Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Zonnepanelen

Beoordeling 7.2
Foto van Tris
  • Betoog door Tris
  • 3e klas havo | 899 woorden
  • 9 maart 2018
  • 19 keer beoordeeld
Cijfer 7.2
19 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Het zonnetje in huis.

Iedereen heeft ze wel eens gezien maar de meeste van ons hebben nooit overwogen om ze daadwerkelijk te nemen, dan heb ik het natuurlijk over zonnepanelen. Gigantische ijzeren blokken boven op de daken van huizen, het is dan misschien niet het aantrekkelijkste uitzicht voor een huisje maar het heeft voordelen.  De laatste paar jaren is duurzaam leven erg in de aandacht van de media hierin zien wij allemaal de voordelen. Maar wij , de gemiddelde mens, willen geen mindere levenskwaliteit en toch wel duurzaam.  De Griekse filosoof Aristotelis onderkende het effect van het zonlicht al, maar pas in 1839 was het zover dat zonlicht daadwerkelijk om kon worden gezet naar energie. En nu anno 2016 moeten wij als mens hier dan ook veel meer gebruik van gaan maken, zeker met de dalende productie kosten en de stijgende energie kosten. Mijn stelling volgt dan ook als volg; Zonnepanelen moeten in elk huishouden verplicht worden aangeschaft.

ten eerste, zorgt het instaleren van zonnepanelen voor vermindert gebruik van fossiele brandstoffen en zo ook een vermindering van de CO2 uitstoot. Het is zo dat bij het gebruik van fossiele brandstoffen zoals aardolie, aardgas en steenkool, veel uitstoot van CO2 vrijkomt.  De fossiele grondstoffen die wij kennen zijn koolstofverbindingen ontstaan uit resten van dierlijk en plantaardig leven van miljoenen jaren terug in de tijd. De CO2 die van de dieren en planten vrijkwam werd in de bodem opgeslagen en kwam dus niet meer in de open lucht terecht. Door de verbranding waarvoor wij als mensen zijnde voor zorgen komen van deze stoffen de CO2 die al deze tijd opgeslagen was alsnog vrij, dit kan leiden tot een versterkt en slechter broeikaseffect. Het broeikaseffect is een welbekend fenomeen wat inhoud dat door de vervuiling van de lucht de warmte van de aarde niet meer weg kan, met als gevolg opwarming van de aarde. Dit kan op zijn beurt weer zorgen voor milieuproblemen als klimaatveranderingen en aantasting van de natuur.  Het is een natuurlijk proces, hier is waar de meeste mensen een denkfout maken, wij versnellen het alleen door onze uitlaatgassen.  Door het instellen van zonnepanelen kunnen wij dit nog voorkomen.

Het IPCC of terwijl Intergovernmental Panel on Climate Change houdt zich bezig met de klimaatveranderingen en thema's daaromheen. Zij verwachten zoals in de tabel te zien is dat de CO2-uitstoot nog tot 2080 zal blijven stijgen om daarna pas verminderd te worden. Het is een Feit dat de CO2-uitstoot dan zijn hoogte punt heeft bereikt en dat kunnen wij voorkomen door de winning van fossiele brandstoffen, waarbij CO2  vrij komt te stoppen. En dus te kiezen voor het instellen van de zonnepanelen.

 

Ten tweede, is het geval. Fossiele brandstoffen die wij gebruiken om ons van energie te voorzien op den duur op raken, zonne-energie daarentegen niet. Het gebruik van deze stoffen gaat in een hoger tempo dan de vorming ervan.

 

 

 

In de bovenstaande diagram samengesteld door milieu Nederland kunt u zien dat in 2010 93% van de manieren waarop wij energie winnen van fossiele brandstoffen komt. In dit tempo is een toekomst waarin fossiele brandstoffen op zijn nabij. Zonne-energie is er altijd, wat als iedereen hier zijn gebruik  van maakt de taak van de fossiele brandstoffen over kan nemen, op een duurzame manier.

Als laatste, heb jij als individu er ook voordelen van, namelijk een lagere energierekening. Als je je huis zelfvoorzienend maakt houd dit ook in dat je minder afhankelijk van de overheid. Je verzorgt je eigen energie en zo bespaar je elke maand een groot bedrag van je energierekening zodat je aan het einde van het jaar niet nog een vervelende verassing krijgt. De zonnepanelen slaan energie op voor in de donkere dagen maar werken gewoon bij een bewolkte namiddag.

Als je zonnepanelen op je dak zou willen neerzetten is een mening die door meerdere Nederlanders gedeeld wordt dat het, het uitzicht bederft, daarbij ook het landelijk pittoreske gedeelte van Nederland. Het is een feit dat je de grote ijzeren platen ziet zitten. Meestal bedekken ze ook nog eens het hele oppervlak van het dak om voldoende nut te hebben. Daarentegen is het zo dat de makers naar de Nederlanders hebben geluisterd. De Zonnepanelen nu ook verkrijgbaar zijn in verschillende kleuren, en dus ook de kleur van verschillende daken. Om zo de zonnepanelen niet op te laten vallen. Men werkt er nog aan om de platen zo onzichtbaar mogelijk te maken.

De conclusie die ik heb kunnen trekken is dat Nederland in de toekomst sowieso zijn energie uit een andere bron moet kunnen halen, niet alleen omdat de brandstoffen opraken maar ook omdat het beter is voor heel het milieu. Zonnepanelen zijn daarin de oplossing, in tegenstelling tot fossiele brandstoffen en windenergie is de zon er altijd. Mensen moeten erover na gaan denken hoe zij als individu duurzamer kunnen gaan leven, als elk individu dit doet zijn wij als maatschappij al een heel eind.

 

 

 

Gebruikte bronnen:

http://www.tentensolar.nl/semi-overheid/dossiers/item/geschiedenis-zonnepanelen.html

https://www.nuon.nl/zonnepanelen/opbrengst-rendement.jsp

https://www.essent.nl/content/particulier/energie-besparen/blog/wat-is-zonne-energie.html

http://www.milieuloket.nl/id/vj8gcgamnyyu/fossiele_brandstoffen

http://www.encyclo.nl/begrip/broeikaseffect

http://www.co2.nl/co2-uitstoot-waarom-verminderen/

https://www.zonnepanelen.nl/blog/2014/02/de-voor-en-nadelen-van-zonnepanelen/

https://www.milieucentraal.nl/

https://cassandraclub.wordpress.com/2014/02/15/het-ipcc-overschat-de-hoeveelheid-steenkool-op-aarde-en-de-toekomstige-co2-uitstoot/

http://www.sciencespace.nl/leven-en-natuur/artikelen/4180/fossiele-brandstoffen

 

 

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Ook geschreven door Tris