Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Werkt de iPadschool?

Beoordeling 5.5
Foto van een scholier
  • Beschouwing door een scholier
  • 5e klas vwo | 561 woorden
  • 21 september 2016
  • 10 keer beoordeeld
Cijfer 5.5
10 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Werkt de iPadschool? 

Sinds de komst van de iPad in 2010 raakten vele scholen geïnteresseerd in het gebruik van de iPad in het onderwijs. Tegenwoordig maken vele scholen er ook al gebruik van. De iPad dient als vervanger voor de boeken, maar levert nog steeds veel discussie op. Sommige mensen vinden de iPadschool niks omdat het alleen maar voor afleiding zou kunnen zorgen. Anderen vinden dat het juist een heleboel leeropbrengsten met zich mee kan brengen.

Ook uw onderwijsinstituut of school kan iPads gaan gebruiken voor allerhande leerzame toepassingen. Maar is de iPadschool nou eigenlijk wel echt een vooruitgang? 

Een iPad in het onderwijs hoeft niet voor afleiding te zorgen. Tegenwoordig kunnen er allerlei systemen op iPads en dergelijke elektronica geïnstalleerd worden. Deze systemen worden door 1 of meerdere mensen beheerd en op een school uiteraard door de leraren en /of teamleiders. Met zo’n systeem kun je als leraar zijnde bepaalde apps aan of uit zetten. Zo kunnen bijvoorbeeld alle sociale media apps uitgezet worden en alleen de apps met de leerstof erop aan. Dit systeem is al bij verschillende scholen in werking, bijvoorbeeld op Het Drachtster Lyceum. Zo wordt er gezorgd dat leerlingen geen afleiding hebben en dat er sprake is van meer oplettendheid.

Daar staat tegenover dat voor een zichtbaar resultaat zo’n systeem wel in gebruik moet worden genomen. De leraren moeten wel de tijd nemen om dit systeem in te schakelen, zodat alle apps met de leerstof 'aan' staan en de afleidende apps 'uit'. Hier zijn veel leraren nog niet aan gewend en zullen het dus ook snel vergeten. Ook bestaat de kans dat de leraren juist willen dat hun leerlingen leren verantwoordelijk te worden en zelfdiscipline ontwikkelen. Ja, als het systeem niet ingeschakeld is heeft het natuurlijk een averechts effect. Leerlingen zouden dan de kans krijgen iets te doen, alles behalve iets te maken hebbend met de lesstof. Zo zullen de leerlingen wel afgeleid zijn en missen ze hoogstwaarschijnlijk belangrijke informatie.

In het onderwijs bestaan veel verschillende leerstijlen. Dat moet ook, want elke leerling is verschillend en heeft een eigen manier van leren. De verschillende leerstijlen zijn: de doener (concreet ervaren), de denker (waarnemen en overdenken), de dromer (analyseren en abstract denken) en de beslisser (gestructureerd experimenteren). Dit blijkt uit onderzoek van Amerikaans onderwijsdeskundige David A. Kolb. Voor deze leerstijlen zijn ook verschillende onderwijsmethodes nodig. Deze methodes kunnen niet met alleen de traditionele manier bereikt worden (werken met de boeken). Door de introductie van de iPad in het onderwijs kunnen er meer leerstijlen worden toegepast in een les. Met alleen de traditionele manier lukt dit niet.

Integendeel, leren met alleen de iPad is erg onpraktisch. Het komt regelmatig voor dat de  leerlingen op de iPad moet wisselen tussen verschillende apps en of digitale boeken. Daardoor kunnen ze het overzicht soms kwijtraken, en dus ook hun concentratie. De leerlingen die wel graag werken met de traditionele manier van lesgeven zullen er dus zwaar onder lijden doordat de traditionele manier verdwijnt. Deze leerlingen kunnen hun eigen leerstijl zo niet goed toepassen. Dit zorgt voor verminderde leeropbrengsten.

Kortom, is het invoeren van de iPad in het onderwijs een goed idee? iPads kunnen zeker een bijdrage leveren aan het onderwijs, maar of de iPad zich heeft bewezen als het gaat om verhoogde leeropbrengsten van leerlingen moet nog verder worden onderzocht.

 

 

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.