Legalisering drugs

Beoordeling 7
Foto van een scholier
  • Beschouwing door een scholier
  • 5e klas vwo | 821 woorden
  • 10 april 2020
  • 3 keer beoordeeld
Cijfer 7
3 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Stap in jouw toekomst

Kom naar de Open Avond van Inholland op woensdagavond 29 maart van 17:00 - 20:00 uur. Proef de sfeer en ontdek onze opleidingen.

Meld je aan!

Zouden alle drugs niet legaal moeten zijn?

De legalisering van drugs is al jarenlang een veel besproken onderwerp in de politiek. In elk verkiezingsprogramma nemen partijen duidelijk standpunt over dit vraagstuk. Is Nederland beter af met een drugsverbod? Of zorgt een drugsverbod juist voor een aftakeling van de maatschappij?

Volgens de VVD is het vanuit ethisch standpunt onverantwoord om mensen het recht te ontnemen om zelf te beslissen over drugsgebruik. De mens kan zelf de verantwoordelijkheid nemen voor zijn eigen keuzes en beslissen over de risico’s van drugs en andere roesmiddelen. Waarom zou er een andere wetgeving moeten zijn over drugs dan voor tabak en alcohol? Stelt het NRC, het zijn allemaal verslavende middelen met negatieve effecten op de gezondheid. Tegenstanders vinden dat het juist ethisch verantwoord is om mensen in bescherming te nemen voor de risico’s van drugs. Bovendien zijn drugs erg verslavend en is daarom niet sprake van een complete vrije keuze. 

Volgens Loket Gezond Leven heeft het gebruik van drugs ernstige gezondheidsrisico’s. Op korte termijn kan drugsgebruik leiden tot geheugenverlies, bewusteloosheid en black outs. Op lange termijn kan er schade optreden aan de longen, lever, hersenen, hart en bloedvaten. Drugsgebruik heeft niet alleen negatieve gezondheidseffecten op de gebruiker, maar ook voor zijn of haar sociale omgeving en voor de maatschappij. Zo kunnen gebruikers onder invloed van drugs voor grote risico’s zorgen in het verkeer. Ook kunnen gebruikers agressief worden van het gebruik van drugs en zichzelf en hun omgeving in gevaar brengen. Tegenstanders van drugs vinden dat de overheid met de legalisering van drugs het gebruik ervan goedkeurt en hiermee de schade voor de gezondheid negeert. Volgens psychiater Freek Polak zijn de risico’s van drugs juist een reden voor legalisering. De overheid kan geen toezicht houden op de kwaliteit van drugs zolang deze illegaal zijn. De middelen zijn te gevaarlijk om niet gecontroleerd te worden. 

Wanneer drugs gelegaliseerd worden zullen de prijzen gaan dalen en kan de overheid ervoor zorgen dat ze niet meer zoveel winst kunnen maken op de productie verkoop van de middelen. Hierdoor wordt de drugsbranche voor criminelen vanzelf minder aantrekkelijk. Politie en justitie besteden nu de helft van hun capaciteit aan drugsbestrijding. Bij legalisering kunnen ze hun aandacht aan andere zaken besteden volgens Jellinek. De Amerikaanse Drug Enforcement Administration noemt het daarentegen een illusie dat de criminaliteit afneemt bij legalisering van drugs. De verwachting is dat criminelen zich niet zomaar zullen terugtrekken uit de drugsbranche.

Volgens politicoloog Joost Smiers van de Volkskrant zorgt het verbieden van drugs voor een achteruitgang van onder andere de Nederlandse economie. Tegenwoordig worden drugs illegaal verkocht en wordt er geen belasting over betaald. Als alle drugs legaal zouden worden, kan de overheid er belasting op heffen en kan de samenleving hiervan profiteren. Ook kost de bestrijding van drugs door politie miljoenen. Econoom Martijn Boermans van de Hogeschool Utrecht denkt dat legalisering van alle drugs € 850 miljoen zal opleveren. Volgens Jellinek profiteert de economie van het drugsverbod. Drugs zijn verslavend en brengen gezondheidsrisico’s met zich mee die behandeld moeten worden. De maatschappij moet de kosten van drugsgebruik betalen.

Wanneer je op elke straathoek drugs kan kopen zal het drugsgebruik automatisch toenemen, stelt het NRC. Volgens professor Jeffrey Miron is het helemaal niet zeker dat het drugsgebruik zal toenemen bij de legalisering van drugs. Bij de meeste landen waar softdrugs gelegaliseerd is zijn er maar kleine veranderingen in gebruik. Wat er zou gebeuren als alle drugs legaal zou worden is moeilijk te zeggen, omdat er geen land is dat als voorbeeld kan dienen. 

De legalisering van drugs is een moeilijk dilemma. Voor- en nadelen vechten om voorrang. Legalisering zorgt voor vermindering van de criminaliteit, vooruitgang van de economie en een betere kwaliteit van drugs. Maar legalisering zorgt ook voor toename van drugsgebruik. Het legaal maken van drugs zorgt dus voor een toename van gebruik, maar een vermindering van sterfgevallen. Het belangrijkste is natuurlijk de veiligheid en deze neemt toe bij de legalisering van drugs.

Bronnenlijst

De beschouwing gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen

Bronnenlijst

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.