Roken

Beoordeling 6.4
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • 3e klas havo | 705 woorden
  • 2 juni 2004
  • 78 keer beoordeeld
Cijfer 6.4
78 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Onderwerpen

ADVERTENTIE
Fix onze energie!

Studeer energie & techniek. Iedereen staat te springen om jou! We hebben namelijk veel technische toppers nodig die de energie van morgen fixen. Met een opleiding in energie & techniek ben je onmisbaar voor de toekomst. Check Power Up The Planet en ontdek welke opleiding het beste bij je past! 

Check Power Up The Planet!

Sigaret is een indirecte moordenaar

Er wordt tegenwoordig meer gerookt dan in de jaren `60. Op school, op straat, in cafés; bijna overal wordt er gerookt. Per jaar sterven er in Nederland meer dan 30.000 mensen door ziektes die ze hebben opgelopen door roken. Dat roken ongezond is, dat weet iedereen. Maar waarom beginnen dan toch zoveel mensen met roken? Ik denk dat mensen het risico van roken onderschatten. Ze denken bijvoorbeeld dat het hun toch niet gebeurt omdat ze maar af en toe een sigaretje nemen. Zonder dat ze er erg in hebben, raken ze verslaafd en gaan ze steeds meer roken. Na een aantal jaar krijgen ze klachten en worden ziek, maar dan is het al te laat!

Ik ben zo iemand die niets aan een sigaret vindt. Het ruikt niet lekker of nog beter gezegd HET STINKT en ik vind het al helemaal niet stoer. De meeste mensen beginnen met roken om op te vallen, ze vinden het stoer. Ze worden ook vaak beinvloed. Maar ik vind het juist stoer als je nooit begint met roken of een sigaret niet aan neemt. Je moet durven weigeren. Roken schaadt de gezondheid en het kost gelijk ook veel geld. Dat iemand gaat roken vind ik erg stom. Het is ongezond. Er moeten jaarlijks geweldig veel kosten gemaakt worden om zieke rokers te verplegen. Dat geld had ergens anders voor gebruikt kunnen worden. Ziekenhuizen moeten nu vaak akties houden om aan voldoende geld voor speciale zorg te komen. Als er niet zoveel kosten gemaakt hoefden te worden om rokers te genezen of te verplegen, zou dat geld voor die speciale zorg gebruikt kunnen worden. En zelfs als we alle gezondheidszorg wel gemakkelijk konden betalen, dan is er in de ontwikkelingslanden nog zoveel te doen. Aan roken zijn veel gevolgen verbonden op korte en op lange termijn. Op korte termijn gaat je conditie achteruit en je krijgt een walm van rook achter je aan, is dat wat je wil. Nou ik niet. De gevolgen op lange termijn zijn echter erger. Door de nicotine worden de bloedvaten nauwer vervolgens moet het hart harder werken om het bloed rond te pompen en dit verhoogd de kans op een hartkwaal. In de sigaret zit teer dit adem je in, bij mensen die lang gerookt hebben zitten hun longen vol teer omdat het teer aan de haarvaten in je longen blijft kleven. Het blijkt ook nog eens uit onderzoek dat mannen agressiever worden van nicotine. Vrouwen worden juist rustiger maar hun huid, haar en gebit verslechterd. Denk na voor je maar een sigaret wil aanraken. Denk aan je toekomst. Roken is ook nog eens een verslaving waar je moeilijk van af kunt komen. Als je toch aan roken bent begonnen en je wilt er vanaf zul je doorzettingsvermogen moeten hebben want stoppen met roken ik veel en veel moeilijker dan beginnen met roken. Er zijn tegenwoordig ook allerlei middeltjes op de markt, nicotinepleisters bijvoorbeeld. Ik ben van mening dat iedereen kan stoppen als je maar wilt. Dus je hebt gelukkig nog een kans om met hulpmiddel te stoppen. Maar het is allemaal je eigen schuld dat je er ooit mee begonnen bent. Dus als jullie ooit willen beginnen met roken is het je eigen domme verantwoordelijkheid. Een tegenargument dat mensen tegen mij zouden kunnen zeggen is dat ze bijvoorbeeld willen stoppen met roken, maar ze kunnen die sigaret niet laten liggen. Want wat is er nu lekkerder dan een sigaret na het eten? Het is toch heerlijk als je veel stress hebt, en je kunt dat afwenden door even een sigaretje te roken. Even relaxen. Je weet best dat het schadelijke gevolgen heeft om te roken, maar ja, dat neem je dan maar voor lief. Er zijn toch zoveel dingen slecht voor je.

Tot slot wil ik jullie nog allemaal even duidelijk maken dat Roken slecht is. Heel slecht. Ik vind dat je er nooit aan moet beginnen, Wat bereik je ermee? En als je al rookt stop er dan mee. En niet zomaar opgeven. Ondanks de ontspanning die roken voor sommige mensen brengt zitten er alleen maar nadelen aan, denk maar aan alle gevolgen die ik net heb verteld en aan de kosten van het roken. Denk aan je TOEKOMST!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.