Gezocht: vmbo-scholieren uit jaar 3 of 4! Vul deze vragenlijst over het mbo in, en maak kans op een cadeaubon van 25 euro.

Meedoen

Griep

Beoordeling 5
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • 4e klas havo | 327 woorden
  • 15 juni 2005
  • 10 keer beoordeeld
  • Cijfer 5
  • 10 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ANW
ADVERTENTIE
Musical The Prom verloot een limousine naar je eindfeest!

Zit je middenin je eindexamens en wil je in stijl naar je eindfeest? Doe dan mee aan de winactie en maak kans op een limousine die jou en je vrienden naar jullie eindfeest brengt!

Ja, ik doe mee!
Maatschappelijke gevolgen

Griep is een ziekte die vaak voorkomt. Bedrijven ondervinden hier last van. Doordat mensen zich afmelden (niet komen werken) omdat ze griep hebben gaat de productie omlaag. Of andere mensen nemen het werk van de “griepzieken” over, worden gestresst, en worden ook ziek. Als mensen met lichte griep toch komen werken kunnen ze andere mensen besmetten.

Als er minder winst gemaakt wordt door de bedrijven, verslechtert bovendien de concurrentiepositie. De werkdruk stijgt en aan mensen wordt gevraagd langer te werken. De weerstand van die mensen verslechtert, omdat ze meer van hun lichaam vragen en daarom misschien minder goed kunnen slapen, en meer met zichzelf in de knoop zitten. Hierdoor kan het griepvirus zich sneller en beter verspreiden.Gevolg is dat er nog meer zieken komen en de productie nog verder omlaag gaat.

Op iedere werkplek komt griep voor. Als dokters ziek zijn worden patiënten minder snel geholpen, worden de wachtlijsten langer, en zouden mensen dood kunnen gaan voordat ze behandeld zijn. Toch is griep lang niet altijd een gevaarlijkste ziekte.


Economie

Het gaat slechter met de economie als er veel mensen griep hebben. De productie gaat omlaag en bedrijven proberen de prijs van hun producten laag te houden. Zorgen dat de concurrentiepositie niet verslechterd. Er wordt ingehouden op salarissen, of de arbeidsproductiviteit moet omhoog. Bij beiden komen er nog meer mensen met griep. Als arbeiders minder salaris krijgen, voelen ze zich minder prettig en komen er meer griepgevallen bij. Bovendien kan de inspanning van de werknemer om het salaris hetzelfde te houden (door met de directeur te praten) stress met zich meenemen, en dus ook griep. Als de arbeidsproductiviteit toeneemt, zorgt dit voor extra stress en dus meer griep.

Conclusie

Griep zorgt voor maatschappelijke problemen zoals een slechtere concurrentiepositie. Een neerwaartse spiraal. Ik vat alles met een schema samen.

Mensen krijgen griep Ze besmetten anderen meer griepgevallen

De productie daalt

Nog meer mensen krijgen griep
omdat de werkdruk stijgt, en salaris daalt Concurrentiepositie verslechtert

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.