ongezond leven

Beoordeling 7.9
Foto van een scholier
  • Beschouwing door een scholier
  • 3e klas havo | 701 woorden
  • 8 december 2015
  • 15 keer beoordeeld
Cijfer 7.9
15 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Fix onze energie!

Studeer energie & techniek. Iedereen staat te springen om jou! We hebben namelijk veel technische toppers nodig die de energie van morgen fixen. Met een opleiding in energie & techniek ben je onmisbaar voor de toekomst. Check Power Up The Planet en ontdek welke opleiding het beste bij je past! 

Check Power Up The Planet!

Wij leven ongezond

In Nederland leven we steeds ongezonder. We roken te veel en eten ongezond.  In 2012 rookte ongeveer 23% van de Nederlandse bevolking van 19 jaar en ouder. Dat is 26% van de mannen en 20%van de vrouwen. Ook had in 2012 48.3% van de Nederlanders overgewicht. Veel mensen gaan vaak naar de McDonalds, KFC of de snackbar als ze geen zin hebben om te koken. Hier is het eten heel vet en zout. Vet en zout is goed voor de mens, maar als je er te veel van eet is het ongezond en soms zelfs gevaarlijk. Waarom is het zo gevaarlijk om ongezond te leven? En hoe komt het nou dat zo veel Nederlanders zo ongezond leven?

Een ongezonde leefstijl is erg gevaarlijk voor de gezondheid. De meest voorkomende ongezonde gewoontes zijn roken, ongezonde voeding eten en niet sporten. Een groot aantal Nederlanders rookt. In sigaretten zit teer, dat is een mengsel van verschillende stoffen die tot een plakkerige, stroperige stof in de longen condenseren. In teer zitten stoffen die kanker verwekken, waardoor rokers vaak longkanker krijgen. De nicotine in de sigaretten werkt verslavend. Als je een sigaret rookt krijg je ook koolmonoxide binnen, dat vermindert het vermogen van de rode bloedcellen om zuurstof op te nemen en door het lichaam te vervoeren. Ook veel voedsel wat we eten is heel slecht voor ons. Veel voedsel wat wij lekker vinden bevatten veel suikers, vetten en zouten. Deze stoffen zijn niet slecht voor je maar als je er te veel van eet worden ze ongezond. Van voeding waar veel zouten, suikers en vetten in zitten kan je hart- en vaatziekten krijgen. Ook word je door veel ongezonde voeding dik. Dat kan leiden tot obesitas. Obesitas is een gevaarlijke ziekte waar je uiteindelijk aan kunt overlijden. Het is belangrijk om een goede conditie te hebben. Wanneer je voldoende sport is de kans dat je dikker wordt kleiner. Als je een goede conditie hebt wordt je minder snel moe, voel je je fit en ben je dat ook.

Veel jongeren roken. Ze beginnen vaak met roken omdat ze het 'stoer' vinden en anders denken ze dat ze er niet bij horen. Door de groepsdruk voelen veel jongeren zich stom of apart wanneer ze als enigste niet roken van hun vrienden groep. Door gekke manier van denken raken veel jongeren verslaafd aan roken en kunnen niet meer stoppen ook al zouden ze dat wel willen. Wij Nederlanders eten vaak ongezond. We leven in een hele drukke maatschappij voor veel mensen is er geen tijd op te brengen om een gezonde maaltijd klaar te maken. In gezinnen werken de ouders meestal de hele dag en de kinderen zitten op school of zijn te klein om te koken. Ook vinden veel mensen een pizza lekkerder dan een gezonde salade of rijst.

De ongezonde leefstijl van wij Nederlanders is natuurlijk een groot een probleem en het heeft ernstige gevolgen. Er zijn verschillende mogelijkheden om dit probleem op te lossen. Ten eerste moet er op scholen meer aandacht worden geschonken aan het feit dat gezond leven erg belangrijk is. Jong geleerd is oud gedaan. Ook moeten er buiten school organisaties komen die alle kinderen na school leuke sport activiteiten laten doen, in plaats van dat ze video games gaan spelen of televisie gaan kijken. Een andere oplossing is ongezonde voeding een stuk duurder gemaakt worden en gezonde dingen goedkoper, dat zorgt ervoor dat mensen die niet zo veel geld hebben toch gezond voedsel kunnen kopen maar geen geld hebben voor ongezond eten. Als laatste kunnen ook de accijnzen op sigaretten en stuk omhoog. Hoe duurder sigaretten worden hoe minder mensen ze kopen.

Het komt er dus op neer dat veel Nederlanders ongezond leven. Dit al komt doordat we veel roken, ongezond eten en omdat we niet genoeg sporten. Dit ongezonde gedrag is een serieus probleem, want het is erg gevaarlijk voor de gezondheid. Voor dit probleem zijn een aantal oplossingen. Als eerst moet er op scholen aandacht komen voor gezond eten en dat het heel belangrijk is. Ook moeten de kinderen op scholen na school meer bezig zijn met buitenspelen en sporten dan video games en televisie kijken. Als laatste moeten accijnzen op sigaretten hoger worden en ongezonde voeding moet duurder.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.