betekent: mensen die niet veel van computers afweten of hun kennis FINAAL VERKEERD gebruiken. Is firefox een minder goede browser dan IE ofwel Internet Explorer, deze is ontwikkeld met het doel Internet te verkennen. Ik zelf en vele met mij denken daar anders over.

ook al komt er IE 99.9, Firefox heerst.... Leren de scriptkiddies eens echt programmeren ;-) “citaat”

Dit citaat geeft dat aan. Waarom mensen zo onwetend zijn snappen vele wetenschappers nog steeds niet, dit heeft waarschijnlijk te maken met de geestelijke en thuissituatie waarin deze mensen verkeren. De situatie is te vergelijken met een schizofreen persoon die denkt dat hij door mensen wordt bedreigt. De “die hard n00bs” denken dat hun IE wordt aangevallen door firefox, de denkbeeldige vijand, die eigenlijk beer is als IE.

Ode 2 Firefox:

You can be my Firefox

Verse 1:
I was so afraid
to come out of the dark
where the light from my LCD
Kept me safe and warm
But a big screen movie
made me creep into the light
And that is when I saw you
and I felt alright

Chorus:
My heart went Yahoo!**
When I Stumbled Upon** you
I couldn't help to Google**
Your beautiful face
So please don't be Froogle**
with your love for this nerd
You can be my Firefox**
and I will be your Thunderbird**

Bridge:
All I want to be is your MP3
that is close to your heart in your iPod**
And when I'm missing you
I want to lay my head on your laptop

Verse 2:
I am blogging your name
to the whole of the world
I created a web site
so that I can proclaim
that my love is not a virus
or spyware to you
So please let down your firewall
And be my CPU

Geschiedenis:

De geschiedenis van Mozilla Firefox gaat eigenlijk helemaal terug tot in 1992, wanneer de ontwikkeling van Mosaic, één van de oerbrowsers van het world wide web, een start nam.
Mosaic was de allereerste internetbrowser met een GUI (Graphical User Interface): de eerste browser die webpagina's grafisch liet zien, met gekleurde links e.d. Voorheen waren er enkel tekstbrowsers beschikbaar (zoals Lynx), waar afbeeldingen niet getoond werden.
Uit Mosaic ontstond in 1994 de Netscape Navigator, de browser waaronder het internet zijn grote doorbraak kende. Netscape kende als browser een enorm marktaandeel, en dit ontging Microsoft niet. Zij ontwikkelden een eigen browser, Internet Explorer, en bundelden deze vanaf 1996 mee met Windows 95.
Wat volgde, was een browseroorlog, waarbij Netscape en Microsoft massa's geld en moeite investeerden in de ontwikkeling van allerlei nieuwe functies, om elkaar te overtroeven. Deze wildgroei van functionaliteit ging bij Netscape echter vooral ten koste van de stabiliteit en de onderhoudbaarheid, en bovendien had Microsoft een veel grotere geldreserve om op terug te vallen, dan het kleine bedrijfje Netscape. Met Internet Explorer 3 won Microsoft de browseroorlog tegen Netscape 3, en het marktaandeel van Netscape brokkelde dus gestaag af ten gunste van dat van Internet Explorer. Met Internet Explorer 4 (geïntegreerd in Windows 98) en latere versies (5 en 6) klom het marktaandeel tot over de 90%.
In een poging om het tij te keren, startte Netscape in 1998 het Mozilla project. Versie 4 van de Netscape-browser werd de Netscape Communicator, niet langer een aparte browser, maar een volledig pakket met browser, mailprogramma, en HTML-opmaakprogramma. De code hiervan werd vrijgegeven als een Open Source project, waar iedereen aan mocht meehelpen. De grootsheid en onbeheersbaarheid van de spaghetticode zorgden er echter voor dat de ontwikkeling van Netscape 5 heel veel tijd in beslag nam, en uiteindelijk is er nooit een Netscape 5 gekomen. De Open Source gemeenschap ontwikkelde namelijk op basis van de code een nieuwe browser, die gebruik maakte van de Gecko-rendermachine.
Uiteindelijk zag Mozilla 1.0 op 5 juni 2002 het levenslicht.
Net als Netscape Communicator was Mozilla een volledige suite van internet-programma's: browser, mailclient, opmaakprogramma en chat-programma (ChatZilla). Het programma werd geprezen voor zijn volledigheid en het goede opvolgen van de webstandaarden (iets waar Internet Explorer tegen zondigt), maar de volledigheid van het programma maakte het tegelijkertijd ook een log en onbeheersbaar ding.
Daarom werd nog hetzelfde jaar (2002) gestart met het Phoenix-project. De bedoeling van Phoenix (de vogel die uit de as van zijn voorganger oprijst) was om de browsercomponent opnieuw uit de Mozilla-suite te lichten, en hier een aparte, kleine, stabiele en gebruiksvriendelijke browser van te maken, die de concurrentie met Internet Explorer aankon.
De Phoenix-naam overleefde tot april 2003, tot BIOS-maker Phoenix Technologies een naamsverandering afdwong. De nieuwe naam van de browser werd Mozilla Firebird. Ook met deze naam dook echter een probleem op, en in februari 2004 werd de browser definitief omgedoopt in Mozilla Firefox.
Ondertussen was een release nakend; de eerste Firefox-versie droeg het volgnummer 0.8.
Op 9 november 2004 werd uiteindelijk Firefox 1.0 gelanceerd. De browser genoot ondertussen een trouwe aanhang bij de Open Source gemeenschap, en de grote uitdaging bestond er nu in het programma ook bij het grote publiek bekend te maken. Dit gebeurde aan de hand van een grootscheepse reclamecampagne.
Ondertussen is de kaap van de 100 miljoen downloads bereikt (19 oktober 2005), zakt het marktaandeel van Internet Explorer geleidelijk ten gunste van dat van Firefox, en is Firefox 1.5 een feit. KUCH… 400 miljoen en versie 3.0 KUCH…

Merkwaardig?

Na het opstarten van het Mozilla-project werden de rollen bij Netscape omgedraaid: Mozilla was gebaseerd op Netscape, maar voortaan zouden de nieuwe Netscape-versies gebaseerd worden op Mozilla. Versie 5 werd overgeslagen, en Netscape 6 was gebaseerd op Mozilla 0.6. Bij de release van Mozilla 1.0 werd ook Netscape grondig opgefrist, en kreeg de nieuwe browser versienummer 7 opgeplakt. Het marktaandeel van de browser brokkelt steeds verder af, maar toch werd (na diverse overnames) in 2005 Netscape 8 uitgebracht. Dit programma is opnieuw enkel een browser (zonder mailprogramma dus), en is gebaseerd op Firefox 1.0.
Aangezien naast het Firefox-project ook het Thunderbird-project werd opgestart, waarbij de mailcomponent van Mozilla als een apart programma werd uitgebracht, besliste The Mozilla Foundation in 2005 om de ontwikkeling van Mozilla als apart product (suite) stil te leggen: alle aandacht zou voortaan naar Firefox en Thunderbird gaan.
De ontwikkeling van de Mozilla Suite werd overgenomen door een groep vrijwillige Open Source ontwikkelaars, wat begin 2006 heeft geleid tot de release van SeaMonkey 1.0.

Hoe heet mijn Browser?

Uiteindelijk bleek de naam Phoenix geen handige keuze, want er was ook al een fabrikant van moederborden die een dergelijke naam had. Vervolgens werd voor de naam Firebird gekozen, maar ook dat bleek geen handige keuze te zijn. Borland had haar database enige tijd geleden via het opensource-model vrijgegeven en een project dat daarop is gebaseerd heet Firebird. Daarom is uiteindelijk voor Firefox gekozen en ditmaal heeft de Mozilla-organisatie het wel goed aangepakt. Ze hebben Firefox namelijk als handelsmerk gedeponeerd zodat deze browser eindelijk een naam kreeg waarvan je zeker kunt zijn dat niemand anders het gaat claimen. Kortom, Firefox is hiermee klaar voor de toekomst en de ontwikkelaars kunnen zich weer helemaal richten op het verder vervolmaken van de Mozilla Firefox-browser.

Conclusie:

Mijn conclusie luidt:
Je bent een “die hard n00b”als je Firefox niet accepteert in een algemene ruimte als Internet café of een Wifi ruimte en natuurlijk de mediatheek van school. Integreer het dan of laat mensen hun zin doen, maar doe het efficiënt.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.