Industriële Revolutie!

Beoordeling 5.5
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • 2e klas vmbo | 1166 woorden
  • 13 maart 2007
  • 28 keer beoordeeld
  • Cijfer 5.5
  • 28 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
Betoog Industriële Revolutie!

Onderwerpen:

Inleiding.
Steenkool en milieu.
Bevolkingsgroei.
Fabrieken.
Afsluiting.

Inleiding:

De industriële revolutie is een periode uit de geschiedenis die tot op de dag van vandaag doorleeft. De industriële revolutie is namelijk de tijd waarin er een enorme bevolkingsgroei plaats vindt. Wat ook heel erg op gang kwam was de techniek. In die tijd werd onder anderen de stoommachine en textiel uitgevonden.
Dit klinkt allemaal heel geweldig en goed, maar de gevolgen waren veel minder mooi, dus daar ga ik wat over vertellen. Ik laat dit mooie verhaal eens van de andere kant bekijken.


Steenkool en milieu:

Tot op de dag van vandaag reizen heel veel mensen met de trein. Het is voor veel mensen zelfs een gewoonte. Daardoor zijn heel erg veel mensen blij dat de voorganger van de trein (de stoomlocomotief) is uitgevonden zodat we nu allemaal met de moderne trein kunnen reizen. Maar de voorganger van de trein die we nu kennen heeft ook een negatieve kant...

In de industriële revolutie was er een man genaamd James Watt. Deze naam klinkt waarschijnlijk heel bekend. Dat zou ook logisch zijn: Hij is degene die de stoommachine heeft uitgevonden. Hoewel dat niet helemaal klopt: De aller eerste die de stoommachine was uitgevonden door Thomas Newcoman. James Watt is degene die de stoommachine heel veel heeft verbetert. Deze stoommachine werd toegepast in de stoomlocomotief. Ze verbrandde de kolen waardoor het water verdampte, en daardoor ontstond er stoom. En die stoom was sterk genoeg om die stoomlocomotief vooruit de duwen. Maar als je steenkool verbrandt komt er niet alleen hitte vanaf om het water te verdampen, maar ook enorme rookwolken. Die veroorzaakte dat de lucht gigantisch vervuild werd. Daardoor ontstond de opwarming van de aarde, die nu nog steeds aan het opwarmen is door alle grote fabrieken van deze tijd.
Het opwarmen van de aarde komt door de CO² uitstoot van de fabrieken en auto's. Die CO² zorgt ervoor dat er gaten ontstaan in de ozonlaag. Het lijkt misschien niet zo'n probleem, maar de ozonlaag is de laag (om de aarde heen) die de stralen van de zon voor een groot deel tegen houdt. Dus als er een gat in zit of als hij dunner wordt, word de aarde steeds warmer doordat er steeds meer warmte doorheen gaat.
Het gevolg hiervan is niet alleen dat het warmer word op aarde, maar ook dat de noordpool smelt waardoor de zeespiegel hoger wordt. En als de zeespiegel hoger word loopt Nederland uiteindelijk voor een groot deel onder water...

Bevolkingsgroei:

Op dit moment zijn er ongeveer 6,5 miljard mensen op de wereld. Dat is heel erg veel, vooral als je je bedenkt dat de bevolkingsgroei nog steeds met dezelfde snelheid stijgt. Het groeit ongeveer met 0,5% per 50 jaar!
Deze bevolkingsgroei was al begonnen aan het begin van de industriële revolutie. Hierdoor konden de steden ook heel groot uitbereiden. Dat klinkt allemaal heel mooi, maar toen dacht niemand nog na over de grote gevolgen van de bevolkingsgroei:


Stel dat de bevolkingsgroei zo blijft, of zelfs nog verder stijgt, dan zou er een hele grote hongersnood ontstaan. Als we dat willen voorkomen moeten alle mensen op z'n minst hun 5 voedingspatroon veranderen en op een andere manier voedsel gaan verbouwen.
De reden dat ontwikkelingslanden vreselijk honger lijden, en wat bijna niet minder word, zou waarschijnlijk kunnen komen doordat de bevolkingsgroei zo snel stijgt.

Maar voedsel is niet het enige probleem van de bevolkingsgroei: De grote werkloosheid moeten we ook niet vergeten.
Zoals ik al verteld had gaat de techniek heel hard vooruit. Daardoor zijn er genoeg banen, want de vooruitgang van de techniek groeit net zo snel als de bevolkingsgroei. Maar als de bevolkingsgroei op een gegeven moment veel sneller stijgt dan de vooruitgang van de techniek komen er steeds minder banen, dus zou het mogelijk zijn dat er een grote werkloosheid gaat heersen. Maar aan de andere kant... Als de techniek wél zo snel blijft groeien, zou er ook een werkloosheid kunnen ontstaan doordat heel veel banen door machines worden gedaan.

Maar natuurlijk kun je tegen alle dingen wel iets doen, dus ook tegen de grote snelheid van de bevolkingsgroei. Het probleem is alleen dat het heel moeilijk is om er iets tegen te doen. Je zou dan iedereen op de wereld moeten verplichten maar 1 kind te hebben per gezin. (net zoals in Japan) Maar dat veroorzaakt weer andere problemen. Daardoor willen mensen meestal persé een jongetje, want die kan zijn ouders goed helpen als 1 van hun gehandicapt of heel oud is. Dus als er dan een meisje geboren word, vermoorden ze die of laten ze die op straat of in een ander land gewoon achter zodat de gemeente er mee opgescheept zit. En daarbij moet je ook nog eens heel erg veel belasting betalen als je 2 kinderen wilt.

En dan te bedenken dat ze in het begin van de industriële revolutie zo blij waren met die bevolkingsgroei...

Fabrieken:

Als wij nu naar de winkel lopen en daar iets simpels kopen, denken we er meestal niet bij na dat het uit een fabriek komt. We vinden het allemaal maar hartstikke normaal. Maar we moeten ons indenken dat het uit een fabriek komt die waarschijnlijk het hele milieu vervuilt.

Ongeveer vanaf 1700 tot ongeveer 1900 ging het ook zo. Toen gingen de rijke mensen ook gewoon naar de winkel en kochten wat ze kochten moesten, maar dachten er niet bij na dat hetgene wat ze kochten (bijvoorbeeld textiel) meestal van kinderhanden gemaakt was, en ook uit een vervuilende fabriek kwam! Toen speelde dus niet alleen de vervuiling een hele grote rol.
Er zaten zelfs kinderen vanaf 5 jaar in de fabriek te werken van 6 uur 's ochtends tot 7 uur 's avonds! En daarbij was het ook nog eens heel gevaarlijk, want als je 1 verkeerde beweging maakte kon je je arm kwijt zijn!
Het ergste is nog dat ze er bijna niks mee verdienden. En ze leefden hierdoor heel ongezond doordat ze bijna geen buitenlicht kregen en dus ook bijna geen geld hadden om eten en andere goede spullen te kopen.
Maar gelukkig kwam er een man genaamd 'van Houten'. Hij was degene die in 1874 de kinderwet invoerde, zodat kinderen onder de 12 niet hoefden te werken.

Zo ziet u dat de problemen die we nu hebben met de opwarming van de aarde toen al waren begonnen. Alleen toen had het nog geen gevolgen...

Afsluiting:

Nu kunt u begrijpen waarom we niet altijd zo heel blij hoeven te zijn met de industriële revolutie.

Gelukkig zijn er nu mensen die strijden voor het behoud van de natuur. Kijk bijvoorbeeld maar eens naar Greenpeace. Hoewel we dan niet alleen moeten kijken naar dat soort organisaties, maar ook naar bepaalde partijen in de politiek zoals Groen Links. Deze mensen beseffen wél dat dit zo niet langer door kan gaan.

Ik hoop dat ik door dit betoog meer mensen heb kunnen overhalen om bijvoorbeeld groene stroom te gaan gebruiken en lid te worden van dit soort organisaties.

Heel erg bedankt voor het lezen...

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.